Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Složité soužití rozvedených manželů v malém bytě rozděleném na dvě domácnosti tragicky ukončí smrt paní Rusové, která léta bojovala se závislostí na alkoholu. Zemřela na následky dlouhodobého pití? Toxikologický rozbor ale potvrdí přítomnost metanolu v lahvi, která byla nalezena vedle těla poškozené. Vrátil se do oběhu otrávený alkohol? Stala se žena další obětí metanolové kauzy? (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Lahev, ve které byl nalezen metanol, se vyráběla i dlouho před rokem 1989 a nesla označení „láhev plastová kulatá široké hrdlo PE“. (sator)
  • Sršeň (Miroslav Vladyka) si půjčuje knihy „Vojenská letadla – letadla současnosti“ a „Vojenská letadla – letadla druhé světové války“ od autora Václava Němečka. (sator)
  • V epizodě se mluví o obsahu metanolu 5-6 g/l a že v kauze „Metanol“ byl poměr metanol/etanol asi 1:1 a ve flašce asi 1:2,5 - 1:3, což by ale odpovídalo množství metanolu 286-300 g u 40% alkoholu. Tolerované množství metanolu dle EU směrníce je 15-18 g metanolu ve 100% etanolu, což odpovídá asi 7 g metanolu ve 40% kořalce. (Syky78)
  • Při natáčení této epizody padla první klapka 3. série seriálu. Došlo k tomu 20. května 2021 v pražských Lipencích. Jedná se o scénu, ve které poručík Sršeň (Miroslav Vladyka) a kapitánka Adéla Čulíková (Barbora Bočková) přicházejí na návštěvu za vedoucím modelářského kroužku (Vlastimil Venclík). (fallrock)
  • Bohumír Starý, který se v tomto díle objevil jako správce skládky, se již objevil v epizodě Olizovač (2016) jako bývalý vězeň, který policistům za úplatu prozradí totožnost Olizovače. (Šéfik)
  • Vodka, kterou se oběť otráví, je stejná značka (Queenly), jakou si kupuje Marta Rohanová (Kristýna Frejová) v epizodě Oheň (2016) seriálu Rapl (od r. 2016). Značka Queenly je vytvořena pro účel natáčení seriálů České televize, podobně jako pivo Staročeský Kohout, které se objevuje v předešlých řadách Případů. (jeffLebowski)
  • Epizoda pojednává o metanolu, přitom Barbora Bočková (Adéla Čulíková) už předtím hrála v jiném filmu od České televize s názvem Metanol (2018), a to roli roli Jany Chmielové. (honajz)
  • Kozák (Ondřej Vetchý) si stěžuje, že jim jeden člověk odešel k ÚOOZ. Jedná se o Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. (sator)
  • Skutečný případ se stal v roce 2012, pachatelem byl šedesátiletý Václav Valtera, mechanik z Prahy. Byl odsouzen ke 14 letům vězení. (sator)

Reklama

Reklama