Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (160)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Auguste Maroilleur je přísný ale spravedlivý. Na své farmě má respekt a nesnese odmluvy. O všechno se dokáže postarat a nemá ve zvyku prosit někoho o pomoc, a to ani když se kolem začnou rojit překupníci s drogami. Ztvárněn fantastickým Jeanem Gabinem jehož umění až bere dech. Při scéně společného oběda ve které se na své spolustolovníky stěží podívá, ale přesto jim pevně vládne svou nezlomnou autoritou natolik, že se mu nikdo neodváží ani v nejmenším protivit, jsem měl husí kůži. Pierre Granier-Deferre natočil syrový a nekompromisní thriller se kterým předběhl dobu alespoň o deset let. Místo pomalých gradovaných scén nabídl divákovi dynamický příběh ve kterém není čas na pochyby či oddech. Děj kvapí dopředu a jednat se musí teď, a pokud možno přímočaře a rázně. Docílil toho tak že zkrátil stopáž na nezbytné minimum a spolehl se na to že génius v hlavní roli utáhne celou atmosféru sám. A pochopitelně se nepřepočítal. Tímto postupem vznikl pozoruhodný film který si určitě zaslouží pozornost, a to nejen díky svojí progresivnosti. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální hudba Gainsbourga a skvělý film-noir o heroinu a důsledcích a dopadech dealerství drog na obyčejné lidi. Pan Deferre, nejen, že uměl vycházet skvěle s Gabinem, Delonem, Venturou, Signoretovou, uměl jim i uložit skvělé role ve svých režijních i scénáristických Dílech, ano, takových již nebude... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem brutální vyvražovák alá "Strašáci", ovšem dostal jsem spíše rodinné drama o obyčejných lidech tváří v tvář zločinu, kde boj proti gangterům hraje až druhé housle. Ale to není ani trochu ku škodě. A navíc, když se objeví nějaká akce, vždycky stojí za to (masakr dobytka jeepem je scéna, která z hlavy jen tak nevyprchá). Jean Gabin zahrál jednu ze svých obvyklých rolí opravdu na výbornou. Konzervativní, prostý, jednoduchý, mírně despotický, ale také statečný a férový stárnoucí farmář, marně v sobě potlačující náznaky strachu či lítosti v jeho podání působí opravdově a životně a navzdory rozporuplné charakteristice, kterou jsem před okamžikem vyjmenoval, působí jako nejkladnější postava z celého filmu. Pierre Granier-Deferre natočil v 70. letech několik komorních krátkostopážních a napínavých thrillerů s psychologickými přesahy. "Heroin" je jedním z nich, což však neznamená jeden z mnoha. Vynikající podívaná ze staré školy, jíž podobné se v dnešní době nedočkáme. 93%. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rozlehlé zemědělské usedlosti vládne pevnou rukou málomluvný hospodář. Dědictví po předcích v rodinné tradici a úctě nejen zachovává, ale i zvelebuje a rozšiřuje. Celá rodina tu žije pohromadě a živí se poctivou prací, dřinou. Výjimkou je Henri, hospodářův lehkomyslný vnuk. S naivní představou rychle a lehce nabytých peněz se zaplete do pašeráckých obchodů s drogami a balíček heroinu schová ve skrýši, kterou používají muži při lovu kachen. Jakmile se dostane balíček do rukou hospodáře, odstartuje se nesmlouvavá bitva s mafií a je nabíledni, že střet to bude drsný. P.S. Chci dědu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Gabin ať už dědula, skvěle zahrál dědečka mstitele, který po nájezdu gangsterů na farmu jeho rodiny bere zákon do svých rukou. Nabízí se skutečně srovnání s D.Hoffmanem a Strašáky, ale tady to není čistě o obránci statku a útočnících. Gabin jde po zločincích metodicky a i krve je tu o poznání méně. Na proštřílené nohy, vroucí olej či medvědí železa zapomeňte .-) . Tohle je kultivovanější a více psychologické než akční. Každopádně stojí za vidění. * * * * ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Auguste Maroilleur (Jean Gabin) jezdí po farmě automobilem Dodge WC. Dodge WC byla řada amerických vojenských užitkových vozidel používaných ve druhé světové válce. (montywalsh)
  • Film se natáčel v Normandii ve Francii, konkrétně v lokacích Saint-Maurice, Val-de-Marne a v Studios de Saint-Maurice. (Posheidon)

Reklama

Reklama