Reklama

Reklama

Příběh mladé dívky a laskavého obra známého jako Obr Dobr, kteří se vydávají na dobrodružnou cestu s cílem zajmout zlé lidožroutské obry, kteří pronikají do světa lidí. (Freeman Ent.)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (316)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Jistoty jsou v životě nejdůležitější. Dalík do vězení nenastoupil (ok, tak na konec překvapivě ano), Babiš v rámci předvolebního xenofobního populismu zašel až k popření holocaustu (ok, tak prý se jenom nepřesně vyjádřil a nezná rozdíl mezi pracovním a internačním táborem) a Steven Spielberg zrežíroval další výborný film, byť se u nás OBR DOBR na rozdíl od zahraničí nedočkal příliš příznivé divácké a kritické odezvy. Mezi nejčastější výtky patří, že jde o špatně odvyprávěný počin, potažmo že závěr není kompatibilní s (pohádkovým) zbytkem. Důvody těchto dvou nesmyslných kritických připomínek jsou dle mého následující._____ OBR DOBR (THE BFG) není skutečně odvyprávěn jako jiné rodinné spielbergoviny (E.T. - MIMOZEMŠŤAN, HOOK, případně i ten JURSKÝ PARK). Na místo příčinné provázanosti jednotlivých bloků upřednostňuje uspořádání typické pro poslední spielbergoviny (LINCOLN, MOST ŠPIÓNŮ). Staví na paralelismech na rovině vyprávění (střídání holčičí a obří perspektivy, rytmizující prozkoumávání obou světů) i stylu (různé typy svícení pro každý svět, delší záběr kontinuálně sledující hrdinku v ohrožení každou cca půlhodinu). Propojuje spíše jednotlivé motivické (od postav odvislé - klukův kabátek, holčičí deka, veganská obří pochoutka a pití...) a na nich napojené tematické (od významu odvislé - slabší by se neměli nechat požírat silnějšími, humanistické řešení situace) linie. Celou dobu to přitom nezapomíná být nesmírně hravé, blbnoucí s perspektivou (3D efekt, nadhledy a podhledy, průchody mezi světy, running gagy založené na odlišné velikosti apod.), odkazující se na jiné Spielbergovy snímky (E. T. - MIMOZEMŠŤAN, 1941, BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU, INDIANA JONES A POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA, JURSKÝ PARK, ZTRACENÝ SVĚT, ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA...) a reflektující tvorbu (kinematografických - viz stínohra) snů._____ A ten poslední akt? Spielberg vždy kombinoval několik poetických tradic, za jejichž slučování byl mnohdy kritizován (naposledy nejvýrazněji asi za spojení artového štafetového způsobu vyprávění se stylem klasických hollywoodských děl ve VÁLEČNÉM KONI). V OBR DOBR to je od Dickense odpíchnuté a z Dahla vycházející fantasy (ba že pohádka - na to se příliš soustředí na definování fikčního světa) s britskou fraškou (královský dvůr). Kompatibilní to je nejenom díky stejné zemi původu obou kombinovaných tradic, ale i pro zužitkování všech předtím nastíněných tematických (např. povstání proti větším, ale mírovou cestou, rozumná domluva mezi lidmi různých národností i velikostí), motivických (např. kabát jako připomínka ztracené osoby i dlouhodobého problému s lidojedy...) i narativních (např. chytání snů a jejich šíření) otázek. Jinak: OBR DOBR je další spielbergovskou okamžitou klasikou a dosavadní převažující výtky vychází pouze z necitlivosti k filmové formě a neznalosti poetických tradic. Jeden z kinofilmů roku 2016. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keď sa sen stane skutočnosťou... Dospelých asi tento najnovší Spielbergov počin moc neohúri, ale deťom by sa to mohlo páčiť. Príbeh síce nie je nejak extra zaujímavý, no aspoň ma nenudil. Navyše dievčatko bolo celkom roztomilé, aj keď niektoré momenty mi s ňou nesadli. No našťastie vždy prišlo niečo, čo predchádzajúcu slabšiu scénu zaplašilo, napr. nápad s prdením a pod. A keď už nič iné, tak aspoň animácia potešila, to bolo naozaj také pohladenie pre oči. Celkovo som však čakal niečo viac. 70/100 ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Představitelka holčičky unesené do říše obrů je fajn vybraná – nepůsobí příliš sladce, přesto je milá a vzbuzuje dojem rozumného dítěte, které je opuštěné. Dobře hraje. Ale příběh není moc nosný a až příliš se utápí v CGI animaci. Závěr filmu mi navíc připadá morálně sporný, protože obři byli potrestáni více méně jen na základě snu mocného člověka – v tomhle případě královny. To je nebezpečná myšlenková zkratka. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorších Spielbergových filmů, ne-li vůbec nejhorší. Nevadí mi, že je to jednoduchá pohádka pro děti (tou je v podstatě i E.T. a ten se právem stal filmovou legendou a kasovním trhákem), vadí mi, že je to nesmyslně dlouhé (zkrátit to o třetinu a mohlo to být úplně v pohodě), rozvleklé, příběhově děsně řídké (první hodinu se nestane skoro nic vyloženě zábavného nebo působivého) a většinu času docela nudné. Vždycky mě nakrkne, když elitní filmaři (Spielberg, Williams, Kaminski, Kahn) mrhají svými talenty na látky, které nemají moc co nabídnout. Ten film má srdce (nebo tak alespoň působí), ale zoufale mu chybí spielbergovský šmrnc a jeho cit pro precizní gradaci jednotlivých scén. Zanedlouho si z toho budu pamatovat asi jen dvě scény, přičemž v jedné se hodně prdí (ale kupodivu je to natočené vkusně a hlavně opravdu vtipně - ostatní zdejší "humory" totiž dvakrát nefungují) a ta druhá trvá asi jen minutu, přestože mohla trvat klidně 5-10x déle a vůbec by to nebylo ku škodě (spíš naopak)... 50 % ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dobre. O niečo lepšie ako dobré. Steven Spielberg rodinne filmy stále vie. Bavil ma úvod, ktorý sa celkom dobre rozbehol, ale potom ako sa rozbehol aj samotný príbeh, ma to bavilo trošku menej. Každopádne strýko Steven stále vie tu svoju hravosť preniesť na plátno a postávam vdýchnuť život, takže nuda v tomto prípade nehrozí. Mark Rylance ako Kamoš Obor fajn a slovenský dabing tiež. 75% - 4* ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu v kanadskom Vancouveri sa začalo 23. marca 2015 a skončilo 12. júna 2015. (ČSFD)
  • Film mal byť pôvodne realizovaný v roku 1998, v hlavnej úlohe s Robinom Williamsom. (ČSFD)
  • Steven Spielberg v mene všetkých tvorcov prehlásil o projekte toto: „The BFG očaril rodičov a ich deti na viac ako tri desaťročia. Sme poctení, že správcovia pozostalosti Roalda Dahla poskytli práva na sfilmovanie práve nám.“ (ČSFD)

Související novinky

Mendes to zkusí u Disneyho

Mendes to zkusí u Disneyho

27.08.2016

Sam Mendes se po Skyfallu a Spectre k bondovkám nevrátí. Momentálně chystá drama The Voyeur's Motel, jehož hlavní hrdina se stane nepohodlným svědkem vraždy, a teď ho zaujal dětský román Jakub a obří… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Simon Pegg a Ready Player One

Simon Pegg a Ready Player One

19.03.2016

Steven Spielberg nám už v červnu naservíruje fantasy Obr Dobr a ihned se vrhne na svůj další film. Ne nepůjde o Indiana Jonese 5, ten dorazí až v červenci 2019. Nejdřív se dočkáme sci-fi Ready Player… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama