Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zatímco v Princezně a písaři navlékli tvůrci na dějovou kostřičku Pyšné princezny šplhání po střechách a metání kozelců při šermu (plus dvacet let nepochopitelně v močálech skrývajícího se fotříka), tady už se s klasickým scénářem nepáral vůbec nikdo. Krádež oka je jen záminkou k rozehrání nejrůznějších bizarností, kdy Plesl tak trochu imituje Preisse (S čerty nejsou žerty), a protože Liška je většinu času zavřený v hrnci, tak Taclík imituje Lišku, přičemž hlavní hrdina je (záměrně?) tou nejméně zajímavou postavou (zajímavější tam byl i holohlav Dastlík, který v Ulici představuje nesnesitelnou sbírku klišé o lidech z Moravy). Bavila mě na tom zejména představa klasické tuzemské rodiny, která z toho při sledování musela být docela vytřeštěná. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo pohádkové zklamání roku. Pohádka, která ani nevím proč vznikla. Scénárista musel být napíchnutý na kokainu a režisér šňupat koks. Nic zde nefunguje, logika si dala vale a vyhnula se tomuto projektu ob tři žánry. Herecké výkony podprůměrné, což nejspíše plyne z kvality scénáře. Prostě a jednoduše propadák, který mi dokázal zkazit boží hod vánoční. I ta hudba byla lenivá. A zvuky kouzel stojící na windows XP byl už jen tou pomyslnou třešničkou na dortu. Jdu zvracet. Jedna hvězda, že té šílenosti jsem se jednou za dvacet minut zasmál. Ale i to je strašně málo. 35% ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Anarchie, ujetost, sranda - tahle pohádka je červeným hadrem dráždícím všechny staromilce, kteří rok co rok vzdychají po nových třech oříšcích nebo zpívajícím poupátku. Ty už ale nikdo znovu nenatočí. Doba je jinde, finance jsou jiné (menší), herci jsou jiní a jiná je i poetika a vnímání světa. _____ Tahle pohádka převrací na ruby pravidla, a když na tu hru divák přistoupí, tak se bude skvěle bavit vypointovanými scénami, fantastickými zvraty a vtipnými dialogy. Není to nejspíš pohádka pro nejmenší, spíš pro dorůstající děti a dospělé. Ale ani malému dítěti neublíží, to stejně sexuální a drogově podbarvené narážky nepochopí, takže ho nezkazí. Spíš ho bude nudit a bude se dožadovat vyprávění o klasické princezně, která se nechá zachránit, nebo aspoň okouzlí prince svoji líbezností a ne o rázné holce, která chce nabrat svalovou hmotu a tatíčka krále diriguje jak generál. ______Odrostlejší divák by ale měl ocenit docela zdařilý pokus o pohádku, která se naprosto vymyká všemu, co tady zatím bylo natočeno a to včetně moderních pohádek typu O princezně na klíček nebo Taneček přes dvě pekla. Snad je trochu myšlenkově spřízněná s pohádkou O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem, ale v absurditě dokázala zajít mnohem dál. ______ Škoda chvílemi zašumlovaných postsynchronů (ale mohla jsem mít špatnou verzi), nezřetelných nočních scén a výpravy, která si zasloužila větší stylizaci, než jen oprášené kostýmy z nějaké normální nudné pohádky. _____ Ti, kdo točili tenhle film, ukázali, že mají pořádný koule a já jim tleskám! /26. 12. 14./ ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Upřímně, prvních pár minut to působila jako hrozná konina, ale potom se z toho stala, no, furt konina, ale dosti zábavná, jednak díky hereckému obsazení (a to snad jenom s výjimkou komparsu), tak hlavně díky humoru (zvukové windows hlášky, Rybodlak, prakticky všechno co říká komoří a xy dalšího) a já se párkrát přistihl, že se nahlas neskutečně přiblbe potlemuji. Sice to není zrovna nadvzor vánoční pohádky, ale jako ta nedělní bude skvělá. A mimochodem, když dělá Prušinovský téměř totžný humor v okresním přeboru a čtvrté hvězdě, tak se tu z něj uchcává, ale když udělá pohádku... " Obludo! Hej, obludo! Musíš mi pomoct! " ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Čistý průměr, díky komediálním prvkům a princezně, která chtěla být atlet roku, jinak mi poněkud uchází důvod, proč v pohádce nechávali zaznít ty zvuky, které se tam fakt vyskytovaly. Musím se přiznat, že jsem si v první půli pořád kontrolovala notebook a mobil a skoro celý pokoj, jestli tam někde nemám zakutanou nějakou techniku, než mi došlo, že to fakt zakomponovali do POHÁDKY... Ale okrem toho se mi líbily pohádkové bytosti i společné scény princezny a rybáře, čili 3*. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se na Štampachu u Mělníka nebo na zámečku v Třebešicích. (M.B)
  • Název filmu je narážkou na jadrné české úsloví: „Kdyby byly ryby v řiti, nemuseli by být rybníky.“ V širší souvislosti významu jde o to, že „kdyby“ nemá žádnou cenu. (sator)
  • Při mávnutí proutkem jsou použity zvuky známé z operačního systému Windows. (Kuny27)

Reklama

Reklama