Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Udělat z vynikajících herců bolavě trapné karikatury, to je vlastně taky umění. Akorát jinýho kalibru. Zejména Vetchý a Vilhelmová na tohle asi nebudou (nebo by neměli) rádi vzpomínat. Zajímalo by mě, jestli aspoň jednou za natáčení někdo přišel za režisérem a zeptal se: "Hele, mně se to nějak nezdá, jak tady ze sebe děláme idioty a přitom to nemá žádnej smysluplnej podklad. Seš si jistej, že víš, co děláš?" Prušinovský: "Jasný, televizní divák je idiot, tohle nám v klidu projde." Nebo? ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Upřímně, prvních pár minut to působila jako hrozná konina, ale potom se z toho stala, no, furt konina, ale dosti zábavná, jednak díky hereckému obsazení (a to snad jenom s výjimkou komparsu), tak hlavně díky humoru (zvukové windows hlášky, Rybodlak, prakticky všechno co říká komoří a xy dalšího) a já se párkrát přistihl, že se nahlas neskutečně přiblbe potlemuji. Sice to není zrovna nadvzor vánoční pohádky, ale jako ta nedělní bude skvělá. A mimochodem, když dělá Prušinovský téměř totžný humor v okresním přeboru a čtvrté hvězdě, tak se tu z něj uchcává, ale když udělá pohádku... " Obludo! Hej, obludo! Musíš mi pomoct! " ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že několikrát jsem se zasmál. Především díky Zuzaně Bydžovské nebo skvěle vystřihnuté karikatuře komořího Jaroslava Plesla. Jenže... Bejvaly doby, kdy z pohádek zaznívala kultivovaná a ukázková čeština, která mohla děti vychovávat. V tomto směru je tahle pohádka těžkej průser a tvůrci by si měli ujasnit, pro koho vlastně točí. À propos, to se v českých a moravských divadlech nenajde opravdu pěkná holka, která by se hodila pro roli princezny? Totéž ostatně platí i pro postavu hlavního sympaťáka. Lukáš Příkazký s umaštěnou hřívou fakt ne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle je v podstatě nehodnotitelné. Možná jako politická agitka nějaké pravicové strany. Ale pohádka to není, komedie asi tak dvakrát za celou stopáž (jeden slovní vtip a jedna nečekaná Pavelkova písnička), ale jinak je to absurdní dada o ničem. Někdo dostal vynikající nápad postavit všechny zavedené pohádkové atributy na hlavu a trochu to zmodernizovat - takže zde máme krále podpantofláka, dominantní milenku-novou manželku královnu, hrdinu pitomce, princeznu drsoňku. Jenže jiná klišé zůstala - zákeřný rádce, zakletí, vězení... I ta princezna je opajcnutá ze Shreka. A pak je zde ta symbolika - co přesně znamenají ryby, co dukát denně, aby se líná lůza měla dobře a mlčela, co ideály a pravda a láska. Fuj. Filmařsky často špatně načasované rádoby gagy, kuku jsem nepobral (proč?), sprostá slova. Kamera ušla, ta jediná stála za to, ale třeba scénář vlastně hodinu vaří z vody (hodinové uvedení do děje je prostě špatně), zápletka chatrná a nevysvětlená a nedovysvětlená, nefungují vnitřní zákony příběhu (jaké možnosti tedy mají kouzelné bytosti a jak zde fungují kouzla?, co zmůže, a co ne hůlka?, k čemu je dobré to oko?) a nefungují ani postavy a nějaká jejich charakteristika - kromě zbytečných povrchních atributů. Ale hlavně - pohádka má být pro děti, a tohle prostě pro děti není ani náhodou. Možná by to mělo být vysílané po 22. hodině jako bonus ke Čtvrté hvězdě, aby si inťoši přišli na své a mohli si vyhonit své ego. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Je hezké vidět, jak české pohádky rozdělují národ. Ač to tu většina haní a spílá na tento počin.. mě se to z těch vánočních líbilo nejvíce. Hlášek nesčetně. Nápadů bezpočet. Vtipů nespočítaně. Hejkal, polednice, vodník a vlkodlak byli nejvíc vtipní asi. "A to bylo všechno? Už jsou ryby pryč? To chce nějakou věštbu. - Ale dej jim do té věštby nějakou metaforu, jinotaj." Holení nohou na tržnici? Proč ne:D "Já jsem ztělesnění všehozla. Jsem Nikdáž." ........... "Připravuji mlživý, matoucí a nicneříkající projev Vaše Výsosti." ............. "Budu první princezna, která neuzvedne svého manžela." ................ "Já, expert na rybí kuchyni, se musím učit dělat kuře.".............. "Já nic. Já tučňák." ........... "Mě se líbíš i pohublá. Neva, že máš menší svaly než moje sestra." Nadávky, které na sebe valili vlkodlak a vodník aka Hafíku a Zelený vykouřený mozku. Ty chybové hlášky jako v Microsoftu, když ona hůlka nemohla vykouzlit ryby, byly nejlepším nápadem z celého filmu. "Pronikavý inteligentní výraz jako pan král? - Ne, normální. - Tak to jo. To má větší šanci." ........... "Viděl si Ludvíka? - Vypadá jako pitomeček? - Jo. - Tak ten je v cele jedna. - A ta je kde? - Máme jen jednu celu." Kdybyste nevěděli, tak v českých lesích máme i slony a rybodlak potom vůči tomu vypadá normálně. Prohlídka hradu - Chcete vidět vězení? Tak tohoto lva před 300 lety ulovil král.. blablabla.. :D Já mám prostě tyhle pohádky stylu Tajemství staré bambitky, Šťastný smolař atd. ráda (paradoxně se koukám že obě mají aktuálně 68%). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se na Štampachu u Mělníka nebo na zámečku v Třebešicích. (M.B)
  • Při mávnutí proutkem jsou použity zvuky známé z operačního systému Windows. (Kuny27)

Reklama

Reklama