Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (160)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dost mě to zklamalo. Oč mělo jít? Že sedlácký život is the best a moderní doba mu do něj nemá co strkat rypák? A že to omlouvá i násilnou trestnou činnost? Nevím. Sice se mi líbí závěrečná scéna, kdy konečně vnuk řekne, že se pojede podívat na dobytek s dědou a nemluvný děda utrousí, jak chceš, to má jistou sílu. Ale jinak sledujeme rozvleklou historku, která si i přes krátkou stopáž pomáhá mnoha záběry krajiny, polí, bažin, řeky, z letadla, ale všechny na jedno brdo, takže to začne taky brzy nudit. A nechce se mi věřit, že by policie někde nenašla otisky prstů třeba na potopeném autě, aby měla nějaké důkazy. A i když to nemělo být, často mi postava starého statkáře přišla spíše krajně nesympatická, než že by nabízela tu spojitost člověka se zemí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka, která by mohla být ještě svižnější a v závěru bych upřednostnil místo policejního vyšetřování ještě jedno dvě kola s mafiány. Gabinův sedlák se vlastně většinu času chová idiotsky (zničí heroin, nehlídá si líp dobytek a nechá ženy samotné doma, i když ví, že se na něj chystají gangsteři), což ale patří k jeho neústupné nátuře, stejně jako nesdílení zásadních informací s vlastní rodinou. A má to divný hudební podkres, který mě ale nijak výrazně nerušil. ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je něco po sedmé hodině, právě jsem dokoukal celkem dost ucházející snímek a ptám se, je tohleto vysílací doba pro filmy jako byl tento? Určitě by si zasloužil hlavní vysílací čas. Nevím, jestli se nemýlím, ale dost velkou podobnost jsem v ději viděl ve filmu z roku 2005, kde Pierre Mondy hrál rovněž tvrdého starého dědu, který tahá dost drsnými metodami svého vnoučka ze štychu. Jean Gabin v roli jemu vlastní - starý protivný děda, který bere věci do svých rukou... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin bol jeden z najlepších a najcharizmatickejších francúzskych hercov. Stvárnil mnoho výrazných úloh, ktorými sa navždy zlatým písmom zapísal do dejín svetovej kinematografie. V roku 1970, vo veku šesťdesiat šesť rokov, si zahral postavu majiteľa farmy Auguste Maroilleura. Je to patriarcha, tvrdý muž zocelený celoživotnou prácou. Stará sa o svoj statok a o svoju rodinu. Jedného dňa zistí, že jeho vnuk Henri sa zaplietol s kriminálnikmi, ktorí vo veľkom rozsahu organizujú obchod s heroinom. Vypočítavo zneužili jeho vnuka pre svoj zločinecký drogový biznis a vyhrážajú sa celej jeho rodine. On sa ich však nezľakne, jeho nezastrašia. Necúvne pred nimi, zatne sa a zoberie spravodlivosť do svojich rúk. ***** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden člen rodiny sa nepodarí a hneď je z toho oheň na streche. Spôsobov ako sa s tým vyrovnať je viacero, pokiaľ je ale hlava rodiny stará škola, bude veselo. Teda iba divákovi, postavy zažijú možno viac utrpenia, ako vopred budú očakávať. Stará škola je aj Defferova réžia a Gabinove herectvo, takže si príde na svoje každý inteligentný divák, ktorý iste pochopí, prečo je riešená situácia tak, ako by sme ju my v našej dobe a prevažne ako obyvatelia miest neriešili. Augustov riskantný boj s neistým výsledkom a vopred očakávanými určitými obeťami je niečo veľmi špecifické a práve motivácia hlavnej postavy robia tento film aj dnes tak výnimočným. Tak ma napadlo, či sa pri takýchto typoch postáv dokázal ešte Gabin v skutočnom živote aj usmiať. Alebo či to nemal rovno nejakým štúdiom zakázané, kvôli prípadným viditeľným znakom na tvári, ktoré by mohli zničiť výraz jeho ultimátneho poker faceu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel v Normandii ve Francii, konkrétně v lokacích Saint-Maurice, Val-de-Marne a v Studios de Saint-Maurice. (Posheidon)
  • Roli farmářova vnuka Henriho, který se zaplete s pašeráky heroinu, ztvárnil herec Marc Porel. Tato droga se mu v osobním životě stala osudnou - byl na heroinu závislý, což mu zničilo nejen slibnou kariéru (kromě herectví se také věnoval psaní), ale možná také zapříčinilo jeho předčasný skon. Zemřel ve věku 34 let. (Nine)

Reklama

Reklama