Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nenápadný, ale ve druhé polovině o to více silný film, u kterého si sice neužijete nějakých zajímavých dějových zvratů či dokonce něco takového jako silný příběh, ale na druhou stranu musíte smeknout klobouk před dokonalým vykreslením života v jakémsi zapadlém bezcenném městě, kde se i přes nedostatek nějaké vzrušující zábavy odehrávají silné životní příběhy, které dokáží vzít za srdce. Nepříliš poutavé ztvárnění je bohatě kompenzováno perfektním obsazením v čele s podmanívým Deppem a výborně hrajícím, navíc nepřehrávajícím (tento druh rolí většinou k něčemu takovém přímo svádí) DiCapriem. Od Hallstroma jsem toho sice stále mnoho neviděl, ale toto je zatím pro mne bezkonkurenčně to nejlepší co kdy vytvořil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj najoblúbenejší film od Lassa Hallstroma. Ani neviem prečo, nikdy mu vlastne nemám čo vyčítať. Tie hviezdičky, ktoré jeho filmom udeľujem, sú iba výsledkom emocionálneho dopadu jeho filmov na mňa. Scenáre sú vždy približne rovnako dobré. Zistil som, že Di Caprio nikdy nebol teenagerský pajác pre ujačené dievčatá, že Depp si od začiatku kariéry vyberal veľmi dôkladne, kde bude hrať a že na tomto filme ma nič nežerie. Ja žeriem jeho. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Překrásný film, který je tak bravurně natočen, že byla jen radost se na něj dívat. Celou první hodinu to bylo naprosto bezchybné. O to víc mě zklamal poněkud patetický konec, který tak nějak podivně z celého snímku vybočoval. Nicméně režie i scénář zvládnuté perfektně, Leonardo DiCaprio mě neskutečně překvapil, Johnny Depp zase - ač je hlavním hrdinou - mi přišel tak nějak nevýraznej. Film se dotýká řady zajímavých témat, dost mě zaujal fakt, že se tam řešej hyper-obézní lidi, jenže zase tomu byl věnovanej celej konec, což mě poněkud nemile překvapilo. Ačkoliv asi každý si hned od prvních minut dovedl představit, jak se bude děj odehrávat a kam to vše směřuje, nakonec jako by mi ten konec někdo ukradl a místo něj tam dosadil jinej. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Citlivý, nikoliv však sentimentální film ze života maloměstského mladíka, jenž měl všechno a zároveň nic. Pozoruhodně široká škála působnosti nechává Gilberta bojovat s touhou opustit svou životní "malost", a místy ještě zoufaleji s nutností jeho přítomnosti doma. Retardovaný bratr Ernie a nemohoucí/neuvěřitelně otylá matka versus cestující kráska Becky... málokdy jsem nacházel tolik pochopení pro titulního hrdinu, jemuž osud naházel do cesty několik klacků, jinými mnohdy nepřekročitelných. V kombinaci s naprosto věrohodným prostředím maloměsta, ve kterém "se nikdy nic nestalo a nestane", a kde nedostatek příležitostí dává vzniknout klasicky jalovým stereotypům typu "obchoďáku za městem, do něhož v životě nevkročím", vyniká válka s vlastní hodnotou, případně s vlastními touhami o to silněji a upřímněji - přesto ji nikdo nikomu necpe až před nos. Rovnováha je zde dokonalá. Nenápadné, upřímné a famózně odehrané drama, které strčí do kapsy celou řádku svých žánrových kamarádů. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

DiCaprio byl neuvěřitelný. I to, že třeba Hoffman nebo Malkovich zahráli tak věrně své mentály, je úctyhodné. Nebylo jim však devatenáct! Celý film však při zpětném pohledu tak nějak prošuměl. Co z něj? Hlídejte si své mentální sourozence? Nebuďte nechutně obézní nebo s vámi podpálí barák, aby vás uchránili od veřejné potupy? 60% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama