Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mysteriózní thriller se odehrává v ospalém maloměstě, kterým otřese série rituálních vražd. Ostřílený prokurátor rozplétá důkazy, svědectví i historické dokumenty o polsko-židovských vztazích a ve změti falešných stop a antisemitských stereotypů hledá indicie, které by ho přivedly na stopu pachatele. (Letní filmová škola)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania rapídne predčili skutočnú realitu. Ako kriminálka, ktorej príbeh je poprepletaný s dávnou históriou židovského osadenstva miestnej komunity, spoločne s náboženským podtónom, "Ziarno prawdy" rozhodne obstojí. No pokiaľ budem na film prihliadať ako na thriller, ktorý by mal disponovať určitými modernými prvkami, ktoré by mali diváka doslova prizvárať k stoličke, prepadol na plnej čiare. Veľa sa rozpráva, veľa hluchých miest, málo sa koná,málo sa toho deje, a už vôbec samotný snímok nedisponuje tak temnou stránkou, ako by mal. Poliaci pre tento krát odviedli polovičnú robotu, pričom s o rok starším "Jestem mordeca", ťahá tento počin za rapídne kratší koniec. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak měl vypadat Strachův Labyrint, abych byl spokojen - mysteriózní detektivka bez zbytečných oklik, řemeslně výtečné, herci až na výjimky minimalisticky přesní a uvěřitelní, po hudební stránce takřka geniální (nojo, Korzeniowski). Więckiewicze musím víc nakoukat, z polského filmového rybníčku pro mě v současné době určitě nejneobyčejnější herec. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci v tomto filmu zabrousili do vod temné severské detektivky s mysteriózním dějem a odkazem do jejich minulosti. Podobné příběhy mám hodně rád, ale když tu hlavní postava vyšetřovatele celý film čumí jak pučmidrátek a celé to jeho vyšetřování nemá úplně logiku, trošičku to zkazí na zážitku. Přitom temné atmosféra super, prostředí východopolského města Sandoměř velice pěkné. Jen ten průběh úplně nekoresponduje s dobrou napínavou detektivkou. Bylo tu až moc náhod, vše mu dost padalo pod ruku a skoro to vypadalo, jak když vyšetřováním jen prochází, než aby pro něj vůbec cokoliv udělal. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se může směle vytahovat vynikající atmosférou, hereckými výkony a velmi chytře napsaným scénářem, kde se propletá hned několik žánrových prvků, nechybí ani štouchance do vlastního polskýho "já", ale jedna věc v tom scénaři přece jen ujížděla, děj někdy postupoval vpřed na základě ničeho nebo těžko uvěřitelné náhody (les,záměna v nemocnici, objev brány do pekla...., atd. ). ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Naši severní sousedé opět dokázali , že filmařskému kumštu nerozuměl jen Andrzej Wajda .Ve snímku Ziarno prawdy Borys Lankosz zajímavě a poutavě propojil prvky mystery-thrilleru s polskými národními traumaty jako byl třeba nejednoznačný postoj k židům, vztah ke katolické církvi nebo opětovně ztracená národní identita po roce 1945.Film se odehrává v současném provinčním městě Sandomierz, starobylém městě plném podzemních chodeb, kostelů a mýtů, či jak říkají Poláci "zabobonów "Vražda je však zločin nejzávažnější a ten je potřeba odhalit a pachatele dopadnout. Ve městě kde každý každého zná a i když s vámi lidé mluví, nic vám neřeknou...Vyšetřování se ujímá "náfuka" odjinud , prokurátor který je stejně povýšenecký a arogantní jakož i inteligentní.Prvním mrtvým to však celé jen začíná a kolotoč nestandardního vyšetřování se roztáčí. Silným akcentem je určitě nejen pro Poláky scéna , kdy "světský" prokurátor strhává v kostele ze závěsu portét Jana Pavla II.Hledání pravdy je důležitější než víra, to se dá z tohoto snímku odvodit velice zjevně. Pokud máte rádi trochu historie, říznuté špetkou mystiky naservírované v mrazivé atmosféře se solidní krimi zápletkou pak po titulu jistě sáhněte. Možná se někdy dočkáme i podobné úrovně u našich tvůrců. ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama