Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Meryl Streep v roli závratně bohaté ženy, jejímž jediným snem je zpívat. Bohužel její hudební nadání a hlas jsou jednoznačně příšerné. Když se v roce 1944 rozhodne uspořádat svůj velkolepý koncert v Carnegie Hall, její přítel a manažer Hugh Grant, který ji láskyplně chránil před krutou pravdou o jejím talentu, nyní čelí obtížné výzvě... (Bioscop)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Alma mater Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) byla Moravian College, soukromá vysoká škola svobodných umění v Pennyslvánii. Byla založena roku 1742 potomky českých reformátorů – Moravany, je šestou nejstarší vysokou školou v USA a první, která vzdělávala ženy. (kenny.h)
  • Cosmé McMoon (Simon Helberg) nebyl přijat na základě konkurzu. S Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) se seznámil už v průběhu dvacátých letech a práci získal poté, co předchozího klavíristu vyhodila, když ho přistihla, jak k publiku vysílá „chápavý úsměv“. (kenny.h)
  • Film se značně odchyluje ve vizuálním zobrazení hrdinů. Skutečnému St. Clair Bayfieldu bylo v klíčovém roce 1944 již 69let – ztvárnil ho však v té době (skvěle vypadající) 56letý Hugh Grant. Pubertálně působící Simon Helberg hraje 43letého Cosmé McMoona. Pouze 67letá Meryl díky líčení působí jako skutečná 76letá Florence. (kenny.h)
  • Jako prakticky všechny „true story“ filmy se děj odlišuje od skutečných událostí. Ve filmu je Florence (Meryl Streep) zobrazena jako bláznivá nemohoucí fanynka opery, neuvědomující si své pěvecké nedostatky, kterou ochraňuje věrná ekvipáž a umírá v důsledku konfrontace s realitou. Skutečná Florence však znala své limity. Sama pečlivě organizovala svá vystoupení, vybírala loajální diváky a dlouho odmítala zpřístupnit svá vystoupení veřejnosti. Věděla, že je špatnou zpěvačkou, ale jako milovnice hudby využila svých peněz a společenského postavení, aby si splnila sen. St.Clair Bayfield (Hugh Grant) nebyl intrikánským ochranitelem, ale dlouholetým partnerem (1909–1944). Její smrt pak nebyla způsobena přečtením negativní kritiky. Pět dní po vystoupení v Carnegie Hall dostala infarkt v obchodě s hudebninami a zemřela o měsíc později ve svém manhattanském apartmá hotelu Seymour. (kenny.h)
  • Jednu z originálních nahrávek Florence Foster Jenkins vlastnil i samotný David Bowie. (jezurka42)
  • Florence Foster Jenkins byla jednou součástí autonehody taxíku. Nezaznamenala žádná zranění, ale taxikáři věnovala karton cigaret, protože díky svému výkřiku při srážce zjistila, že dokáže dosáhnout ještě vyššího tónu než mohla před nehodou. (jezurka42)
  • Florence Foster Jenkins se ve skutečnosti vzdala snu stát se pianistkou po vážném zranění ruky. (jezurka42)
  • Skladby, které zazní při závěrečných titulcích, jsou skutečné hlasové záznamy Florence Foster Jenkins. (jezurka42)
  • Ve skutečnosti vydala Florence Foster Jenkins jen jednu jedinou profesionální nahrávku. (jezurka42)
  • Timeline: 21. října 2014 bylo oznámeno, že dalším filmem Stephena Frearse bude životopisný film, k němuž scénář napsal Nicholas Martin. Společnost Pathé film zafinancovala. V listopadu byla rozprodána práva na mezinárodní distribuci do kin. Natáčet se začalo v květnu 2015 v Londýně. První fotografie z natáčení byla zveřejněna 22. května. Natáčelo se ve městě Hoylake a poblíž centra Liverpoolu. Poslední klapka padla 20. července 2015. V září zakoupila práva na distribuci v amerických kinech společnost Paramount. Světovou premiéru si film odbyl 23. dubna 2016 na filmovém festivalu v Belfastu. Do kin se film podíval 6. května 2016. (Hal_Moore)
  • Scéna z newyorského Carnegie Hall byla natočena v londýnském Hammersmith Apollo s cca 300 komparzisty. (Stanislaus)
  • Při rozhovoru pro CBS Meryl Streep prozradila, že to byl její nápad, aby se při natáčení scén z Carnegie Hall jako první natáčely reakce diváků v sále. Důvod byla autenticita diváckých reakcí na Florencin zpěv, které by při druhém či třetím poslechu nepůsobily realisticky, jelikož by si na její zpěv už zvykli. (Patw)
  • Příběhem Florence Foster Jenkins se také inspirovali tvůrci francouzského filmu Marguerite (2015). (Athree)
  • Hugh Grant (Clair Bayfield) prozradil, že celý rok před natáčením měl obavy z Meryl Streep (Florence Foster Jenkins), jeho strach opadl v tu chvíli, kdy v jejich první natáčecí den Meryl zapomněla svůj text. (Streeper)
  • Kostýmní výtvarnice Consolata Boyle musela do všech kostýmů Meryl Streep (Florence Foster Jenkins) přidat vycpávky, aby herečka vypadala objemnější. (Streeper)
  • Hugh Grant se původně rozhodoval skončit s filmovou kariérou, když ho režisér filmu Stephen Frears přemlouval, aby si v tomhle filmu zahrál Claira Bayfielda. Nakonec se rozhodl roli vzít hlavně proto, aby si zahrál s Meryl Streep (Florence Foster Jenkins). (Streeper)

Související novinky

Startuje Best Film Fest

Startuje Best Film Fest

14.12.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama