Reklama

Reklama

Parkoviště

(festivalový název)
  • Maďarsko Parkoló
Trailer

Obsahy(1)

Na parkovišti si každý může postavit auto, kam chce. Vyjma jediného, stříškou krytého místa, kam Legionář - hlídač, majitel a vládce parkoviště - pohřbívá mrtvé ptáky. Jednoho de se však objeví bohatý podnikatel, který tu chce zaparkovat svého Forda Mustanga z roku 1968. Mezi dvěma osamělými muži (žena ovšem konfliktu také nechybí) dochází k souboji na život a na smrt, kde už vůbec nejde o parkovací místo, ale o střet dvou světonázorů. (Současná filmová tvorba – Střední Evropa)

(více)

Recenze (46)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celá ústřední zápletka mi přišla trošku vycucaná z prstu, což taky způsobilo, že jsem tomu zpočátku moc nevěřil a nic nečekal, jenže ono to plynulo dál, vše pak do sebe zapadlo, jednání postav mělo smysl i své pozadí a nakonec z toho vypadl takový malý velký film, u kterého ani nevím, co většímu bych mu vyčítal. Stojí to jen na jednom konfliktu, 3-4 lokacích a pár postavách a přitom se z toho povedlo dostat působivý příběh, který mistrně spojuje chytrý scénář s propracovaným rámováním záběrů a prací s lokacemi, protože vyvolat pocity optimismu z hnusného šedého parkoviště není jen tak. Nejde tu o moc a přitom o dost, nepředává to nic nového ani bůhvíjak hlubokého a přitom to má podnětnou myšlenku. Zároveň to není nic, co by se muselo točit s vysokým rozpočtem a něco takového by mohl natočit i nadšený amatér, kdyby přesně věděl, oč mu jde. Tady to tvůrci věděli přesně a i když to filmový svět nejspíš nezboří, pro mě to byl takřka dokonalý film, který si rád užiju opakovaně. Slabých 5* ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí parkoviště. Jakože cože? Nenechte se však zmást přátelé, tady jde o syrovější Maďarské drama plné životního a osobního zklamání. Na parkovišti. Na tomhle parkovišti si každý může postavit auto, kam chce. Vyjma jediného, stříškou krytého místa, kam Legionář - hlídač, majitel a vládce parkoviště - pohřbívá mrtvé ptáky. Má prostě rád ptáčky. Zvířata, není gay. Jednoho de se však objeví bohatý podnikatel, který tu chce zaparkovat svého Forda Mustanga z roku 1968. Mezi dvěma osamělými muži dochází k souboji na život a na smrt, kde už vůbec nejde o parkovací místo, ale o střet dvou světonázorů. Po tomhle popisu mě to nějak zaujalo. Maďaři, drama, parkoviště, válka mezi dvěma lidmi... Neprohloupil jsem a film za tu hodinku a půl stál. Strážce parkoviště je solidní drsoň s dobrým srdce na pravém místě, ketrý žije přímo na parkovišti v přívěsu. Za to podnikatel je egoistickej parchant kterej když nemá to, co chce tak neváhá zajít až do psychického extrému. A to všechno jen kvůli parkovacímu místu. Do toho se zaplete ještě žena s dítětem, nasraný manžel a tak, klasické drama prostě. Líbil se mi konec, všechno semlely boží mlýny. Na Maďary až moc slušný herecký výkony, hezky využitá kamera, hudba nenáročná ale přesně padnoucí. Pokud máte chuť na nenáročný drama, berte. 4* a.k.a 85% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Netradičná psychologická dráma so zaujímavou kamerou a originálnou zápletkou. Zápletkou, ktorá ale negraduje a s prefilozofovaným záverom. Jedna logická chybička sa pritrafila, keď chlapík, po celý čas vykreslený silne pročestne a s výsokými morálnymi hodnotami, pretiahne vydatú ženskú...jasné prvoplánové prepísknutie, ktoré trochu kazí celkový dojem. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Parkoviště jako impérium? Originální nápad, kde banální konflikt změní život dvěma samotářským hlavním postavám, ani dobrým, ani špatným, prostě jen odlišným svým pohledem na svět. Skvělá režie snoubící se s kamerou plnou pastelových barev, hlavní postava Legionář byl sympaťák jako už dlouho ne, a i když Parkoviště nelze brát vážně, tuhle lahůdku jsem si nečekaně užil nad očekávání. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Jeden z briliantov Maďarskej kinematografie. Tretí Newtonov zákon akcie a reakcie. Film použiteľný aj pre teambulding bez zbytočných omáčok naokolo. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Na tomto maďarskom kúsku ma zaujalo hlavne perfektné prostredie, v ktorom sa samotný príbeh odohrával. To, aj napriek svojej ošumelosti a a zchátralosti, pôsobilo na mňa priam až hypnotickým dojmom. Scéna samotného parkoviska uprostred rušnej ulice, medzi domami, bola zvolená skvele a veľmi trefne. Samotný dej ma však až tak ako ostatných nenadchol. Očakával som, že sa konflikt o parkovacie miesto zvrhne do niečoho väčšieho, ale nakoniec bola z toho "len" kvalitne nakrútená dráma s dobrým posolstvom. Ktorá je ale bohužiaľ priliš predvídateľná a diváka nešokuje. Čo ja už dnes považujem za dôležitú súčasť mimoriadne kvalitných filmov. Takto je to film len mierne nadpriemerný. Nejaké väčšie výčitky ale určite nemám. Pozeralo sa na to príjemne a aj napriem maďarčinme som si Parkovisko užil. Taký pekný, milý eurofilm. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Takhle se lidi nechovají, takhle to v životě nechodí, ale kdo tomu chce věřit, ten ať tomu pro mě za mě věří, ten ať na to pěje ódy a hledá v tom při opakovaných zhlédnutích klíč k tajemství existence vesmíru. Pro mě vylhaná nuda. