Reklama

Reklama

Stopy spravedlnosti

  • Česko Nebezpečný cizinec (více)
Trailer 1

Jeho rodina se stala obětí IRA. Policie případ neřeší. Je čas se pomstít... (Filmbox)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (342)

3497299 

všechny recenze uživatele

Jackie má mezi svými komediálními rolemi vážných snímků ještě méně, než Woody Allen. Po šedesátce už si je ovšem dovoluje. Pierre Morel v Taken ukázal, že starší pánové bojující za své ratolesti (či prostě nějaké chráněnce) s brutalitou a urputností bývalých členů speciálních jednotek (nebo něco na ten způsob), do nichž by to na první pohled nikdo nečekal, jsou hrozně cool. Nezáleží přitom na tom, zda jde o záchranu, nebo pomstu – vývoj vyprávění je stejný. Po Liamu Neesonovi Denzel Washington (The Equalizer) a teď Jackie Chan. The Foreigner je jinak celkem průměrný thriller, jenž je v rámci možností obstojně provedený, ovšem bez nějaké hloubky či zásadnější originality. A k tomu Pierce Brosnan, který si ve své záporácké kreaci vysloveně užíval rodného irského přízvuku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dost bylo musulmanských teroristů, řekl si Campbell a po letech poslal do Londýna řádit splašenou frakci IRA, po které jdou nejen veteráni, kteří složili zbraně a snaží se zachovat nějaký status quo, ale i Jackie Chan, který při jednom z útoků přišel o dceru. Jedná se jak o revenge akčňárnu v podání naštvaného otce, tak i o celkem solidní thriller s kapkou špionáže, který sleduje mechanismy uvnitř IRA, jež má na krku nůž od britské vlády. Pokud jde o Jackieho, tak ten pořád umí, ačkoliv i když se tu našly nějaké ty kopačky, tak spíš to bylo o kladení bomb a partyzánštině. Ale i to mu sedlo. Každopádně mě tady víc bavil Pierce Brosnan jako bývalý člen IRA spolupracující na politické úrovni s britskou vládou. Celkově velká spokojenost. 90% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan pod dohledem Cambella natočil dost možná nejlepší film za posledních 5 let a potěší, že Jackie je pořád ve formě, jen škoda, že pořádná akce příjde opět až v závěru. Souboj v lese či střetnutí v baráku je velmi solidní, Pierce Brosnan jako záporák v pohodě, příběhově to však mohlo být zajímavější a první půl hodina mi přišla trošku otravná, jelikož tvrdohlavý Jackie to trošku přeháněl s tím neustálým vyptáváním se po vrahovi jeho dceři, ale jinak slušná jednohubka, která neurazí. Příště méně politky a více Akce a bude to za 4. 70% ()

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

I když si užívám choreografie stárnoucího, ale snad čím dál lepšího Chana - protože jeho stárnutí je součástí bitek, které už nemusí a nejsou perfektní, o to však lidštější - za téma si film zaslouží odpad. ____ Tahat ze skříně kostlivce příšerných bombových útoků IRA? Vymýšlet nové a hrozivější v současné Anglii? Fantazírovat o nové vlně terorismu, který přitom skončil nedávno? To je snad přímo snaha vyburcovat nějaké blbce, aby znovu povstali a začali zabíjet. SHRNUTÍ: Když už IRA, tak něco, co se skutečně stalo. Ne pohádky, které mohou sloužit jako náborový leták. Zájemcům o téma doporučuji Boxer z roku 97 nebo Krvavá neděle z 2002, atd. Ono je toho podle reality bohužel hodně. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Žlutý Rambo v UK. A dojde i na ten les, i když Jeníček s Mařenkou by se v něm neztratili. Nestržen tématem osobní pomsty za smrt milované osoby, v tomto případě dcery, které už moc inovativního do své žánrové oblasti jen tak nepřinese, jsem trpělivě vyčkával, kdy to na mě film rozbalí. Nějakou dobu to přece jen trvalo. Teroristickou organizaci IRA jsem už delší čas neviděl v akci ve filmovém světě. Určitě mně nechyběla, ovšem její resuscitace proběhla celkem zdárně. Ujali se jí dva herci v pokročilém věku, kteří už by klidně mohli hrát z pohodlných křesel, máchat a divoce rozhazovat rukama, aby to vypadalo, že právě urputně bojují v kontaktní bitce. Pierce Brosnan se přece jen do žádné velké akce nepustil, třímání pistole a majznutí s ní po ksichtu svého oponenta, je prakticky jeho vrchol. To Jackie Chan už šel akci naproti, na schodech i v lesíku. A (mnohem mladší) protivníci jen zírali, jak dostávali nakládačku. Film sice z nějakého důvodu preferoval výbuchy, bitek je tedy jen pár, ovšem to je škoda. Napočítal jsem tři důležité, z nichž jedna (ta v lesíku) je úděsně sestříhaná, jsou zde patrné stopy po závěsných lanech, přičemž pohybově to odporuje fyzikálním zákonům. Nejlepší je třetí, závěrečný střet v bytě s teroristy. Jackie se vymódí do montérek, že jde do bytu plného teroristů zkontrolovat plyn. Do hajzlu, proč takových scén/bitek nebylo ve filmu víc?! Film má i nudnější pasáže, hlavně v rozjezdových fázích se nic moc bujarého nedělo. Brosnan je lump, který dělá vše proto, aby po pomstě bažícího Chana vyřídil. A tak coby irská lištička na něj posílá nohsledy. I když má akce brutální nádech, není špičková, jen by hrozně moc chtěla takovou být. Takže je dobré, abyste od akčních pasáží neočekávali vrcholné kejkle, jedná se o takový lepší průměr, v mnohém dávno překonaný. Na filmu mě vedle akčního náboje zaujali i herci ve vedlejších rolích. Film má na svědomí známý režisér Martin Campbell, o kterém delší dobu nebylo slyšet. Po vrcholu s Bondem (2006) už nepřišel s ničím markantním. Jeho akční comeback mě úplně nedostal, nicméně snaha pohlížet na seriozní téma osvěžujícím stylem vyprávění nebyla marná. A z dříve jen gumového Jackieho se postupem věku stává i schopný herec. 7/10 ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Pri natáčaní výbuchu autobusu na Lambert Bridge v Londýne bol policajtom dvakrát nahlásený teroristický útok, keďže nie všetci v okolí o natáčaní vedeli. (Astonko)

Reklama

Reklama