Reklama

Reklama

Max Lambert, bývalý šéf lupičské bandy, si odpykává dvacetiletý trest. Před zatčením zakopal u kostela nedaleko Říma několik milionů ve zlatě, „výdělek“ ze své poslední akce. Se svým spoluvězněm Pierrem Bizetem připraví plán útěku a v převleku za duchovní se snaží odletět do Říma, kam zrovna v této době směřují církevní hodnostáři z celého světa. Takže dvě sutany navíc se mezi nimi lehce ztratí! Jenže uprostřed poklidného letu se objeví únosci, kteří nutí pilota obrátit letadlo na Tanger. Ale to zdaleka není ještě to nejhorší, co je na cestě za svobodou a penězi čeká. Jedinečná dvojice GabinBrialy, výborné dialogy a situace v komedii, která nestárne. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemná hořkosladká balada o zločincích starého ražení, kteří měli výborné plány a nebyli tak agresivní a nebezpeční jako zločinci nové generace. Vězňové Max Lambert (poslední role skvělého Jeana Gabina) a Pierre Bizet (Jean-Claude Brialy) uprchnou z vězení, aby si mohli užívat bohatství, které ukryl Max nedaleko Říma. A protože je zrovna vyhlášen Svatý rok, nejjednoduší řešením je vydávat se za duchovní. Plán je perfektní, ale nastává problém, když je letadlo, se kterým míří z Paříže do Říma uneseno kvůli výkupnému. A dochází ke střetu nové a staré generace zločinců. Pochopitelně stará garda vítězí, ale únos způsobí, že je odhalena jejich identita. Ale i z toho se dostanou, když s komisařem Barbierem (Henri Virlojeux) vymění peníze uzmuté nové generaci lupičů za jejich imunitu. Jen jedné věci se jim nedostává: bohatství. Zásahem osudu spadlo bohatství do rukou církve a docházíme ke zjištění, že celé dobrodružství bylo k ničemu. Zřejmě platí pořekadlo, lehce nabyl, lehce pozbyl a že se zločin nevyplácí. Velmi příjemné akčnější odreagování. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pojem komedie není pro tento film úplně výstižný, neboť nejde o zábavu v nyní používaném měřítku, pochopitelně chybí takový ten prvoplánovitý mastný humor, který za poslední léta plní obrazovky, což je jedině dobře. Jde spíše o paradoxní příběh vězňů, kteří se na Svatý rok rozhodnou, že využijí tlačenice a utečou. Letadlo však unesou teroristé a plány se začnou ztrácet. Konec je pak opravdu bizarní... Perfektní je opět Jean Gabin. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká príjemná rozprávka o zločincoch, ktorých si rozhodne musíte obľúbiť. Dejová linka veľmi naivná, no nepozeralo sa na to zle. Na druhú stranu to ale neponúkne nič také, čo by sa malo zapamätať dlhšie ako na pol dňa. Možno až na zdvihnuté obočie na záver v ponímaní toho milosrdného pána policajného komisára. A dostalo sa aj na charitu... takže bum bác, a rozprávke je koniec. Lepší priemer. 65/100 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Gabinovo rozloučení s diváky s pravým francouzským šarmem. Humor na úrovni, příjemné dialogy a skvělí herci. Není to film, kde se válíte celou stopáž, zato když přijde vtip, stojí za to. Vedle hojně citovaných "Jsme v prdeli, monsignore" či "Já už jsem přispěl" mě uzemnila postava feministky. "Žena má přijmout milost z rukou ženy? Jak ponižující." ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelná věcička, která mě pohladila na duši.. Vše mi tu ladilo a dohromady nádherně pasovalo, parádní scénář se skvělým zakončením, Jean Gabin a Jean-Claude Brialy báječní a vůbec celkově se jedná o zdařilou kriminální komedii, vtipnou, milou, ve svižném tempu odsýpající, s příjemným hudebním podmazem.. U mě spokojenost a úsměv na rtu.. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Na začátku filmu, při útěku z ošetřovny vězení, přepilují trestanci dvě tyče mříží zcela zbytečně. Pro útěk by pohodlně stačila pouze jedna. (Scott67)
  • Závěrečná scéna během titulků je natočena na náměstí Piazza Navona. (classic)
  • Bernard Menez byl poprvé osloven pro roli Pierra Bizeta (Jean-Claude Brialy), ale odmítl ji, protože se mu nelíbil scénář. Později přiznal, že hluboce litoval, že promeškal tuto jedinečnou šanci zahrát si s legendárním hercem Jeanem Gabinem (Max Lambert). (sator)

Reklama

Reklama