Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Snaha natočit historické drama s asi tak dvaceti komparzisty vyznívá vysloveně trapně a to navzdory tomu, že těch pár (a to doslova) bojových scén není natočeno nikterak špatně. Špatné většinou nejsou herecké výkony. Tím ovšem veškeré klady končí... Podivné je nechronologické řazení scén, při nichž děj skáče do roku 1333 a pak zase do roku 1346 a 1331, 1346 a tak všelijak podobně. Divák dokonce možná ani neodhalí, že se dějem filmu od počátku postupně prolíná pouze jedno konkrétní zasedání kurfiřtů, na němž byl Karel zvolen římským králem. Ostatně i bez toho je děj tak zamotaný a zmatený, že se v něm mohou orientovat snad pouze ti, kteří si dopředu nastudovali Vita Caroli. Podobně bezzubá je i výprava, respektive výběr lokací. Že zkušenější divák bez problémů poznává drtivou většinou míst by nevadilo, kdyby podstatná část z nich nepocházela zpravidla z doby o sto či více let mladší. To už zase neměla Česká televize na odborného poradce, nebo je to (už zase) na Kavkách vlastně všem upřímně jedno? Století sem, století tam... Vcelku pochopitelně anachronický byl i zvolený jazyk, ale uznávám, že film natočený ve směsi středověké němčiny, francouzštiny, italštiny a sem tam i latiny a možná i češtiny by patrně nebyl moc srozumitelný a titulky jak známo diváci v české kotlině neoblibují. Já ovšem zase neoblibuji historické filmy, asi proto, že jsem historik... Jen na okraj dodávám, že by českým šovinistům použití adekvátního jazyka patrně odhalilo pro ně nepříjemný fakt, že Karel vlastně Čechem zase až tak moc vlastně nebyl... Suma sumárum, "Hlas pro římského krále" je skoro stejný trapas jako "Jan Hus", pouze je historicky o chlup věrnější a na druhou stranu má ještě o dva chlupy horší výpravu. Jak už tu někdo napsal předemnou: "když na to nemám, tak to netočím"... Celkový dojem: 55% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Karel is coming! Intriky, holé cecky a prořízlé chřtány měli asi připomenout, že se Hraje vo trůny, ale já hlavně viděl dramaturgická klopýtání, strojenou vznešenost a castingové minely. Ono je trochu zvláštní, když si film o nástupu Otce vlasti k moci bezostyšně ukradne pro sebe jeho otec.. Každopádně jsme mohli být svědky toho, že na Pražském hradě řádila viróza už ve 14. století, akorát tehdy ty následky nebyly tak viditelné.. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na začátku musím říct, že film si zaslouží daleko lepší hodnocení z toho důvodu, že na české poměry je to velmi nadprůměrně zvládnuté a taktéž jsem se zde dozvěděl mnoho užitečných informacích o Karlu IV. Je pravda, že některé chvíle zde bily do očí, ale to z toho důvodu, že film neměl bůhvíjaký rozpočet. Kryštof Hádek svou roli docela zvládl, ale jeho starší bratr roli Jana Husa zahrál lépe. Člověk, který držel kvalitu celého filmu na vysoké úrovni, byl samozřejmě skvělý Stanislav Majer v roli Jana Lucemburského. Musím pochválit i toho člověka, který vybral hudbu, která se do doby 14. století přesně hodila. To, co jsem od filmu čekal, se mi splnilo. Za mě dávám 75% ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Až příliš mnoho chtělo být řečeno na malém prostoru za mrzký TV peníz. Ne že by to bylo špatné či nezáživné. Jen ty skoky od jedné důležité události v životě mladého Karla k druhé byly příliš zkratkovité a málo propracované. Chtělo to aspoň půl hodiny navíc, více detailů a emocí a byl z toho hodně povedený historický film. Herecky jinak bez chybičky, ale i tak promarněná příležitost, škoda. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tak první třetina mi přišla dost tragická, vypadalo to, že celý film bude taková změť střípků z Karlova života, ve které si různé historické postavy oddrmolí nějaké ty dějepisné dialogy. Časem se to ale zlepšilo, příběh přece jen dostal jakýs takýs směr a objevilo se i pár podařených scének. Takže jakožto někdy lehce nekritický fanda historických snímků ty tři hvězdičky nakonec dávám. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Svatba Karla IV.(Kryštof Hádek) s Blankou z Valois se točila v bazilice svatého Prokopa v Třebíči. Bazilika je zapsaná na seznamu UNESCO. (Spajda698)
  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)

Reklama

Reklama