Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Když jsme si jako děti hrávali na indiány, lítali jsme a hulákali to svoje huahuahua! v lese kolem zatopeného lomu. Já (vždycky nemusí být hezká nevinná tvářička výhodou) jsem často musel hrát Ribannu ... A navíc nějakýho pitomce (na štěstí pro něho si už nepamatuju kterýho :-) napadlo nám hru ozvláštňovat uměleckou scénou, jak se Ribanna koupe a pak smyslně vylejzá z jezírka. O letních prázdninách to ještě šlo, ale řeknu vám, že při uhelných prázdninách v zimě jsem si to teda moc neužíval... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat tenhle díl jsem měl vždycky nejradši. Mayovky přitvrdili od začátku tu máme tu nejvíc bezskrupulózní bandu desperátů který se s ničím neserou pálí indiánský vesnice vraždí ženy a děti a jejich šéf aby poslal k čertu Oldu šetrnýho neváhá místo vejplaty nechat upálit zaživa asi 300 svých dělníků. Od začátku až do konce se furt něco děje. Vinnetou má fajt z medvědem a taky nutno dodat, že film objevil vycházející filmový hvězdy Klause Kinského a Terence Hilla. Pro mě prostě best díl. Nevím jestli absolutně nejlepší, ale spolu z Pokladem a Údolím smrti patří určitě do mojí top trojky Mayovek. Pecka film kterej nestárne.100% ()

Reklama

Turiec 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre stredne staré deti, ktorá má v sebe to čaro, že si ju opäť a znovu pozrú všetky generácie. Dobrodružstvá náčelníka Apačov a jeho „brata“ Old Shatterhanda sa síce miestami výrazne odkláňajú od pôvodného románu Karla Maya, ale patria asi k najúspešnejším filmom nemeckej produkcie. Herci ako Pierre Brice, Lex Barker, či Karin Dórová (Ribanna) síce natočili aj ďalšie filmy, ľudia si ich už asi nastálo budú spájať s winnetouovkami. Hoci tento diel nedosahuje kvality Pokladu na Striebornom jazere, nechýbajú mu zločinci (Klaus Kinski), či komediálny zberateľ dobrodružstiev lord Castlepool. Vo filme sa objavuje aj Gojko Mitić, neskorší indiánsky hrdina mnohých filmov. Snímka je plná pátosu, ale dobro víťazí nad zlom. A to je hlavné. Howgh. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Winnetouovu manželku Ribannu všetci poznajú. V rámci mayoviek sa jedná o kultovú postavu. Mimochodom, v tom čase šlo zároveň o režisérovu manželku, ale to je určite len náhoda. Vtip je v tom, že Ribanna jednak nikdy Winnetouovou manželkou nebola (na konci nekompromisne končí v náručí modrookého Terenca Hilla, ktorý si následne zahral ešte v troch mayovkách, zakaždým inú rolu) a jednak sa objavila v jedinom filme (áno, Karin Dor si zahrala síce ešte v niekoľkých ďalších mayovkách, ale zakaždým odlišnú postavu). Toľko k faktom. A aký je Winnetou 2? Po scenáristickej stránke tradičná klasika - zlí belosi šikovne využijú vo svoj prospech vrodený rasizmus iných belochov, narafičia na Indiánov krvavý čin a všetci belosi (samozrejme v čele s vojakmi) na to ihneď skočia a chcú Indiánov pozabíjať. Tam, kde film stráca na scenári, získava na kastingu. Grázli sú poriadne nechutní a svojím spôsobom charizmatickí. Nechýba medzi nimi Klaus Kinski, prekvapivo však nehrá ústredného zloducha, ale len jeho pomocníka. Vo finále mu prajete bolestivú, dlhú a originálnu smrť... na čo ho strelia do chrbta a on padne na zem a finíto. Humornú stránku zaobstaráva osvedčený lovec motýľov (tentokrát však skôr lovec zážitkov) lord Castlepool a básnik prérie v roztopašnom poňatí Mirka (!) Bomana. Zaujímavé na týchto komických postavičkách (ďalej napr. Sam Hawkins) v mayovkách vždy bolo, že to vedeli nielen s ústami, ale aj so strelnými zbraňami. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Novy postavy - Ribanna, Hatatitla, ten co ho hraje Terence Hill (to mě překvapilo, že tam hraje...). Když v předchozím díle Old přišel o Nšo-či, tak ani Vinnetou to nemá s Ribannou jednoduchy. Záporák docela nudař, ale skončil dobře, takže špatně, takže to je dobře. Ale mnohem víc zaujal Klaus Kinski, kterej byl mnohem lepší hajzl, už jenom tím ksichtem. Ze scén zaujala a pobavila hlavně ta první - bitka s umělym medvědem na nože, chch. Speleologové si užijou scén z jeskyní, kde je hezká ozvěna a je to dobrá schovka pro indiánsky squaw s capartama. Jakej je rozdíl mezi Gustavem Husákem a Vinnetouem? Oba dva jsou rudí, ale Vinnetou je gentleman. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (36)

  • Při souboji s medvědem Pierra Brice (Vinnetou) zastupuje dvojník. (M.B)
  • Natáčení tábora Assiniboinů se neobešlo bez malého problému: nacházel se uprostřed zimního sportovního areálu a kameramani tedy museli dávat dobrý pozor, aby se v záběrech neobjevil lyžařský vlek. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Plitvická jezera, Platak u Rijeky, Stobreć u Splitu, Solin u Splitu aj. Závěrečná část se natáčela ve dnes již slovinských jeskyních Postojna jama. (hippyman)

Reklama

Reklama