Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

Mykie 

všechny recenze uživatele

Hudební film roku a možná nejlepší hudební film vůbec. V některých momentech spíš hudební thriller. Ze snahy po uznání mladého bubeníka mě až mrazilo, ale ještě více mě mrazilo z J. K. Simmonse, který je fyzickým ztělesněním milých anglických slůvek "ugly motherfucker". Konec v divadle je jednou velkou jazzovou a osobní katarzí, jediné malé bezvýznamné mínus je, že to končí tak hrozně brzo. Jasný oscarový favorit. ()

Vlad 

všechny recenze uživatele

Kazdy kto niekedy aspon trochu robil do umenia uz na podobnych tvorov narazil. Nie som sice bubenik, ale film ma chytil za srdce, bubnoval som s Andrewom a fandil som Fletcherovi, nech ho znici, pretoze bolo citit, ze on sa znicit nenecha. Zahrane paradne, technicke prostriedky 1A, dej plynuly bez zadrhelov, len sa to tak valilo. Pekne. Tiez zastavam nazor, ze to bolo lepsie nez Birdman (aj ked o poznanie prizemnejsie), sice bez snahy filozofovat, ale umenie mal v sebe tento film pevne zabudovane. Birdman slabe 4* s prizmurenymi ocami - Whiplash 4* bez vahania. Kto ale nikdy nemal s vrcholovym umenim docinenia, u toho film pochopitelne nepochodi. ()

zougr

všechny recenze uživatele

Možno to bol trochu viac cool filmový zážitok, lebo som netušila do čoho idem a z proma Whiplash som zachytila len dve mená: Teller a Simmons, ani jeden pre mňa extrémnym lákadlom nebol. Ale to som ešte nevedela, že Simmonsovi prischlo stvárniť tu diabla a že ho zahrá tak presvedčivo. Miles Teller vykúpil dušu z toho omylu zvaného Spectacular Now, ktorý som už vytesnila z pamäte a radšej ju zapredal tomuto géniovi. Viac ako v tej blackswanovskej "I want to be perfect" rovine sa mi to ale páči ako psychologický boj medzi dvoma desivými, posadnutými a jednoznačne chorými mysľami. ()

glaybass 

všechny recenze uživatele

Absolútne fantastický výkon J.K. Simmonsa. Výborný súboj učiteľa so žiakom o to kto má väčší pipíš a kto je lepší. Presne takto funguje svet. Občas sa to síce ťahá ako sopeľ na rukáve, ale aj tak zaujme a nepustí a predsa som z neho mal rešpekt aj pred obrazovkou. ()

deus_ex 

všechny recenze uživatele

Po dlhom case(ale vazne po dlhom) som odchadzal z kina uspokojeny a preto nemozem dat menej ako 5*, film ma skvely dej, ked sa sustredi na hudbu tak je uzastny, vedlajsie zapletky ako priatelka, obvinenie ucitela nie su nastastie velmi rozvlacne a rusive a tak dej pekne plynie az do finale. Herecky koncert dvoch postav, do toho skvela hudba co viac si priat. Par krat sa mi stalo ze som fyzicke utrpenie mladeho Andrewa prezival spolocne s nim v sedacke kina. ()

clix002 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe skvelý film, ktorý má svoje tempo od začiatku až po grandiózne finále. Asi len jediný Fletcher si myslí "Not quite my tempo". Pre mňa osobne, oskarový film tohto roku. ()

Dudelino 

všechny recenze uživatele

Hudební/drama/POHÁDKA... dobře stylizovaná, ale pořád americká pohádka se všemi scenáristickými neduhy. Velké zklamání. J.K. "pěkná svině" to neutáhne. Kdo má rád jazz a swing, nechť si přidá hvězdičku EDIT: dival jsem se na sva stara hodnoceni a narazil na 3*?? Videl jsem to od ty doby jeste 2x a prehodnocuju. Ma to svy mouchy,ale je to film,na ktery se zase vzdycky s radosti podivam ()

studentice 

všechny recenze uživatele

Bylo to silné, pro mě občas až fyzicky nemožné sledovat. Oba hlavní představitelé byli rovnocennými soupeři. Moje poučení z filmu je, že vášeň ano, posedlost ne. ()

