Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

Radko 

všechny recenze uživatele

Domnieval som sa, že Eintopf je nemecká kulinárska špecialita Tradičné jedlo Eintopf (v preklade jeden hrniec) sa skladá z veľkého množstva surovín. Kombinácia varenia všeličoho dostupného pripomína varenie psíka a mačičky zo známej rozprávky, Ako vidieť, filmársky Eintopf (varenie z množstva žánrov) obstojne zvláda aj Austrália. Ale žiadny povznášajúci zážitok to neprináša. Len filmársky zručný štandard. Niekoľko ozaj pekných momentov sa strieda s wtf scénami, a tieto polohy nie sú úplne zladené. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Až do scény se silem to byla prostě praštěná komédie vystavěná na pozadí až divadelního drámatu. Silo to ale zvrhlo v hovadinu a veškeré následující dění bylo jak kdyby si autoři šlehli fakt drsné množství halucinogenů. Zmizela dramatičnost, zmizela komediálnost, namísto toho se začaly valit laviny hovadin nenavazujících na sebe ničím smysluplným, takže to šlo prudce do kopru. Být to takovéhle od začátku, nedám tomu ani deset minut. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Snaží se to být hravým filmem o svérázné vesničce, do které přivane čerstvý vítr návrat světácké Kate Winslet, která ale chce vyřešit dávné trauma z minulosti. Je to taková ta kritika maloměstkých poměrů, kde pevně sevřená komunita přehlíží šíkanu neoblíbených jedinců .Trochu něco jako Čokoláda. Jenže to zoufale nefunguje. Fakt to nemá ani za mák napětí, dramatu či nedejbože vtipu. Je to obří křeč Troškovských rozměrů, která náhodou hezky vypadá a hrají v ní známí herci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nenápadný snímek, jehož rozjezd mě nijak nenadchl, ale který si mě postupně dokázal naprosto získat a já jsem jenom zíral na to, co sleduji. Nádherně stylizované, místy parádně absurdní, ale nad tím vším vyniká nádherná a doslova dechberoucí Kate Winslet, která se tentokrát nemusela ani svlékat. Krásná komedie, hodně černá, ale výborná. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malý vzorek populace na omezeném životním prostoru, v poměrně širokém spektru (místy až norských) deviací... Věčná škoda, že se kamera nedržela vskutku dokonalého flashbackového ladění i v roli průvodce vysokou krejčovinou, odměněnou nálezným kosterních úlomků jednoho velkého kostlivce, zvaného křivda. Možná by se příjemné vzruchy dostavovaly nejen při vzpomínce na plnost křivek tradičně okouzlující Kate Winslet nebo ztepilost Liama "dopůltěla" Hemswortha, případně sarkastické špindíry Judy Davis, ale i na obrazové umocnění gurmánského zážitku, ze speciality studené kuchyně s názvem pomsta, která nakonec nebyla tak sladká, jak se o ní povídá... Zda jde víc o drama či komedii, v tom Jocelyn Moorhouse evidentně nemá jasno, respektive nedokáže oba žánry sladit tak, aby se vzájemně nevystrkávaly, což jinak půvabné oddychovce ubírá body. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Keď je Tilly so seržantom Farratom pred čerpacím stojanom, je vidno nápis: galón za cent. Centami a dolármi sa platilo v Austrálii od roku 1966. (megajalec)
  • Tillyn šijací stroj bol Singer 201K2. Bol veľmi ťažký a drahý, vyšiel zhruba šesťmesačný plat pracujúcej ženy. Odborníkmi je považovaný za jeden z najlepších strojov. (megajalec)
  • Na plese predtým, ako vstúpi do sály Trudy, hrá kapela pieseň "Ballad od a Teenage Queen", ktorá bola napísaná v roku 1957 a naspieval ju Johnny Cash v roku 1958. Dej filmu sa odohráva v roku 1951. (megajalec)

Reklama

Reklama