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Nádherně odvyprávěný příběh, který hned v úvodu navodí velmi příjemnou atmosféru. Ten večer na parkovišti je magický, o to víc, že je ukryto mezi vysokými domy, ve velkém městě a přesto na samotě, prakticky v jiném světě. Je tomu tak především díky postavě Legionáře, který si tento jiný svět vytvořil. Ničemu nevadí, že zrovna na parkovišti, kdo hledá, najde i v maličkostech, či každodenních rituálech s nimi spojených opravdovou krásu. Jenže je tu i jiná postava, která má zase jiné zvyklosti, jenom ten ideální svět stále hledá, možná ho částečně má, ve svém Mustangu... na prašném parkovišti začíná konflikt, jako z westernu. Již zmíněný styl vyprávění je úžasný, oba hlavní hrdiny spojuje svým způsobem netradiční pití kávy, tahle scéna se opakuje, aby byla brzy velmi poutavě a vlastně nenápadně (okno) vysvětlena. Bence Miklauzic stejným způsobem, samozřejmě jenom s menším prostorem, představuje i ostatní postavy příběhu a zase některé se zajímavými zvyklostmi, třeba morseovka a vzkazy odkudsi. Márton Miklauzic všemu zase dává atmosféru, především jeho záběry na detaily a okolí parkoviště jsou úchvatné, v ošklivosti krásné, ale samozřejmě nejen ty! Herecky potom nejvíce zaujal Ferenc Lengyel jako Legionář, kterého jsem si prakticky hned oblíbil, ale stejně tak kvalitní výkon předvádí i druhý z dvojice Tibor Szervét. Parkoviště je důkazem toho, že když se umí, nejsou potřeba velké peníze. Je to velký malý film a nutno dodat, že ho ani finále nepokazilo, jenom se zde o něm nechci příliš rozepisovat. 80% ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Príliš nemusím tieto filmy, ktoré sú preplnené (akože) filozofiou, zamyslenými pohľadmi, nereálnym a ničím nepodmienením správaním postáv, ktoré "hrajú" len pre oko a sú prekladané rôznymi strihmi, ktoré je možné (zas len akože) chápať len v abstraktnej rovine. Pritom sa na Parkovisku rozohrala slušná show s dobrým námetom. Ja by som si však to jeho spracovanie pozrel radšej spod rúk Tarantina alebo takého Damiána Szifróna (autora Divokých historiek), veď to mohla byť taká skvelá akčná jazda... namiesto toho je tu čosi, čo neviem, kedy má byť vážne, a kedy príliš nie, alebo vôbec. Čosi, čo zo seba chce vytrieskať viac ako samo je nejakým pozadím postáv - PROSTE mám pocit, že sa tu hrá na príliš veľa vážnosti a úplne zbytočne. Ale to je čisto môj pocit, ktorý z filmu mám, preto tieto vety nie sú výčitkou. Tou je niečo iné. Neviem za pomoci ako veľkého rozpočtu bolo Parkoló natočené, ale radil by som ho k tým poloprofesionálnym pokusom. A to je cítiť hlavne z technického hľadiska, teda z práce kamery, ktorá v niektorých momentoch pôsobí ako päsť na oko so svojimi zbytočnými a nie prirodzene pôsobiacimi pohybmi do inak statických scén. A možno sa len snažila skrývať ďalší veľký neduh a miesto, kde sa veľmi zreteľne prejavuje limitovaný rozpočet produkcie - strih. Ozaj je niekedy nepodarený a dosť neohrabane pôsobiaci - a to hlavne v scénach, kde sa niečo deje. Nóó teda, Parkoló nie je film, ktorý si JA znovu pozriem, čo je škoda, lebo k opaku by zas až tak mnoho nechýbalo. 45% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, kvalitne režírovaný a ešte kvalitnejšie zahraný (trojica F. Lengyel (alias „Legionár“), T. Szervét a L. Pokorny je perfektná) film o tom, že každý má svoj príbeh, život (plných problémov) – ale aj tak by sme mali poznať naše hranice a naše miesto na Parkovisku. Po dlhšom čase veľmi kvalitne natočený film z Maďarska. PS. Pokorny Lia is still beautiful! Osobné hodnotenie: 91% (*****) ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém otálení jsem se k tomuto dostal a hodně nevšední zážitek... Vše se odeehrává na parkovišti, kde je majitel na jedné straně a chlápek co chce zaparkovat svého Mustanga na místo pod střechu, na druhé barikádě. Postupem času už to není jen o tomto parkovacím místě..., ale to se musí vidět. Postav skoro na jedné ruce bys napočítal, dialogy hlavních dvou aktérů bezchybné. Příběh k zamyšlení... I maďaři se předvedli !! 9/10 ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Výtečný dramatický snímek z netradičního prostředí. Ocitáme se na místě obklopenými zdmi přilehlých domů, na kterém sídlí parkoviště. Na tomto zapomenutém, avšak nerušeném místě vládne muž, který si říká Legionář. Jeho poklidnou atmosféru uvnitř tohoto parkoviště naruší příjezd muže, v nablýskaném mustangu. Tento postarší kravaťák miluje své auto nadevše, a proto vyžaduje to nejlepší parkovací místo, které spatří na místě s přístřeškem. Jenže Legionář odmítá splnit tento specifický požadavek. A právě takto začíná spor mezi těmi to dvěma odlišnými muži z různými životními osudy. Tato téměř bezvýznamná rozepře se rozroste do obrovského konfliktu mezi těmito osobami rozdílných povah i samotných názorů na život. Vynikající a napínavá hra těchto postav o to své postavení na zemi, která s přibývajícími minutami houstne, a my postupně odkrýváme nelehký minulý život každého z nich, který se následně konfrontuje s životem toho druhého. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

