Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
  • USA The Last of Us
Trailer 3
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrají:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (429)

Algernons 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Adaptace nemusí být přesné, stačí aby byly dobré a nesly v sobě tu samou identitu jako původní materiál, což první série The Last of Us splňuje a vlastně je nejlepší v té první polovině, kde má největší svobodu a nejvíc mění věci, experimentuje a pokaždé krásně vypointuje jednotlivé díly a tak převádí ten příběh pro seriálové médium dobře, jak jen to jde. Druhá půlka na druhou stranu jen ubírá věci z předlohy a nenahrazuje je ničím stejně úderným a to je škoda. Zakomponování Left Behind přímo do děje také trochu kazí celkové tempo a narušuje to silně ten vztah ústřední dvojice, který pořádně 2 díly nevidíme před koncem a to prostě podráží trochu seriálu nohy... věřím že při zkouknutí na jednou bez týdenních pauz to tolik vadit nebude, ale i tak je to lehký problém. Nakonec to ale není tak věrný jak by mělo být a ani tak unikátní a nový, jak by mělo být a některý bonusy jsou prostě zbytečný, než co jiného. Produkce je neuvěřitelná a některá místa působí, jako by je vystřihly přímo ze hry, bohužel tomu zase podkopává lehce nohy necinematická kamera. Nakonec v čem tato adaptace selhala, bylo vyobrazení nebezpečného a nehostinného světa... jak nám má záležet na tvorbě léku proti nakaženým, když všehovšudy žádného nevidíme poslední 4 díly? Seriál zachycuje to podstatný, vztah Joela a Ellie a příběh jako takový, ale že by šlo o ultimátní adaptaci hry, to určitě ne... je to slabší odvar, který nenabízí dost nového na to, abych se k tomu kdykoli vrátil, přesto fajn alternativa pro nehráče. Ostatním doporučuji radši hru. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to bohužel trochu hype, po formální stránce sice vynikající (mizanscéna, kamera, režie, herecké výkony), ale ten scénář místy hodně drhne a hlavně kupí nelogičnosti - viz třeba předposlední díl, kdy hlavní hrdina nereaguje na injekční píchání penicilinu přímo do rány po bodnutí nožem a není při vědomí a za pár okamžiku likviduje partu ozbrojených mstitelů, načež jde zachránit unesenou parťačku do vesnice plné lidí a nepotká tam nikoho, všichni asi spí a ignorují požár jedné z budov...naivita toho náboženského fanatika a vůdce vesnické komunity je pak úplně mimo... Fikční postapo zombie svět je originální (hlavně zapojením myšlenky aktivace známé čínské houby cordyceps globálním oteplováním), ale často jsem se u něj i nudil, což je u tohoto žánru opravdu překvapivý jev...bavilo mne postupné budování vztahu mezi hlavním hrdinou a jeho ,,náhradní dcerou", nebavily mne flashbacky - ovšem ne kvůli sexuální orientaci postav v nich, ale kvůli tomu, že zdržovaly vývoj děje - viz třeba epizoda s dvěma homosexuály, v nichž meritum věci bylo, že od nich ústřední dvojice získala zásoby, auto a zbraně, informace hodná jedné repliky či scény, což se ovšem roztáhlo do celé hodinové epizody... Budu tedy velkorysý a ohodnotím 4 hvězdami, i když je to spíše vlivem těch nudných pasáží a mnoha nelogičností někde mezi 3 a 4...další Černobyl to fakt není... ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Končí doba filmových superhrdinů a nastává doba dobrých videoherních adaptací? Na vynášení definitivních soudů v záležitosti tohoto potenciálního kulturního posunu je asi ještě příliš brzo, ale jednu věc prohlásit klidně můžu - HBO zase jednou vytvořilo těžkotonážní seriálový hit a jsem rád, že stejnou měrou i kvalitní drama a adaptaci v jednom. Ano, našlo by se tu několik aspektů, které tvůrci mohli a asi i měli pojmout jinak, ale hlavní téma a duch předlohy byl zachován, na několika místech pak dokonce nádherně smysluplně tematicky a lidsky rozšířen (láska v apokalypse v podání Billa a Franka a matky Ellie), takže častější vynechání akčních sekvencí a přítomnosti zdejší ikonické variace na zombie nebylo až tak bolestivé, jak jsem se bál. A když už se clickeři (a jejich varianty) objevili, stálo to opravdu za to. Při exploraci tohoto krásného, k nespoutané přírodě se vracejícího světa byla navíc cítit přes výše zmíněný fakt dost často ta stejné atmosféra jakou měla videohra a našlo se i místo pro několik nezapomenutelných starých i nových detailů a momentů, tvůrci Mazin a Druckmann tak znovu ukázali, že vyprávět dramatické a emočně silné příběhy opravdu umí. Potěšil samozřejmě i soundtrack od autora hudby ke hře, což jenom celkový pocit, že se opravdu dívám na zfilmovanou videohru, umocnilo. No a přes mé velké obavy z obsazení nakonec Bella a Pedro předvedli vynikající práci, ačkoliv je pravda, že někteří herci ve vedlejších a menších rolích mi přišli charismatičtější. A Bella sice dokázala výborně věrně hrát Ellie v té pozici drsná/rebelující teenagerka, ale v několika částech příběhu, kdy měla působit víc jako dítě nebo projevit city/emoce, se podle mě projevily její herecké limity. Což je trochu škoda, protože v rámci vývoje vztahu mezi Ellie a Joelem rozhodně tyto momenty hrály zrovna dost podstatnou roli. No a jsem fakt zvědavý, jak bude Bella působit v dalších sezonách, vzhledem k tomu, kam následující děj její postavu posune. 8/10 ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Z jednotlivých epizod dojem malinko lepší než ze seriálu (první série) jako celku. Něco předčilo očekávání (Bella Ramsey je v rámci role fenomenální), něco je adekvátní (vizuál, Pedro Pascal), něco budí silné podezření, že se jistá témata stávají povinnou složkou. Když neznáš míru, nebude ti to fungovat - platí od pradávna. Seriálu docela chybí větší rozkreslení zákonitostí představeného postapo světa a úplně ideální není ani chemie Joel - Ellie (vývoj vztahu se tu táhne, tu skokově láme), zato si najde přes hodinu času na obhajobu sexuálních menšin. ANO, je potřeba pohled na ně normalizovat a demýtizovat, ovšem mediální přístup, balancují mnohdy na hraně adorace a vnucování, vykonává celé problematice medvědí službu. U diváka nerozumím pobouření a nenávisti (do tvý prdelky nikdo péro nestrká, blbečku), chápu ovšem odrazení a otravu (no jo, už ZASE). Hlavní dějová linie se věrně drží hry a dá se to očekávat i u druhé série - což je v pořádku, jelikož mají oba díly silný a dobře odvyprávěný příběh. Vrcholy: jednoznačně pátá a osmá epizoda. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho očekávaný seriál o světové pandemii ala konkurence na The Walking Dead, není zase takový vytřelzrak seriál. Po většinou jen cestujeme, kecáme a koukáme, jak debilní lidstvo jde samo proti sobě, místo toho, aby se sjednotilo, když už je svět v píči. Žádné hordy nakažených nečekejte. Snad jen 2x tak byla akce pořádných hord s jedním hlavorozšklebovačem. Ten se mi moc líbil. Ale chudák dostal prostor asi tak 10 vteřin. A to možná přehráním. Takže co jsme místo toho viděli? Nějaký dvě buzny, které si na sklonku světa prošťouchávají anály, pár vyšinutých lidojedů, co našli boha, no a to je asi tak vše. Jako postapokalyptický national geographic dobrý. Jinak docela zklamání. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (132)

  • Epizóda sa začína 26. septembra 2003, presne štyri dni pred narodením herečky Belly Ramsey, ktorá hrá Ellie. (molcan2)
  • V seriáli sa neuvádza, akou degeneratívnou chorobou Frank (Murray Bartlett) trpel. Podľa spolutvorcu Craiga Mazina to bola buď SM (skleróza multiplex) alebo raná ALS (amyotrofická laterálna skleróza). (molcan2)
  • Na konci epizódy zaznie skladba "True Faith" od Lotte Kestner. Je to remake skladby "True Faith" od New Order z roku 1987. (andrejba)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (více)

Reklama

Reklama