Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 2

Recenze (597)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|67%| Viděno v kině. Návštěvu kina jsem měl rozhodně v plánu. Po traileru jsem byl dost nabuzený a očekával jsem kvalitní snímek. Po shlédnutí můžu s klidnou duší konstatovat, že je to dobrý film. Kvalitní práce, žádné těžké, výrazné chyby jsem neshledal. Přesto mě to až tak úplně neoslnilo. Tento žánr mám rád a to i v novodobých snímcích. Téměř první polovina filmu se odehrává na vrtné plošině, sledujeme tu postavy atd. Rozhodně mě to nenudilo, ale nemělo to žádný náboj. Poté vypukne peklo a trvá až do konce filmu. Takže druhá půlka je spíše v pořádku. Jen jsem čekal bohatší scénář, více napínavějších scén, kdy se lidi navzájem zachranují atd. To zde rozhodně bylo natočeno, ale rozhodně ne takovým způsobem, který by vyhovoval mě. Možná, že si někdo bude myslet, že zbytečně kritizuji, ale znám lepší filmy tohoto žánru. Pochválit můžu, že je to natočeno dost realisticky, nic přehnaného tu není, já nečekal ultra mega akci, prostě mi to až tak moc neuchvátilo. Navíc první dvě minuty filmu jsou na facku – tam se jasně (pokud jste viděli trailer) dozvíme, že jedna určitá postava ve filmu přežije. Herecké obsazení je slušné. Mark Wahlberg a Kurt Russell to zvládli výborně. Ostatní v pohodě až na Johna Malkoviche, který se zde buď nehodil, nebo mi spíš nesmírně vadil. Hudba byla kvalitní. Úplný konec byl dobrý, uvěřitelný. Takže ještě shrnutí. Nelituji, že jsem to viděl, ale čekal jsem o něco více. Holt mi asi nevyhovuje Bergrův styl. Tomu režisérovi jsem zatím nepřišel na chut. Paradoxně se mi od něj nejvíc líbil film Vítejte v džungli. Bitevní loď byla děsná blbost a Na život a na smrt – slabý průměr. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Peter Berg, režisér fajnového Vítejte v džungli, natočil nový snímek Deepwater Horizon, jenž je inspirován největší ropnou havárií u amerického pobřeží. V první polovině se nic neděje, akorát uvidíme, že Mark Wahlberg má ve svém věku stále luxusní tělo, v té druhé nastane nefalšované peklo, které v divákovi rozpoutá poměrně slušné napětí. Druhá polovina tedy snímek zachraňuje, protože divák si jinak nemá šanci vytvořit těsnější vztah s postavami. Není to vyloženě Bergova prohra, ale scénář to dost táhne dolů. Pokud v kině momentálně nic není, tak se zase nic moc nezkazí. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Katastrofické inferno, které v kině vypadá famózně. Vymazlené kamerové objezdy a dechberoucí exploze spojil Peter Berg s důstojnou vzpomínačkou na dělňase a nebo jejich nadřízené, které zabili nebo výrazně pochroumali prachy, prachy, prachy. Kritika současného korporátního uvažování není tak úplně v hledáčku, ale Malkovich je přesně ten typ nesympatický sráče, který za to všechno mohl a, jak se nakonec dovíme, ani nebyl potrestán. Carnahanův přímočarý scénář který se soustředí na fakta, Berg vizuálně vyšperkoval tu záběrem na americkou vlajku s hořící plošinou v pozadí, tu pozadím Kate Hudson v kalhotkách (s tátou Kurtem se tu akorát obejmou), ale ve finále jde o poctu fachmanům. Inženýrům, opravářům, vedoucím, šéfům, kteří svou práci mají díky zkušenostem a ne lezení do zadku. Hodně povedené. Spokojenost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další důvod omezit jízdu automobilem. A přiznám se, že jsem opravdu moc rád, že tento film vznikl. Bez přikrášlení totiž naprosto precizně ukazuje, jaké zájmy na ropné plošině firma BP měla a jak s nimi dokázala jít přes mrtvoly. Doslova. Film jako takový pak velice intenzivně a poměrně přesně vykresluje onu katastrofu, jak kdyby to točil samotný Greengrass. Nejenom, že film byl drahý, ono to na něm je i dost vidět. A to i přesto, že kamera mnohdy předvádí piruety jak na horské dráze. I to má ale opodstatnění. Posílilo to atmosféru, aby divák měl pocit, že je součástí té plošiny spolu s herci. A to se jí bezesporu podařilo. Byl jsem zmatenej jak lesní včela a jediné, co by mě nahodilo na podobnou hladinu zmatenosti, jakou na plátně zažíval Mark Wahlberg, byla série výbuchů, které bych shodou určitých okolností přežil. Plný počet vlastně nedávám jenom proto, že v tomto filmu diváka konkrétně žádná postava vysloveně nechytne, ačkoliv Mark Wahlberg, Kurt Russell a John Malkovich předvádí naprosto skvělé výkony. Mark vlastně převádí standardně vlastenecký, zatímco Kurt s Johnem se předhání, kdo bude mít horší americkou mluvu a kvalitnější herecký projev. Oba úspěšně. Na závěr pak přispěchá menší americké vlastenectví, které je na jednu stranu hrozně okaté, ale na druhou stranu jim ho nemám za zlé. Dovětek už je zbytečný, ale pro Amiky nezbytný. Jinak skvělé…vlastně hrozně smutné. Čím peněz máme, tím víc si toho vůči naší Zemi dovolujeme. Otázka je, jak ještě dlouho… ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dobrej test začíná na nule, probíhá na nule, končí nulou." Ovšem tohle je vrt na prd, o čemž se pracovníci několikrát vtipně zmíní ještě před výbuchem. A pak to přijde - rána a akce. Jenže já jsem viděl už dost katastrofických filmů na to, abych se mezi tím zmateným pobíháním nezačal rychle nudit. Proto jsem přestal kličkovat mezi padající ocelí, poletujícím sajrajtem a praskajícím potrubím a začal jsem se věnovat filozofickým otázkám typu: Proč uhořet, když se můžu pohodlně utopit? Odpověď jsem tradičně nenašel, ale jsem si jistý tím, že nebýt v akci "sympatičtí kravaťáci" od BP, tak bych přišel o jedinou emoci, kterou ve mně snímek vyvolal - touhu poškádlit jejich tělesné schránky šroubovákem a kladivem. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Film je založený na skutočnej udalosti. 20.4.2010 došlo k výbuchu ropnej plošiny "Deepwater Horizon," čo bola najväčšia ropná katastrofa v histórii USA. Incident si vyžiadal 11 obetí. Požiar trval dva dni a ropa následne 87 dní naďalej prenikala do Mexického zálivu. (Astonko)
  • Deepwater Horizon byla postavena v roce 2001. V září roku 2009 vyvrtala rekordně hluboký vrt, který měl přes 10 km. Vrtnou plošinu běžně obsluhovalo 130 pracovníků. (dom156)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama