Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místy zbytečně sentimentální oslava nizozemského státního pokladu. S velkým povděkem kvituji akční film, jehož hlavní hrdina není neprůstřelný samozažehávací univerzální voják. K mému velkému překvapení mě bavily i námořní bitvy. A Michielovi jsem velmi záhy započala poměrně dost fandit, protože je velký sympaťák. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námořní bitvy nepatří zrovna k mým oblíbeným, ale tady mě to vtáhlo. Tolik muziky za tak relativně málo peněz, to se nevidí. Bylo tu vidět, že se studiem si tu Holanďané dali hodně práce. Ve stejné míře tu byla zastoupena i politika tehdejšího Holandska a tady vidím drobné mínus v tom, že pokud jí člověk nezná, nemá příliš šanci se zde orientovat. Nicméně zběžné studium zase nezabere tolik času, takže i tenhle zdánlivý nedostatek se dá z pohledu diváka hravě dohnat. Byť toho žvanění tu bylo občas až příliš a film se místy nevyhnul lacinému patosu. Hercům není co vytknout a vedle představitele hlavního hrdiny mě bavil především Charles Dance v roli Karla II.. Výborná práce. 85% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Obsažný "historický" film o holandskom námornom hrdinovi. Film, ktorý ponúka divákovi predovšetkým ohromujúci vizuál a výborné efekty súvisiace s námornými bitkami, skrátka ide o výborne natočený film. V prvom rade si však treba vyjasniť jednu vec. Niektoré historické udalosti okolo tohto hrdinu tu boli síce spomenuté, ale zvyčajne to bolo hrozne poprekrúcané a zjednodušené. Najviac mi však vadil ten ohromný časový nesúlad, ktorý zo snímku robí prakticky len alternatívnu históriu. Nebudem zachádzať do podrobností, pretože tie už v komentároch boli spomenuté, ale treba to vziať do úvahy a hlavne nebrať film ako historický materiál. Avšak pokiaľ sa na snímok dívame očami fiktívneho, obsiahleho a epického hrdinského príbehu zasadeného do historických reálií, navyše veľmi silne emotívne podfarbeného a výborne vizuálne prepracovaného, tak ide rozhodne o nadpriemerné filmové dielo. 75/100 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravný snímek ilustruje holandskou politiku ve druhé polovině 17. století. 1) Líbila se mi monumentálně zobrazená Čtyřdenní bitva a 34letý Egbert Jan Weeber (Vilém III.). 2) Historický background pěkně vysvětluje komentátor flanker.27****, ale mým pocitům se spíše blíží komentátor Lacike**. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl bych, že Holanďané natočí epický film s parádní výpravou za zlomek rozpočtu, který by potřebovala hollywoodská produkce. Překvapivě se i casting povedl, zejména Frank Lammers je mužem na svém místě. I přes značnou metráž musí být snad každý divák z evropského kontinentu plně spokojen. 86% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Admirálova smrt je ve filmu vyobrazena tak, že mu Francouzi vypálená dělová koule otrhne pravou nohu. Reálná smrt však zastihla admirála de Ruytera rozdrcením nohy levé. (bejkovec)
  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama