Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (115)

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) (S01E01)

  • V čase 00:04:50 můžeme na stole u Sarah (Nico Parker) v pokoji spatřit přání k narozeninám. Jedná se o téměř stejné přání s dinosaurem, které Sarah zapomněla dát Joelovi (Pedro Pascal) ve hře. Dinosaurus je na přání, protože Sarah v něm píše, že Joel ještě není fosilie. (DavidSe)

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) (S01E01)

  • V epizodě dá Sarah (Nico Parker) Joelovi (Pedro Pascal) film k narozeninám. Jedná se o fiktivní film „Curtis and Viper 2, v herní sérii též oblíbená filmová série Joela. Ve hře můžeme mj. vidět plakáty již na čtvrtý díl. Zároveň, když si Sarah u sousedů prohlíží poličku s filmy, jsou v ní tituly sedící době (2003) jako třeba Dannyho parťáci (2001) a Není král jako král (2000). Zároveň se tam ale objeví i nesedící Škatuláci (2014). (Guilemot)

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) (S01E01)

  • V závěru zní z rádia skladba „Never Let Me Down Again“ od Depeche Mode. Zatímco Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) bloudí troskami civilizovaného světa, David Gahan v rádiu zpívá: „I'm taking a ride with my best friend.“ A to není dobře. Ne proto, že by nikdo neměl ponětí o dobré hudbě v blízké budoucnosti, ale proto, že „Never let me down again“ od Depeche Mode, stejně jako každá píseň z 80. let, kterou hrají undergroundová rádia, je poplašným signálem. Varování však přichází příliš pozdě. Joel a Ellie jsou již za plotem karanténní zóny. Tvůrce seriálu Craig Mazin vysvětluje použití právě této skladby takto: „Moje žena má encyklopedické znalosti hudby 80. let. A já si říkal: ‚Dobře Melisso, tohle je to, co potřebuju.' A doslova jsem řekl všechny ty věci, které právě řekla. Potřebuju, aby to byla písnička, kterou tak nějak znám, ale dlouho jsem ji neslyšel. Nějakou, která ještě nebyla do mrtě ohraná. A potřeboval jsem, aby měla kontext. Potřeboval jsem, aby měla smysl. Potřeboval jsem, aby byla temná a v ideálním případě, aniž by byla nějak extra na očích, mi dala nějaký komentář. Potřeboval jsem začít určitým způsobem, abychom mohli ukázat, že se rádio zapíná. A ona pak řekla: ‚Never Let Me Down Again.‘ A já na to: ‚Panebože.‘“ (Dangerous2)

The Last of Us - Long Long Time (2023) (epizoda) (S01E03)

  • Epizoda se potýkala s negativními recenzemi, protože obsahovala gay pár. Někteří tvrdili, že to do seriálu nepatří, i když v samotné hře se o tomto páru již hovořilo. (SlytherinBoy)

The Last of Us - Drž mě za ruku (2023) (epizoda) (S01E04)

  • Na začátku epizody si Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) pouštějí v autě skladbu „Alone and Forsaken“ od Hanka Williamse. Píseň zazní také ve videohře, když Joel a Ellie vstoupí do Pittsburghu, a je také použita v prvním traileru k seriálu. (BROKEN_)

The Last of Us - Vydržet a přežít (2023) (epizoda) (S01E05)

  • Epizoda se vysílala netradičně o dva dny dříve, a to z důvodu časové kolize se Super Bowlem, který by sledovanost seriálu drtivě snížil. (Punisher)

The Last of Us - Rodina (2023) (epizoda) (S01E06)

  • Epizoda končí děsivým cliffhangerem. Joel (Pedro Pascal) je při rvačce pobodán, a přestože se mu s Ellie (Bella Ramsey) podaří na koni uniknout bezprostřednímu nebezpečí, je jasné, že je na tom špatně. Zhroutí se do sněhu a nechá Ellie, aby ho prosila, aby vstal. Když se kamera stáhne, slyšíme ponurý klavír a hlas, který zpívá: „Jedu na projížďku se svým nejlepším přítelem. Doufám, že už mě nikdy nezklame. Ví, kam mě vezme. Vezme mě tam, kde chci být. Jedu na projížďku se svým nejlepším přítelem.“ Zní vám to povědomě? To proto, že jsme tento text už někdy slyšeli: když Joel, Ellie a Tess (Anna Torv) opouštějí bostonskou QZ. Slova jsou z písně „Never Let Me Down Again“ od Depeche Mode z roku 1987, která hrála v Joelově rádiu jako signál od Billa (Nick Offerman) a Franka (Murray Bartlett). V této epizodě tak zní coververze písně Depeche Mode, a to v podání Jessicy Mazin, dcery spolutvůrce a scenáristy seriálu Craiga Mazina, který po své dceři požadoval, aby její verze byla strašidelná a pomalá a pojednávala o dceři truchlící nad ztrátou otce. (Dangerous2)

The Last of Us - Napospas (2023) (epizoda) (S01E07)

  • Ve 27. minutě, když se Riley (Storm Reid) a Ellie (Bella Ramsey) točí na kolotoči, můžeme v pozadí slyšet skladbu „Just like Heaven“ od anglické kapely The Cure, kterou do instrumentální podoby převedla kapela Rockabye Baby!. (Trajektt)

Reklama

Reklama