Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (198)

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mazin-Druckmann paradox. Nevím, nakolik bych si to užíval coby divák neznalý předlohy, na druhou stranu bych se pozici „tabula rasa“ nebránil. Tak či tak, je to podívaná z alternativního vesmíru, ve kterém nic zásadního nechybí a všechno navíc je jenom ku prospěchu. Při vynechání dlouhých minut plížení a krvavých soubojů, zůstane cca oněch 8 – 9 hodin dějového materiálu (kredity za point posílám sem), který je zužitkován naprosto ukázkově. Minimum clickerů nejde na vrub tvůrcům, ale k dobru Joelově zkušenosti, který putování vede promyšleně, a veškerá setkání s nimi jsou dílem momentů, kdy se promyšlený plán podělá. Drobné výhrady detailněji u jednotlivých dílů, jinak výsostná spokojenost. ()

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně jedna z nejlepších herních adaptací, kterou jsem doposud viděla (co si však budem, ta konkurence není kdo ví jak vysoká), ale ani tak to není dokonalé. Za největší mínus považuju velkou redukci nakažených lidí, kteří se volně pohybují po světě. Je mi jasné, že se po čase nákaza nějakým způsobem ustálí, ale člověk pak nemá moc důvodů se strachovat o hlavní postavy a zároveň pak postrádá smysl celá výprava, tedy hledat vakcínu proti Cordycepsu. Seriál se tak oproti hře ochuzuje o značné napětí a akci, což je podle mě škoda. Další zbytečností byly podle mě fillerové díly 3 a 7. Dějová linka s Frankem a Billem sice nebyla tak tragická, avšak seriálové zpracování DLC Left Behind, které už samo ve hře stálo o hovně, bylo dle mého názoru příšerně nudné. Nebýt těchto dvou dílů, nemusel být příběh tak zbytečně uspěchaný. Nicméně toto jsou asi všechny větší výhrady, které já osobně k seriálu mám. Jinak se mi to samo o sobě líbilo. Ta postapo atmosféra byla parádní a výběr herců rovněž. Na to, jak jsem byla původně nedůvěřivá k obsazení Ellie, tak jsem v konečném důsledku byla mile překvapená z hereckých výkonů mladičké Ramsey, že mi ten odlišný vizuál nakonec ani tak nevadil. O Pascalovi ani nemluvím, ten byl v roli Joela výborný a hrozně mě bavilo sledovat Joelův a Elliein budující se vztah. Dalším plusem je scénář, který se ve většině případů drží herní předlohy a když už tam jsou nějaké změny, jsou dobře provedené (vyjma výtek výše). Jakožto herní fanoušek jsem si seriál velice užila, avšak kdybych herní předlohu neznala a neměla k ní utvořený nějaký vztah, nevím, zda by mě seriál tolik oslovil. Asi by to na mě působilo jako nudnější procházka z bodu A do bodu B, a tak bych o hvězdičku snížila. ()

Reklama

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně znamená The Last of Us opravdu hodně. Je to moje nejoblíbenější hra. Hrál jsem jí 6x (po šesté jsem jí dohrál během první a třetí epizody seriálu) a následně si dal také druhý herní díl. A proto bych rád zdůraznil, že tomu budu trochu nadržovat. Hned na začátek mezi ty největší klady této podívané je filmařina. HBO je známo tím, že jejich produkce je pečlivá a umějí dávat tvůrcům dostatek finančních prostředků a čas. The Last of Us je jeden z nejlíp natočených seriálů poslední doby. Má to autentickou kameru, která vás dokáže pěkně vtáhnout do děje. Do tohoto se, ale bohužel pojí jedna výtka, která je tou největší. Série postrádá napětí a strach o postavy. Po příběhové stránce je to velice dobře odvyprávěná podívaná, která věrně adaptuje svoji herní předlohu. Zároveň umí jít svojí vlastní cestou a za to dávám palec nahoru, že nejde jen o prostou předělávku hry do hrané podoby. Fanoušci nakažených budou zklamaní. S nakaženými je především velká zábava v páté epizodě a nebo také ve druhé epizodě, kde se povedlo napětí perfektně. Jinak si, ale nakažených tolik neužijete. Vlastně když to tak vezmu, tak celkově akce a napětí je zde minimální. Když dojde na akci, tak to je většinou tak, že Joel zneškodní jednoho max. 2 postavy. A to byl pro mě ten největší problém. Cesta Ellie a Joela oproti hře působí hrozně jednoduše a poklidně (samozřejmě ne úplně). Občas budete mít pocit, že postavy nežijí v postapokalyptickým světě. Takže v čem je ten seriál super a stojí za to? Herecké výkony, postavy, emoce. To jsou ty nejsilnější stránky. Pravdou je, že jádro příběhu The Last of Us nejsou nakažení, ale postavy. Pedro Pascal jako Joel je castingová trefa. Bella Ramsey sklidila od fanoušků ještě před premiérou velkou kritiku za to, že nevypadá jako Ellie. Inu, to je pravda. Bella nevypadá jako herní Ellie, ale ona jí je. A především Bella ukázala, že je to talentovaná mladá herečka a odvedla skvělí výkon. Jako herní fanoušek je pro mě seriálová verze krásná podívaná, kterou jsem si užil. Několikrát mě seriál dokázal emocionálně zasáhnout. Očekávání na druhou řadu bude veliká (dvojku mám radši než jedničku). Těším se, až si dám celou první sérii na jeden zátah. 9/10. Nejlepší epizody: 1. Kin, 2. When We Are in Need, 3. Endure and Survive. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem jeden z těch, co žere Pedra Pascala, kterému ihned podlehl i tady a zároveň velký kritik Belly Ramsey, na kterou si do konce sezóny nezvykl a to teď vůbec neberu v potaz, že se označuje jako nebinární. Před produkcí seriálu jsem si vysnil několik hereček, které bych hrozně ocenil (ach Maisie Williams by byla boží), leč v posledním díle už mě alespoň tolik neštvala a samozřejmě přiznávám, že je to dobrá herečka, jen mi prostě není sympatická. Ale dvojky už to snad půjde více hladce, lépe řečeno, musí. Co se týče produkčních hodnot HBO, tam jsem vůbec nepochyboval o tom, že to bude nářez, že to bude výborně napsané a výpravné jak se sluší a patří. Zároveň mi vůbec nevadil příklon ke slowburnu (akci si jistojistě užijem do sytosti ve dvojce) a odbočku ve třetím díle (který mi přijde nejlepší ze všech). Jen jsem měl prvních pár dílů pocit, že kdybych nehrál hru 2x, tak by mě to asi bavilo víc. Paradoxně, jelikož tady je všecko správně a možná až křečovitě se to drží předlohy. Mírně mě ale zklamalo finále; Já čekal 90min a on to byl přitom jeden z nejkratších dílů! Mohli to trošku roztáhnout, takhle to na mě tolik nezapůsobilo. Vyznělo to skoro až odbytě. Ale což, po většinu dílů jsem se skvěle bavil a těšil se na každé pondělí, že si opět zapnu nový díl, možná jsem jen na ten poslední nebyl tolik naladěný. Těším se na potvrzenou druhou řadu a doufám, že do té třetí už bude hotový i třetí herní díl. Kdo nehrál dvojku (která bude roztažená do dvou sérií), tak se má rozhodně nač těšit. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo opravdu výživné, silné a ... depresivní. Nutně potřebuji dávku Jane Austenové, protože tohle skvěle zahrané a výstižně natočené dusno na téma lidi jsou svině, mě dost vyčerpalo. Oceňuji, že tvůrci na sebe nenechali tlačit a dovolili si i lyričtější pasáže a snad právě díky nim mi to přišlo tak děsivé. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Epizóda mala mať pôvodne dve "časti". Podľa spolutvorcu Neila Druckmanna by sa prvá epizóda skončila po niekoľkých prvých scénach v časti "O dvadsať rokov neskôr". HBO sa však obávalo, že by sa diváci nemuseli vrátiť k ďalším, ak by prvá epizóda skončila smrťou dvoch detí a bolo by ukázané len málo Ellie (Bella Ramsey), s čím Druckmann aj spolutvorca Craig Mazin súhlasili. Mazin zhrnul spätnú väzbu takto: "Celá sezóna, celý príbeh The Last of Us je o Joelovi a Ellie. No ak ju uvidíme len akoby letmo na konci prvej epizódy a nedáme ich dohromady, nepochopíme ich cestu a skončí sa to len tým, že zomrie dieťa, potom zomrie ďalšie dieťa a potom titulky, ľudia sa možno jednoducho nebudú chcieť vrátiť." (molcan2)
  • Obsadenie Nicka Offermana do úlohy Billa bolo možno inšpirované jeho slávnou úlohou Rona Swansona v seriáli Odbor městské zeleně (2009-2015). Obe postavy majú pravicové prozbrojné a protivládne názory a obe majú Gadsdenskú vlajku s nápisom "Don't Tread on Me". (molcan2)
  • V čase 00:04:50 můžeme na stole u Sarah (Nico Parker) v pokoji spatřit přání k narozeninám. Jedná se o téměř stejné přání s dinosaurem, které Sarah zapomněla dát Joelovi (Pedro Pascal) ve hře. Dinosaurus je na přání, protože Sarah v něm píše, že Joel ještě není fosilie. (DavidSe)

Reklama

Reklama