za mňa veľké prekvapenie! Od začiatku som si užíval dokonale graduálny príbeh s šokujúcim koncom. V hereckých výkonoch to občas trocha zaškrípalo, ale trojica hlavných predstaviteľov odviedla takmer dokonalú prácu - neprehrávali, naopak, snažili sa o vyslovene civilné poňatie svojich rolí. No na tú maďarčinu som si musel chvíľu zvykať...4,5 hviezdičky ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Velké drama na malém plácku doslova utopeném mezi vysokými domy uprostřed velkoměsta. Někdo se schovává (nebo vyrovnává svým vlastním způsobem s minulostí) v klášteře v horách, někdo v karavanu stojícím na právě zmíněném plácku... Na horách člověka slunce oslepuje odrazem od nekonečně mnoha bílých plošek sněhu, ve městě od někonečně mnoha okenních tabulek (nebo jedné konkrétní). Zkrátka, je to podobné. Ale poctivé rozjímání, a je jedno kde, vyžaduje pravidelný režim a každodenní rituály - běda tomu, kdo do nich zasáhne a naruší je, ať už je to pán či kmán! Přesně to se na stalo. Poetika (ne nepodobná hrabalovské) a čas rozjímání musí ustoupit ostrému duelu (ne nepodobnému souboji v prašnému westernu) o bytí a nebytí. Ovšem i během války nezapomínáme na naši slabost pro baskytary, auta a ženy:) Provedení není co vytknout, takže tu máme zase po čase jeden opravdu krásný film za čtyři a půl hvězdičky. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Duel, u kterého je víc zajímavé to, co jej obklopuje (včetně poněkud úchylné morseovky), než samotný konflikt. Skončí to ovšem dost vymakaně. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Maďarskou produkci příliš neznám, ale tohle je velice kvalitní podívaná !!! Je vidět, že maďarským i polským filmům se česká produkce ani nepřibližuje - herci, scénářem... škoda. ()

