Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Smysl života je co do kvality naprosto rovnocený oboum předchozím pythonovským dílkům... Skečovitá forma jednotlivých epizod, kterou známe z Cirkusů je zde volně propojena tématickými celky, které se víc než na hledání smyslu života soustřeďují na velice průhlednou, přesto však brilantní satiru, vysmívající se zejména přežitkům, stereotypům a paradoxům britské kultury a společnosti, už tradičně však neopomíjí ani všeobecnou lidskou blbost. Trefuje se do katolíků stejně jako protestantů, britského školství, imperialismu, snobismu, kapitalismu, militarismu a vůbec většiny ismů, které si dokážete vybavit :-) To všechno doplňené o muzikálové vložky (nezapomenutelné písně Erica Idlea), s profesionální choreografií (zj. ta u písně Every sperm is sacred je fakt eňo ňuňo), bizardní pasáže (Spot the fish!!!!) a tradičně boží výkony samotných Pythonů (namátkou Palinův důstojník a jeho "idea of marching up and down the square" aneb demokracie v armádě). Důstojné zakončení dráhy jedné z nejslavnějších komediálních partiček v historii. Pořád čekám, až se někde ve světě zrodí jejich rovnocení nástupci... mám takový dojem, že to hned tak nebude. Grahame, Johne, Ericu, Terry, Michale i ty Gilliame, kluku jeden americká, mám vás rád. A za váš Smysl života pět hvězd! PING! 100% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Seriálu jsem dal za 4 s tím, že některé díly mě nebavily. A tady to musím chtě nechtě udělat taky. Začněme od pozitiv. Nejvíce jsem se zasmál u scénky války, kdy vojáci dávají svému seržovi dárky… To je něco, co se nedá popsat, to se musí vidět. Pak taky jsou dobré scény, jako setkání se Smrtí, Kyblíček pro pána, Hodina sexuální výchovy, Vojáci na cvičišti… Jako zápory vidím některé jiné scény, hlavně začátek s pojišťováky. Nevím, ale tohle mi moc nesedlo. Pak taky konec (Nebe) už nebylo to, co bych čekal od Pythonů. Já vím, jsou to prkotiny, ale když to vezmu kolem a kolem, tak mi vychází, že prakticky u všech scének jsem měl takový lehký úsměv, který jen jednou (vojáci předávající dárky) přešel do záchvatu. Proto "jen" 4 hvězdy. Ale tenhle film mě nabudil, abych si doplnil Pythonovskou filmografii… P. S. A velký dík Primě Cool za to, že tento film pustila s titulky! Kdyby takhle odvysílali všechny, vůbec bych se nezlobil… :-) ()

Reklama

Jansen 

všechny recenze uživatele

Třetí film Monty Pythonů, který ale ambice a znaky filmu zcela postrádá. Děj je rozkouskovaný do typických montypythonovských skečů, jakási vypravěčka nás upozorňuje na okamžiky, kdy se film blíží půlce, a kdy konci. Tady zřejmě asi ani nebyla snaha, aby film působil jako celek, což nejlépe dokládá krátký před-film a jeho pozdější „invaze“ do filmu hlavního. Smutnější než samotná forma ale je, že řada scének je na Pythony překvapivě slabá až nudná. Nikdy bych nečekal, že to řeknu, ale tohle představení mých oblíbených komiků mě hodně zklamalo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Je to roztříštěné, najdou se tam hluchá místa, zároveň obsahuje některé z vrcholných scének Monty Pythonů (muzikálové číslo Every Sperm Is Sacred, Pan Creosote, John Cleese jako učitel sexu, Smrtka a několik dalších). V kině jsem se před léty bavil lépe, bude to asi ten typ filmu, který si užijete lépe s přáteli než sami. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bravo! To se povedlo. Roztříštěné? Spíš bych řekl pestré. Famózní úvodní scéna o stařecké posádce Crimsonovy pojišťovny. Porodnice a přístroj co dělá "pink". Katolíci versus protestanti. Sexuální výchova. Osvětový příspěvek k dárcovství orgánů. Jeden hodně hodně tlustý pán. Máte rádi úchylný a přitom inteligentní humor? Pak vřele doporučuju. "Dobrý den, jdeme si pro vaše játra..." ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)
  • Tvůrci odmítli studiu Universal ukázat scénář. Eric Idle situaci okomentoval slovy: “Když jsme sami nemohli přijít na to, jak film udělat, oni by nám to neřekli.“ Místo toho studiu ukázali báseň, která shrnovala děj filmu, a předpokládaný rozpočet. Universal na základě toho film zaplatil. Idle zmíněnou báseň recituje na DVD verzi filmu. (Terva)
  • Graham Chapman, který se otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci, požádal o roli Boha, protože byl frustrovaný z toho, že ho anglikánská církev odmítla oddat s jeho partnerem Davidem Sherlockem. V té době nebylo manželství osob stejného pohlaví ve Spojeném království legální a anglikánská církev ho neuznávala. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama