Reklama

Reklama

Země nikoho

  • Bosna a Hercegovina Ničija zemlja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Satirický příběh dvou vojáků z nepřátelských táborů se odehrává uprostřed války v Bosně v roce 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný druh se octnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném země nikoho. Padají urážky a výčitky, zdá se, že hádka o to, který národ rozpoutal kruh násilí, nikdy neskončí. Situace žádá řešení. Mohlo by být na dosah ruky: jednotky UNIFOR jsou nablízku a francouzský seržant Marchand se vší silou snaží pomoci. Jenomže není jednoduché obejít předpisy o chování sil pověřených dozorem nad pořádkem. Velitelé nařizují za žádnou cenu se nevměšovat. Zástupci médií trpělivě sledují vývoj patové situace, a zatímco jim jde o událost, Čikimu a Ninovi jde o život. "Srbští, chorvatští a bosenští hrdinové filmu mluví ve skutečnosti stejným jazykem. Jedni mu říkají srbština, druzí chorvatština, třetí bosenština, ale ve skutečnosti si všichni navzájem rozumějí," říká Danis Tanović. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (297)

lebowski 

všechny recenze uživatele

Pořádně jsem nechápal, jak mohl Amélii z Montmartru (mému nejoblíbenějšímu filmu) nepřipadnout Oskar za nejlepší zahraniční film. Pak jsem viděl tento film a musím říci, že je to opravdu silný zážitek, navíc okořeněných černým humorem, který se zabývá závažnějším tématem než Amélie, takže nemůžu říci, že byl oceněn nesprávný film. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V každém ohledu mimořádný film, ať už propracovaným, plně funkčním scénářem, pečlivou režií, castingem a předvedenými hereckými výkony. Spolu s Kosminského snímkem Válečníci nejpůsobivější a nejhodnotnější zobrazení bosenského konfliktu. Absurdita války je popsána na tragikomickém a zhola zbytečném střetnutí dvou nepřátelských vojáků mezi frontovou linií vedle odjištěné miny, na níž spočívá tělo třetího, těžce zraněného muže. Přes odlehčený, satirický tón se žádný happyend nekoná...Celkový dojem 95 %. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený příběh bosenského a srbského vojáka mezi frontami znepřátelených stran, jejichž "problém" se pokouší pomoci francouzský příslušník jednotek UN s přispěním televizních zpravodajských štábů. Jemný humor a působivé záběry kamery jsou velkou devizou prvotiny chorvatského režiséra. Svůj pohled na nesmyslnou válku ve své zemi podal bez nadržování nějaké straně konfliktu a společně s poukázáním na mnohdy trapnou úlohu mezinárodních vojsk a práci zpravodajských štábů možná akademii trošku usnadnil rozhodování o udělení Oscara. V tomhle případě ovšem naprosto právem. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Něco tak absurdního jsem už dlouho neviděl. Smát se v situaci, kdy na sebe dva lidi míří, sem tam po sobě vystřelí a třetí leží na mině? Klobouk dolů. Na druhou stanu samotný konflikt a jeho závažnost zde není nijak degradovaná a Země nikoho umí, a několikrát to dokáže, přitvrdit a říct: "Pozor, zase taková sranda to ale nebyla". Tanković opravdu bravurně ukazuje všechny typické rysy pro válku v Bosně - ať už jde o samotný fakt, že proti sobě v podstatě mnohdy stáli sousedé, ukazuje balkánskou mentalitu, ukazuje jak vlastně pomáhal UNIFOR a hlavně ukazuje absurdnost celého neuvěřitlně eskalovaného konfliktu. Skvělá věc za jasných pět hvězd. Neutrality does not exist in the face of murder. Doing nothing to stop it is, in fact, choosing. It is not being neutral. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jedinečný tragikomický film o absurditě válečného šílenství. Hádky o to, kdo začal válku, taková rozdílnost v názorech a přeci zjištění, jak jsou si dva nepřátelé blízcí prostřednictvím dívky jménem Sanja, a vzápětí opět nenávist a touha zabíjet jeden druhého. Velmi silný příběh, skvěle zahraný a natočený. Když film skončí, řekl by si divák, jestli se OSN chytí za rypák. Ale kdepak, tahle organizace je plná přeborníků v zasedání a vydávání rezolucí, jak ostatně můžeme vidět již několik let na situaci v Dárfúru...ale to sem moc nepatří. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Tento film bol nakrútený len za 30 tisíc eur. (Raccoon.city)
  • Voják mírových sil komentuje přílet vrtulníku s nadřízenými rčením: "Deus ex machina", což je literární termín, který se do češtiny překládá jako: bůh ze stroje. V přeneseném významu pak jako někdo (popř. něco) náhle se objevující a přinášející nečekané řešení. (Petrus1)
  • Mina, o kterou ve filmu jde, je PROM-1 jugoslávské výroby. (Apolskis)

Reklama

Reklama