Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Povedený a podceňovaný díl. Hned úvodní přepadení vlaku je velmi dobré, stejně jako některé další scény. Opět zde hraje Terence Hill, který patří ve vinetúovkách k často obsazovaným hercům. Hlavní plavovláska (tentokrát ji hraje Italka) mohla být možná výraznější, naopak na malém prostoru zaujme ona černovláska, která málem vlákala Old Surehanda do smrtelné pasti. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Poněkud svérázné. Na začátku je sice extrémně brutální (na poměry těchto filmů) přepadení vlaku, ale sotva se zjeví Old Surehand, vše jde kamsi k čertu. Mrtvých je hodně, to je pravda, ale scénáristova nahodilá řešení zápletky (skoro neustále jediným způsobem: postava kamsi jede, nedojede tam a cestou zpátky narazí - doslova - na Old Surehanda) jsou hrozná. Vinnetou se objeví naprosto zbytečně, zřejmě jen jako úlitba diváckému očekávání. Kladem jsou některé lokace, mezi nimi vede stará pošta, a Grangerův samolibý přístup k postavě i hereckým kolegům. Na alespoň tři hvězdičky velmi málo... ()

Reklama

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Máte důkazy, že ho zavraždil? - Ano, slyšel jsem ho říct, že to udělal. - Výborně." No jo, no, tehdy žádná balistika asi ještě nebyla. Terence Hill poprvé v barové bitce a dostal nakládačku, protože se tehdy ještě nepotkal s Budem Spencerem. :-) Každopádně tohle recyklování herců napříč mayovkami mi přijde úsměvné - jako by je všechny točil nějaký rodinný podnik, který chce role rozdat vždy jen svým nejbližším. Na to, že jméno Pierra Brice je v titulcích hned po boku Grangera, tak se Vinnetou ukáže až v polovině filmu, což taky není úplně plus. Kdo určitě zaslouží pochvalu, tak to jsou kaskadéři, ti se vyřádili - zvlášť omdlení pěstí omráčeného padoucha ksichtem do skály jsem teda vůbec nečekal. :-) ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Klasická oddechovka, se kterou současný filmový hnůj nelze vůbec srovnávat. Při jakém "umění" relaxují ti, co tady dávají "odpad" a melou nesmysly?! To bych se zasmála, ale ještě spíše bych si zaplakala...Stewart Granger sice nezapře nafoukaného a protivného frajera, ale herecky je naprosto profesionální, perfektní. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Surehande Surehande, panák jako ty by na Divokém Západě nepřežil ani hodinu. A to dokonce ani v jeho alternativní mayovské verzi. Naštěstí máš kolem sebe obětavé hrdiny i padouchy, kteří udělají cokoli, třeba se i nechají zabít, jen abys ty přežil do závěrečných titulků. Dokonce i ten Vinnetou se snaží vypadat jako by tu vůbec nebyl a neměl s tím vším nic společného. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Platak u Rijeky, Starigrad-Paklenica, Mali Alan u Obrovacu, Zrmanja-Canyon, Ljubiljana, Solin u Splitu. (hippyman)
  • Granger pohrdal vším od Pierra Brice s Karlem Mayem, přes Jugoslávii až po hotelový personál. Ovšem členové hotelového personálu si nenechali ponižování líbit a trpělivost jim došla, když Granger hodil po číšníkovi kuřetem. Před cestou do Švýcarska napěchovali jeho zavazadla hotelovými příbory, ubrusy a ručníky a upozornili kamaráda na celnici. Poníženého Grangera si už může každý jen domyslet. (Stocki)
  • Keď v závere filmu vystriehne Old Surehand (Stewart Granger) v jaskyni generála, prekvapí ho výstrelom zo svojej pušky – winchestrovky. Vzápätí touto puškou drží generála v šachu. Nenabije si však pákou nový náboj do komory, a tak by na generála aj tak nemohol vystreliť. (ČSFD)

Reklama

Reklama