Reklama

Reklama

The Program: Pád legendy

  • Česko Program: Pád legendy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse. Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu. Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté - Lance Armstrong měl vítězství v krvi. (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (168)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

The Program je poněkud ploché a zkratkovité drama. Sice je slušně řemeslně natočené, ale povrchně vykreslené postavy připomínají spíš figurky na šachovnici. A život v tomhle případě nenapsal ani moc dobrej dramatickej oblouk, takže Walsh byl v závěru dost upozaděn. Jako drama ale film funguje a daří se mu budovat napětí a zprostředkovat pohled do skrývaného zákulisí jednoho z nejnáročnějších závodů na světě. Atmosféru snímku krásně dokreslovaly i autentické záběry ze závodů, které poznáte podle výrazně snížené kvality obrazu. Jak naznačuje už název filmu, příběh je o největší dopingové aféře všech dob a touze vyhrávat za jakoukoliv cenu, ale právě díky striktnímu držení se tématu příběh nevyčerpal potenciál, který tahle látka nabízí. Vše okolo Programu každopádně film pokrývá velmi detailně. ● Děj začíná Lancovým prvním Tour de France (1993), kde se stal nejmladším jezdcem, který vyhrál etapu závodu. Taky to už byl zkušený profesionální cyklista, který za sebou měl dost významných úspěchů. To, že celý závod dokončil až o tři roky později, už se z filmu nedozvíme. Skončil na 36. místě a příští rok se začal rvát s rakovinou varlat v nejtěžším stadiu a s metastázemi do plic po tom, co několik měsíců ignoroval příznaky. Ve filmu prostě jen z ničeho nic začne zvracet krev. Příběh ani náznakem nezmínil jeho závodní úspěchy a neúspěchy v sezóně 1998 a sledujeme až jeho triumf na Tour de France následující rok a pak vždy až další Tour, stejně jako tomu bylo už od začátku filmu. Naprosto tu absentuje Lancův osobní život. Záběr na svatbu se objeví po pár větách po tiskovce, manželka ve filmu nehraje žádnou významnou roli, o dětech tuším nepadla ani zmínka a stejně tak o rozvodu krátce před ohlášením konce kariéry. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Príbeh Lance Armstronga by sa dal dokonale opísať frázou "From Hero to Zero". Nikdy som ho Armstronga nemal rád - ani ako športovca, ani ako človeka. Jednoducho mi vždy na ňom prekážalo to obrovské sebavedomie a ego, ktorým sám seba vystavoval na obdiv. A keď sa prevalilo to, že všetky úspechy dosiahol dopingom a celá tá jeho hrdinská aura je vystavaná na základoch podvodu, mohol som sa akurát tak pousmiať. Je mi jasné, že veľa fanúšikom (resp. už bývalým obdivovateľom) Lanceho sa tento film pozdávať nebude, keďže je to Armstrong vykreslený v dosť negatívnom svetle, ale mne sa ten film teda o to viac páčil. Obával som sa, že film bude ladený ako vysoká glorifikácia tohto muža, ale našťastie to tak nebolo - a práve tá faktografická atmosféra tomu dodala ten žiadaný spád. Veľmi dobré! Za mňa 5 hviezd! ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $286,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ tak teda to je dosť silné kafé ten Lance Armstrong, zaujímavá a zdrvujúca sonda do života a potom nájdite chuť pre fandenie vrcholových športovcov, herecky dosť dobré /videl v kine: 60%/ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl Armstrong, nasere mě daleko víc takhle slabej film o mně, než odebrání sedmi titulů z Tour de France. To umím taky zkouknout tři dokumenty, pár sestřihů na Eurosportu, přečíst dvoje noviny, pak podle toho udělat dvacet záběrů, omotat je celuloidem a poslat do kin. Ale co dál umíš, Stýve Frearsi? Skáčeš z jednoho na druhý jako naklepanej ratlík a dohromady to má vypovídací hodnotu nula. Kdo se taky nekoukal na dokumenty, Eurosport a nečetl noviny, ten si asi klepe na čelo, co to ta cyklistika vlastně je za bordel. A to mně vadí ze všeho nejvíc, že jsi to - milý Stýve - podal tak, jakoby stačilo párkrát si zapíchat a seš nejlepší na světě. To možná platí pokud se jmenuješ Rosenberg, ale ona cyklistika je docela makačka. Kdyby si organizátoři závodu nepletli kolo s terénní buginou, možná by dopovat nikdo nepotřeboval, protože by dokončení Tour bylo v lidskejch silách. Taky mě pobavil jeden Frantík, kterej tam povídal něco o tom, že má stejný míry jako Armstrong a stejně dojel půl hodiny za ním, tak čím to jako asi tak může bejt? Teď jsem se schválně koukal - mám stejný míry jako David Krejčí. Tak jak je možný, že on vede tabulku bodování NHL a já o víkendu hraju okres? Stýv Frears by mi asi řekl, ať si píchnu EPO a do tejdne hraju za Floridu vedle Jágra, jenže to jsme právě u jádra pudla aneb Umím natočit film nebo ne...? ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Už jako dítě jsem se o Tour de France skoro nezajímal, přitom jsem velký sportovní fanoušek. Tak nějak jsem tušil, že to je levota. Lance byl pořádné hovado. Nešlo pouze o doping. Ze svým byznys plánem (nadace, rakovina, peníze, marketing) vytvořil bestii ovládající vrcholnou cyklistiku. Na svou nenažranost dojel (doslova). Ben Foster autenticky ztělesnil samolibého šmejda. Přenesl na plátno reálného Lance. Svým způsobem je dobře, že Armstrong i teď, když zažil totální krach se snaží parazitovat na cyklistice a nemocných rakovinou. Dokazuje tím, jak moc pohrdá lidmi i sportem. Pokoru a svědomí u něho nehledejte. 73%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (15)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na autentických miestach, ako dej filmu, a to v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a USA. (MikaelSVK)
  • Právníci Michele Ferrariho (bývalého hlavního lékaře Lance Armstronga a týmu US Postal) se snažili dosáhnout zákazu distribuce filmu v Itálii. Neúspěšně. (Pepinec)
  • V marci 2016 súd rozhodol, že Lance Armstrong nemusí vrátiť sponzorské peniaze svojmu najväčšiemu sponzorovi – americkej poštovej firme US Postal. V apríli požiadal Armstrong súd, aby zastavil proces, v ktorom žiada bývalý sponzor US Postal vrátenie sponzorského vo výške 30 miliónov dolárov. (hojko)

Související novinky

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama