Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (227)

POMO 

všechny recenze uživatele

Akční verze romantického The Notebook (!) o válečných záchranářích v rozbouřeném zimního oceánu? Borci v zimních bundách v otevřeném motorovém člunu z roku 1952 proplouvají skrze (jakože s ponořením pod vodu) obrovské vlny zimního oceánu s teplotou kousek nad nulou, vstříc záchraně uvízlých přeživších lodní katastrofy. Jediné momenty napětí počas této taškařice zažijeme při slejzání ze ztroskotané lodě po žebříku - přestože bychom se měli bát neustále a o každou z postav, soucítějíc se slečnou na pevnině, která nechce přijít o svou milovanou polovičku. Nic takové ale film nezprostředkovává, s postavama a jejich motivací si neví rady, a jediná pachuť co po něm zůstává, je hezká romantická retro stylizace. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Kvůli scénám na vodě stojí za to film vidět, ale jinak mi tyhle filmy připadaj čím dál víc stejný. Postavy nebyly moc dobře prokreslený ani zahraný a žádná mi k srdci nepřirostla, takže z toho bylo jen neosobní sledování pár šílenců, kteří se snaží neumřít. Film nepotápím jako naprostou kravinu jen proto, že to je podle skutečný události. Kdyby nebylo, tak bych něco takovýho považoval za krajně nepravděpodobný. Jo a pokud vyrazíte do kina, tak se vykašlete na 3D. Vůbec tu není potřeba a ztmavuje už tak tmavý scény, takže budete prd vidět. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Nie práve tie „The Finest Hours“, skôr „Not-So-Fine Two Hours“. Film, ktorý by sa chcel zavďačiť všetkým – divákom bažiacim po dobrodružnom filme, diváčkam bažiacim po nejakej tej romantike, aj drsňákom bažiacim po nejakom to námornom thrilleri – no vo výsledku sa plnohodnotne nezavďačí asi nikomu (a veľmi chabé tržby to iba potvrdzujú). Technicky síce viac ako obstojne zvládnutý film s pár skutočne efektnými scénami (napríklad scéna lámania sa tankeru alebo neskoršie nočné priplávanie k potápajúcej sa lodi), ale čo z toho, keď to sú iba chvíľkové záchvevy niečoho strhujúcejšieho a po zvyšok stopáže sa jedná o rutinu, v ktorej sa síce neustále niečo deje, ale tá plavba po rozbúrenom mori nie je nijako napínavá, záživná, ani pri nej nebudete mať strach o postavy alebo aspoň záujem o jednu z nich. Neviem, či je práve ideálne riešenie točiť podobné filmy pod záštitou Disneyho, lebo ono to potom presne dopadne tak, že tá snaha zapáčiť sa všetkým sa minie účinku. Podobné filmy si vyžadujú aspoň trochu drsnosti, špiny, aby sa im dalo veriť to čo sa v nich deje. Vo The Finest Hours je však všetko síce technicky bez problémové, ale tak uhladené, bez akejkoľvek dramatickosti alebo intenzity, že dianie ani v jednej sekunde ničím neprekvapí. Pôsobí to akoby režisér dostal za úlohu natočiť dobrodružný námorný film, u ktorého by sa výrazne nebáli ani deti (tie to však baviť vôbec nebude), zároveň aby sa mohol tváriť dospelo a užili si ho dospelí diváci (pre tých to bude zase veľmi „light“) a navyše, aby ste na to mohli všetci zobrať aj nežné polovičky, ktoré sa budú rozplývať pri tej naivnej romantike s nevhodne obsadeným Chrisom Pineom, ktorému tá postava nevinné námorníčka vôbec nesedí. Jediný kto tu ostáva ako tak zaujímavý je Casey Affleck, z ktorého ide aká taká charizma. Ostatné postavy prednášajú iba tie najjednoduchšie dialógy akoby film zaspal dobu v tých 50. rokoch v ktorých sa odohráva. V tých by mu niečo podobné hravo prešlo, dnes to už pôsobí dosť naivne. Vo výsledku skôr než akokoľvek strhujúce dobrodružstvo, iba technicky slušne natočená nuda. Podobné veľké námorné dobrodružné filmy sme nemali na plátnach kín už dlhú dobu, ale nakoniec bohužiaľ ani jeden z tých dvoch, ktoré prišli v krátkom čase nijako neoslnili a to som sa na obidva z nich tešil. Najprv nijako nenadchlo In the Heart of the Sea a následne The Finest Hours. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako příběh to asi zfilmování hodný je, ale takto impotentně jsem si to teda nepředstavoval. Tuna tmavýho digitálního bordelu pokřížená se statikama, kteří točí vším možným. Jako nic moc. Fakticky to přesný celkem je, ale kdejakej půlhodinovej dokument s autentickýma fotkama poslouží líp než tento pokus o survival. 60% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se děj odehrával na rozlomené lodi, tak se bylo na co dívat. Sice loďařině vůbec nerozumím, takže absolutně netuším, jestli mělo konání všech zúčastněných odraz v realitě, ale mě to dávalo smysl a to stačilo. Nehledě na to, že se pořád něco dělo a i posádka byla castingově vydařená. Něco do sebe měla i záchranná akce a líbily se mi splašené vlnky. To co se dělo na pevnině byl kýč jako prase, který by snad byl koukatelný, pokud by vše nebylo postaveno na úděsně necharismatickém Pineovi, který se rozhodl neužívat mimiku. Zdatně mu sekundovala Holliday Granger, která ztratila Lukréciinu roztomilost a zmohla se tu jen na pár usoužených pohledů. Lehký nadprůměr a potlesk všem těm frajerům., kteří se tenkrát na celé téhle eskapádě podíleli. 60% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Dvaja pamätníci skutočných udalostí, starých 64 rokov, poskytli režisérovi Gillespiemu cenné poznatky. (classic)
  • Scény se natáčely ve venkovní umělé nádrži o rozměru 25x34 metrů, v níž se úspěšně podařilo vyvolat iluzi smrtící bouře. (ČSFD)
  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)

Reklama

Reklama