danodo 

všechny recenze uživatele

10/10 Viac než hudobnú drámu mi to pripomínalo krvavý hudobný horor, plný psychopatov, kde vás miesto tradičných hororových ľakačiek viac vydesí zdvihnutá ruka dirigenta. Toho tu neskutočným spôsobom stvárňuje J.K. Simmons v roli najväčšieho zloducha od dôb, kedy ľudstvo začalo veriť, okrem boha, v existenciu diabla. Celým filmom sa nesie veľké napätie a vďaka skvelej kamere som mal problémy odtrhnúť zrak od obrazovky. Jazz mi je, ako hudobný žáner založený na komplikovanosti a technickom prevedení, dosť blízky a preto ma baví už len sledovanie hudobníkov hrajúcich na svoje nástroje (v žánri ako napríklad pop by ma to nebavilo ani omylom). Navyše film nie je dlhý a preto ani nemá šancu nudiť. Poznámka na záver - mne, ako amatérskemu hudobníkovi a skladateľovi, by bolo proti srsti učiť sa do dokonalosti skladby niekoho iného, nech by boli akokoľvek dokonalé, pretože každý hudobník by mal predovšetkým rozvíjať svoju vlastnú kreativitu a vytvoriť si tzv. "vlastnú tvár". To mi počas celého filmu trochu prekážalo a aj kvôli tomu som mal problém, stotožniť sa s hlavným hrdinom, ktorému išlo o to byť čo najrýchlejší a najpresnejší, ale uvedomujem si, že o tom film asi ani nemal byť. EDIT: Po 5 rokoch a druhom pozretí zvyšujem z 9 na 10/10. ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Odzbrojujuca komorna drama. Hudobne filmy prilis nemusim, ale riskol som to a oplatilo sa. Uzasny koncert v podani M. Tellera a hlavne J.K. Simmonsa, genialne. Jazz prilis nemusim, ale v tomto filme sa mi nejak dostal pod kozu. Fakt vyborny koncert 2 ludi a s velkolepym zaverom 90% ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že mě film o jazzu tak chytne. A světe div se - Miles Teller poprvé skutečně hraje (tenhle dvojsmysl se povedl :-). J.K. Simmons je bůh a Oscar ho snad ani nemůže minout. Edit po Oscarech - já to říkal :-) ()

ato_boss 

všechny recenze uživatele

Hudobné filmy nie sú mojím obľúbeným žánrom, avšak Whiplash náramne prekvapil. Do bodky vypracovaná hudobná famózna atmosféra so skvelou réžiou a Simmonsovým desivým, no premysleným charakterom, ktoré vyvrcholia minútku pred titulkami. Standing ovation u mňa! ()

ryhy 

všechny recenze uživatele

Zapsání filmového semináře na FSV má své plody. Ač zlé, muzikantské jazyky tvrdí, že z jejich, rozumějte hudebnického, pohledu tam mnohé nesedí, že bubeníkům ruce nekrvácí, že takhle by žádná skupina fungovat nemohla atd., tak mě, mě se to líbilo. Třeba proto, že umím akorát na píšťalku. Mě, špatnému dávnému píšťalkáři to přišlo velmi reálné a velmi děsivé. Jsem dost citlivá povaha, takže jsem si jako malé děťátko v pár okamžicích zakrývala očička a ouška. Né že by to byl takovej drasťák, ale vtáhne to. Simmons byl fa-mó-zní! Na to,že měl tento film rozpočet 3(!!!!!!!!!!!!!!!!) miliony dolarů (ano, ano, srovnejte si to třeba s kdejakým americkým blijákem), tak to mělo sílu. A to, že dostal ty 3 Oskary si opravdu zaslouží. Dost dobrej zážitek, 90% ()

Dawar 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující film, který nenechá diváka vydechnout, dokud se nezobrazí závěrečné titulky, ten pak může uvolnit stažené svaly, srovnat si tep a pomalu začít film vstřebávat. Damien Chazelle nepředkládá postavy s kterýma, může divák sympatizovat, ale představuje dvě jedinečné osobnosti, které se předhánějí v jeho udivování. Divák tedy příběh prožívá spíše z pohledu třetí osoby, přesto je jím však nenávratně pohlcen. Snímek představuje také zajímavou otázku, jak daleko může člověk zajít v burcování potenciálu někoho jiného, než se tato praktika vyvrtne z rukou. Whiplash je jednoduchý a přímý film který stojí za zhlédnutí stokrát více než většina komerčních velkofilmů. ()

veronika.tum 

všechny recenze uživatele

Parádní film, který Vás vtáhne do děje a nenechá Vás v klidu. Jak zmínil POMO ještě se mi nikdy nechtělo při závěrečných titulkách tleskat. Má to spád, neskutečnou energii, odhodlání něco sama se sebou dělat. ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Jen pro jistotu - chovat se k okolí jako hajzl (o to se týká obou hlavních rolí) není ok - ať už je cílem cokoliv. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama