Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
  • USA The Last of Us
Trailer 1
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrají:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (427)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alfou a omegou jsou postavy a jejich traumata. To platilo prakticky od začátku. Nejprve jsem se ovšem sám sebe ptal, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava první epizody nedožila jejího konce. Pak přijde razantní střih. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Lidskou civilizaci do prachu země zašlapal houbový virus, odskákala to velká města, aby se šíření infekce zpomalilo. Divák se „kochá“ pustým světem plným rozmanitých a zajímavých detailů i vizuálních nápadů. Pak vyskočí první monstra, jejichž mozek ovládá vysoce infekční houba, no, nicméně nakažení se snad v polovině dílů vůbec neobjeví. Neříkám, že potřebuju zběsilé akční sekvence, ale čekal jsem krapet víc. Gustavo Santaolalla dál brnká na kytaru, s každou novou epizodou vnímáme trochu jiný feeling. Velmi brzy jsme si zvykli, že při putování Joel s Ellie potkávají další a další postavy, jejichž osud bývá vesměs tragický, a nemají prakticky žádný další vliv na vývoj. Každopádně díky nim se o ústřední dvojici dozvíme vždy zase něco víc. Hodně specifické jsou (nejen v tomhle) třetí a sedmá epizoda. Zaobíráme se tedy dalšími dějovými odbočkami, ovšem emocionální investice do pouta hlavního dua prostě měla být od začátku pečlivější. Videoherní adaptace, na kterou se všichni šíleně těšili, ale já o ní nikdy neslyšel… Precizní a řemeslně solidní, ale nadšení jsem po celou sérii krotil. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Narovinu říkám, že ani jednu hru jsem bohužel nehrál, byť jsem v minulosti viděl některé cut scény a plus minus příběh znám. Proto si nemůžu stěžovat na určité změny, protože převod z herního média do seriálové podoby musí znamenat ubrání akce, která je pro hru naprosto zásadní esencí. Tedy jakožto divák jsem z HBO nadšený, i když pár poznámek bych měl. Časoprostorové skoky hlavní dějové linky, kdy se ze zimy dostáváme do léta do úplně jiné oblasti, skoro jako kdyby mezi díly něco chybělo. Roztřesená kamera, která sice plní svou úlohu "začlenit" diváka přímo mezi hrdiny, ale občas by neuškodila změna. Ač chápu absenci všudy přítomné akce, tak v seriálu se z naprosté většiny přítomné napětí rovná člověk vs člověk a v rámci postapokalyptického houbozombie místa je zde opravdu minimum zombíků. Ne z každé houby pak musí být smaženice, ale místy opravdu chybí strach z Cordycepse, což ve hrách díky nutnosti akce je cítit víc. V návaznosti na to pak hlavní twist, respektive hlavní myšlenka příběhu, nevypadá tak důležitě, když největší nebezpečí pro lidi představují... lidi. To je teoreticky důvod snížit hodnocení, ale po první sérii ještě nechám plno. Jinak jde totiž o skvělý počin, na herectví a chemii hlavního dua je radost koukat, vizuál je úchvatný, tempo po celou dobu dost dobré a herní příběh je výborně převeden na televizní obrazovku. ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa jedno z najväčších sklamaní posledných rokov. To, čo začne ako vynikajúci postapo seriál s dôrazom na tie najmenšie detaily, sa postupne mení na únavnú a v mnohých prípadoch extrémne iritujúcu drámu, v ktorej sa tvorcom nedarí budovať to, čo si zaumienili. V každej epizóde ubúda napätie, pre hororového fanúšika sa dej stáva predvídatelným (v ôsmej epizóde s vyhladovanou komunitou mi bolo z toho scenáristického amatérizmu až do plaču) a je to jednoducho len blúdenie dvoch nezranitelných postáv, ktoré v prvej polovici aspoň trochu oživila prítomnosť netvorov, ktorí ale v druhej polovici záhadne vymizli. Samozrejme nekritizujem všetko, pretože aj napriek tomu, že mi vela vecí vadilo, čo sa týka výpravy, castingu alebo masiek, ide o súčasnú špičku seriálovej tvorby. Keď sa ale pozriem na to, že napríklad minuloročný virálny hit Wednesday, ktorý je cielený na tínedžerov, má lepšie hodnotenie než tento velkolepý projekt, nemôžem napísať, že je úspechom. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem jeden z těch, co žere Pedra Pascala, kterému ihned podlehl i tady a zároveň velký kritik Belly Ramsey, na kterou si do konce sezóny nezvykl a to teď vůbec neberu v potaz, že se označuje jako nebinární. Před produkcí seriálu jsem si vysnil několik hereček, které bych hrozně ocenil (ach Maisie Williams by byla boží), leč v posledním díle už mě alespoň tolik neštvala a samozřejmě přiznávám, že je to dobrá herečka, jen mi prostě není sympatická. Ale dvojky už to snad půjde více hladce, lépe řečeno, musí. Co se týče produkčních hodnot HBO, tam jsem vůbec nepochyboval o tom, že to bude nářez, že to bude výborně napsané a výpravné jak se sluší a patří. Zároveň mi vůbec nevadil příklon ke slowburnu (akci si jistojistě užijem do sytosti ve dvojce) a odbočku ve třetím díle (který mi přijde nejlepší ze všech). Jen jsem měl prvních pár dílů pocit, že kdybych nehrál hru 2x, tak by mě to asi bavilo víc. Paradoxně, jelikož tady je všecko správně a možná až křečovitě se to drží předlohy. Mírně mě ale zklamalo finále; Já čekal 90min a on to byl přitom jeden z nejkratších dílů! Mohli to trošku roztáhnout, takhle to na mě tolik nezapůsobilo. Vyznělo to skoro až odbytě. Ale což, po většinu dílů jsem se skvěle bavil a těšil se na každé pondělí, že si opět zapnu nový díl, možná jsem jen na ten poslední nebyl tolik naladěný. Těším se na potvrzenou druhou řadu a doufám, že do té třetí už bude hotový i třetí herní díl. Kdo nehrál dvojku (která bude roztažená do dvou sérií), tak se má rozhodně nač těšit. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Rozpřažené zeměpisně, tematicky, výpravou - a ve všem dechberoucí. Ať se zkoumají vztahy, ať se tvůrci přikloní k akci, nebo klidně ať se Pedro Pascal jen dramaticky zadívá do dáli. Všechno do sebe zapadá a konečně se tak dokazuje to, co se vědělo už dávno. Že pro dobrou adaptaci hry je potřeba dostatek prostoru, pokud možno v podobě vysokorozpočtového seriálu. Odklon od herního střílení ke "cutscénám" mi přijde jako dar z nebe, protože daleko víc chci zkoumat svět nákazy nebo zákeřnosti lidských povah, než způsoby vypořádání se s vřískajícími nepřáteli, jejichž různé způsoby likvidace již důkladně vytěžili žánrově alespoň trochu spříznění předchůdci z The Walking Dead. V tomhle neveselém světě se i přes sto a jednu překážku skrývá až nevysvětlitelně silný životabudič a takových není nikdy dost. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (132)

  • Keď Tommy (Gabriel Luna) prechádza okolo horiaceho domu, hovorí: "To je Jimmyho dom." Vo videohre Jimmy býva vedľa Joela a Sarah a je vlastne prvým nakazeným, s ktorým sa v hre stretnete. (Vo videohre sa horiaci dom nazýva "Lewisova farma".) (molcan2)
  • Úvodný segment z diskusnej relácie z roku 1968 poskytuje jasnejšie vysvetlenie toho, čo je cordycepsová huba, ako hra. (molcan2)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (více)

Reklama

Reklama