Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (160)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální hudba Gainsbourga a skvělý film-noir o heroinu a důsledcích a dopadech dealerství drog na obyčejné lidi. Pan Deferre, nejen, že uměl vycházet skvěle s Gabinem, Delonem, Venturou, Signoretovou, uměl jim i uložit skvělé role ve svých režijních i scénáristických Dílech, ano, takových již nebude... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní přímočarý neowestern z Normandie o despotickém otci klanu, který řeší věci zásadně po svém a postaru. Nad rámec nadprůměrné žánrovky to táhne Gabinův mistrovsky minimalistický charismatický výkon a naopak to sráží otřesně nepasující hudba spolu s chybějící gradací závěrečné třetiny. Pokud tvůrci nechtěli hnát ústřední žánrový konflikt dále, tak se samo nabízelo přitlačit na pnutí a paranoiu v rodině. Taktoje to až příliš do ztracena. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Pred starým farmárom Augustom Maroilleurom sa tzv.trasie celá jeho rodina,t.j extrémna prísnosť,rešpekt,kde do popredia sa kladie disciplína+dôraz na rodinu,ktorú bráni zubami-nechtami.Ale jedného dňa sa zistí,že jeho vnuk nie je neviniatko,že sa zaplietol s pašerákmi drog,ktoré Augustus našiel,vymlátil vnuka hlava-nehlava,ale hodnota tohoto heroínu je vysoká,prídu si preň díleri,ktorí nevedia,čo činia,lebo vďaka nim potečú hektolitre krvi.Začali sa vyhrážať starému farmárovi,znásilnili jeho vnučku,prerazili mu kravy,zapálili mu šopu,ohrozujú rodinu Maroilleurovcov.Fascinovalo ma ako chladne bez emócii s kamennou tvárou,bez štipky nervozity sa ku problému stavia Augustus,ktorý si s touto bandou začne boj,ktorý bude mať koniec...Pre koho bude deštruktívny,to si každý divák domyslí sám... JEAN GABIN si zahral množstvo charakterov,ale na tento len tak nezabudnem. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je něco po sedmé hodině, právě jsem dokoukal celkem dost ucházející snímek a ptám se, je tohleto vysílací doba pro filmy jako byl tento? Určitě by si zasloužil hlavní vysílací čas. Nevím, jestli se nemýlím, ale dost velkou podobnost jsem v ději viděl ve filmu z roku 2005, kde Pierre Mondy hrál rovněž tvrdého starého dědu, který tahá dost drsnými metodami svého vnoučka ze štychu. Jean Gabin v roli jemu vlastní - starý protivný děda, který bere věci do svých rukou... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Starý statkár strieľa výborne a nielen do kačíc, ako predvedie hneď na začiatku filmu ešte pred titulkami. To je podstatou úspechu v boji s malou drogovou mafiou a tiež zakopať mŕtvoly poriadne hlboko. Na to všetko treba mať gule, nezľaknúť sa vlastných strát a pred políciou zohrane zatĺkať. Možno by sa dalo všetkým problémom jednoducho vyhnúť, ale to nie je v povahe neobmedzeného vládcu statku, ktorého neodmysliteľnými doplnkami sú brokovnica a zatvárací nožík. SPOILER: Zabíjanie a mrzačenie kráv terénnym autom bola asi najviac drastická scéna a netrvala krátko, aspoň mne sa to tak zdalo. K všetkému príkoriu nesedel iba slastný úsmev polonahej vnučky po znásilnení, nejaký hlbší režisérky zámer mi tu unikol. –––– Když vás to štve, jděte pryč. Tady jste manžel mé dcery, nic víc! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel v Normandii ve Francii, konkrétně v lokacích Saint-Maurice, Val-de-Marne a v Studios de Saint-Maurice. (Posheidon)
  • Auguste Maroilleur (Jean Gabin) jezdí po farmě automobilem Dodge WC. Dodge WC byla řada amerických vojenských užitkových vozidel používaných ve druhé světové válce. (montywalsh)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno