Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Katarine 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrý nápad, zajímavý scénář, ale dost špatná realizace. V podstatě to zvedají jen výkony herců (tady mi to nedá a musím vyzdvihnout Majera jako Jana Lucemburského), jenže když nemají ani pořádně co hrát, jde to celé dost do háje. Škoda. I kostýmy se vyvedly a hudba byla poměrně netradiční, přesto sympatická. Jenže to už je opravdu vše. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Historické filmy ma bavia, len ak sa v nich deje niečo zaujímavé. Hoci ide o veľké udalosti dejín Česka, tu som sa cítil ako pri sfilmovanej učebnici dejepisu, ktorý som nikdy nemal rád. Naviac mala tá učebnica pomiešané strany, takže som sa nedokázal veľa naučiť. Ani za celkom podarené spracovanie nemôžem pridávať hviezdy oproti svojmu skutočnému filmovému pocitu. –––– Pokud nyní před našími zraky s ní nesplníte svou manželskou povinnost, budete s ní rozveden od stolu i lože. ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus, leč nedostatek financí je zde příliš hodně vidět (výprava, kompars, atd.). Chvílemi to bohužel působilo jako TV inscenace, či nějaká pohádka, ale rozhodně to nepřipomínalo 14století. Když už na to celkově ty prachy nebyly, tak to mohlo být alespoň, drsnější, syrovější, špinavější, zkrátka tak aby to připomínalo doby dávno minulé. Přeci nějaký ten déšť, bahno a špína zase tolik nestojí, jen se musí chtít navodit tu správnou atmosféru. Jinak, ale chválím snahu se do něčeho podobného vůbec pustit a je fakt, že Stanislav Majer byl jako Jan Lucemburský chvílemi i docela věrohodný. Nicméně k úžasným historickým velkofilmům Otakara Vávry se to opravdu ani nepřibližuje. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento víkend, připomínající výročí sedmi set let od narození Otce vlasti, jsem zhlédl pochopitelně více filmů ze života Karla IV. Takovýto mi ale v dnešní nabídce chyběl. Víceméně historicky přesná sonda do první poloviny života Karla, mapující jeho vztah k otci, manželství, vzestup moci a cesta na trůn. Téměř polodokumentární forma ale trpěla odtažitostí a chladem ve vnímání historických postav, i přes na naše poměry nevídané množství krve. Vzhledem k strhujícím posledním několika minutám mi bylo líto, že se nepovedla vybudovat takovou atmosféru autorům filmu dříve, či že film nemá (zatím) žádného pokračování. Také mi chyběla Eliška, Karlova matka, která ze scény zmizela beze stopy, ač měla (přestože zemřela před návratem svého syna do Čech) lví podíl na vztahu svého syna k Čechám. Na Kryštofovi Hádkovi je vidět, jak v hereckém umění pokročil, na rozdíl od jeho dlouholeté kolegyně, Terezy Voříškové. Nutno dodat, že pokud divák není alespoň trochu fanda historie, může pro něj být film poněkud nepřehledný, čemuž napomáhá bohužel i časté přeskakování mezi scénami z různých míst a období a s různými postavami. Pro mě se ale jedná o povedenou vzpomínku na výraznou postavu naší historie. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Moc mi neseděl způsob vyprávění postavený na spoustě flashbacku ze života Karla IV, přičemž to celé je oramováno příběhem z volby Karla za římského krále. Celé to na mě místy působilo jako toporna hodina dějepisu. A když se z ní občas vybočilo (viz zejména Karlův sen, v níž se mu pote, co ve válečném leženi obcuje s nějakou lehčí děvou, zjevuje jeho matka) působí to trochu bizardně. Kryštof Hádek coby představitel hlavní postavy sice vcelku obstojný, ale nikterak výjimečný. Třeba ve srovnání s Jaromírem Hanzlikem. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Na prchlivé a nesmiřitelné povaze Jana Lucemburského (Stanislav Majer) se téměř jistě podepsal strach ze slepoty, který ho již od mládí provázel. Zrak se mu neustále zhoršoval a ač hledal pomoc jak se dalo, dopadlo to ještě hůř, protože při jednom nepovedeném léčení očí definitivně oslepl na jedno oko. (sator)
  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)

Reklama

Reklama