axcris 

všechny recenze uživatele

Sprvu ma tento film veľmi nezaujal. Po zahliadnutí traileru, prečítanie obsahu, dáko nič... Ako sa blížil víkend, a ja som vedel, že nemám plán na večer, povedal som si: „Dám mu šancu." Nie preto, že by sa nenašiel dáky iný film, ale preto, lebo ma hrozne zaujímalo, ako sa stým popasovali Naši južný susedia. Také vysoké hodnotenie musí niečo znamenať (na strednú Európu). Po jeho dopozeraní Vám musím povedať: „Absolútne nič neľutujem, len to, ako som sa mu bránil" . Parkólo ma jednoduchú myšlienku, ktorá sa ale rozvetváva do obrazného pomenovania pre niečo väčšie. Ako v tom prípade, zlé auto/ dobré parkovisko. Hrozne sa mi páči to minimalistické poňatie filmu. Pomerne málo postáv, o ktorých si viete vybaviť čo chcú, a čo presne pre to spravia. Dej sa odohráva len okolo parkoviska, takže viete kde čo presne je, a z ktorého okna za odrážajú ranné lúče svetla. Hlavný záporák (dalo by sa nazvať) tu má pre mňa perfektnú charizmu. Možno aj pre to, som ho viacej chápal ako 'dobrého' Legionára. Áno po čase sa mi strácali jeho Mustangové myšlienky, nič to ale nemení na tom ako si ma ten herec podmanil. Chcel som si domýšľať čo spraví ďalej. Vadilo mi zbytočné súkromné rozprávanie medzi vedľajšími postavami, a ten koniec, ten koniec. Na jednej strane silné, ale na druhej poznám oveľa lepších možností, ako divákovi ponúknuť lepší konečný dojem z filmu. Pokiaľ ste sa tomu to filmu vyhýbali, viac to už nerobte. Uvidíte ako sa dvaja tvrdohlavý chlapi nevedia dohodnúť na ne/náročnom rozhodnutí, a začnete rozmýšľať, čo by ste na ich mieste urobili Vy. ,,Kde môžem zaparkovať?" ,,Kam chcete, tam kde vás to osloví." Parkólo už čaká na vaše auto. ()

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama