Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nie veľmi zlé, ale aj toto patrí k väčšine voľne pridružených dielov k mayovkam o Winnetouvi a Old Shatterhandovi, ktoré sú slabšie. Už na začiatku, keď Apanači urobili veľmi rýchlu zmenu účesu, či žena Maca Hallera hovorila s vrahmi jej manžela, že ich dcéra išla preč, kým niekto nechytí jeho vrahov, pričom o tom nemohla vedieť a následne smútila, keď jej to prišiel priateľ oznámiť. Pokračovalo to napríklad prepadom, kde chytili banditi práve Apanači a jej brata, ale pritom ich nikdy predtým nevideli. Neskorší dabing trocha mrzel, lebo už to nebolo ono. Scenár a dej sa mi však páčili, začiatok s falošnými kamarátmi to pekne začal a tiež to, ako sa dievča chcelo dobrovoľne vzdať zlatého bohatstva, lebo šťastie videla v niečom inom a až ku koncu pokračovalo celkom dobrou akciou. Stará dobrá trojka Winnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkins už tradične predvádzajú štandardne dobré až výborné výkony. Film už nie nejak dobrý, ale rozhodne to nie je utrpenie. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Miluju Mayovky a jsem strašně rád za německá filmová zpracování. Tohle bylo však opravdu strašné - jak kladné tak záporné postavy jednají proti vší logice, známí herci se pitvoří více než je zdrávo nebo mají úplně debilní dialogy, téměř žádná scéna se neobejde bez použití dynamitu. Hodně odfláklý film kde nakonec i smrt padouchů působí velmi komickým dojmem. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Určitě nejslabší díl, ve kterém se objevuje Old Shaterhand. Děj je plný nelogičností a zmatků. Bantiti první propustí vězně aby je pak vzápětí zase chtěli chytit. Vinnetou zachrání hořícího banditu tím že jej hodí do sudu s vodou a následně jej uspí úderem. Scéna kdy Vinnetou zavelí společně s dělníky k útoku na město bez jakéhokoliv krytí za bílého dne si taky říká o návštěvu v psychytrické léčebně. Hlavní padouch je tentokráte zlikvidován svým komplicem (to nebývalo zvykem), který na konci skoná nesmyslně, když jej přejede vlak a on nějak zapomene uhnout. Pak už jsou perličky vypůjčené scény z jiných dílů. Jinak ační scény nejsou špatné. PS: Abych nezapomněl na neuvěřitelně blbě namluveného Sama Hawkinse. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Po úspěchu"Pokladu na Stříbrném jezeře"se s Mayovkami roztrhl pytel a točili je dokonce jeden čas dva štáby současně(každý samozřejmě jiný film).Těm prvním čtyřem se už nikdy nic nevyrovnalo.Opět je tu krásná krajina a hudba,opět touha po zlatě a opět Ti dobří a Ti zlí.To by sedělo.Ale příběh a zpracování už nikoliv.Z knih tu není ani zrno a zcela vymyšlené postavy tu dělají dobrodružství a snaží se diváka zaujmout,stejně jako nahá koupající se Apanači,což se do mayovek vůbec nehodí,ale třeba to přitáhne diváky,že?Nových nápadů tu je pramálo a stejně chudý je i příběh.Trochu zaujme mladý Götz George,ale to je tak vše.Za oba hlavní hrdiny a hudbu dávám 45%,protože ohánět se se svojí zbraní stále umí. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Jakou takovou tragédii to nevidím i když je to o poznání slabší než "hlavní" série. Zkoukl jsem teď všechny Vinnetouovky po letech a docela s chutí. Jen ten dabing. Je slyšet jak čtyřicátníky , Vinnetoua a Old Shatterhanda mluví pánové v letech s unaveným hlasem. Nemohl jsem se ubránit pocitu že tady by prospěla změna. Slyšel jsem Shatterhanda s hlasem Marka Vašuta, v případě dabování v 90. Letech, dnes bych tam viděl Martina Stránského. A Vinnetoua kterého by namluvil Jan Šťastný. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Film byl zpřístupněn mládeži od 12 let, což bylo z finančních důvodů nevyhovující. Krátce po premiéře začala střihačka Jutta Hering pracovat na zkrácené verzi pro děti od šesti let a všechny brutální scény vystříhala. Nová verze, kratší o celých devět minut, trvající nyní pouhých 81 minut, byla předložena FSK k posouzení, která ji podle očekávání zpřístupnila dětem od 6 let. Od té doby pronajímala společnost Constantin už jenom tento zkrácený film. V TV byla naproti tomu vysílána originální verze. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie - Zrmanja-Canyon u Obrovacu, Solin u Splitu, Radmanovy mlýny u Omiše, Rastevic u Benkovacu. (hippyman)
  • Uvažovalo se o dalších dvou filmech. Měli nést názvy "Vinnetou na cizích stopách" a "Vinnetouova sestra". (Stocki)

Reklama

Reklama