Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo je výjimečné především psychologickým prokreslením postav, z nichž nejzajímavější je bezpochyby Dean Martin. Akce je tu minimum, zato chemie je výborná. Mezi Johnem Waynem ( hraje to, co obvykle ) a Angie Dickinsionovou to přeskakuje jedna báseň ( a je to šťabajzna ). A i tomu Rickymu Nelsonovi to slušně zpívá :) -- V každém případě bych ale neřekl, že jde o Quentinův nejoblíbenější film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne, známý jako Duke, je prostě klasikem amerického westernu a film "Rio Bravo" patří k tomu nejklasičtějšímu, co můžeme v americkém westernu s Waynem najít. Jednoduše řečeno, je to klasika. Ve filmu se spojilo několik zajímavých faktů. Kromě toho, že je barevný, se John Wayne sešel s režisérem Howardem Hawksem, který se proslavil filmy jako "Hluboký spánek", "Červená řeka" nebo podílem na filmu "The Thing from Another World", abych trochu zabrousil do hororového hájemství, ale pravda, u tohohle filmu nebyl hlavním režisérem. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/rio-bravo-1959-80.html ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Když si pouštíte westernt s neohroženým Johnem Waynem, musí Vám být všem naprosto jasné, jak to dopadne. John je totiž macho, kterého chtějí ženy, protože je odmítá. Obyvatelé města ho chtějí znát a protivnící nejlépe nikdy nepotkat. On je totiž ten, který dostal od boha víc štěstí, než celá klabzubova jedenáctka. Na tom ale není vůbec nic špatného a Rio Bravo je toho dokonalým důkazem. Skoro dvou a půl hodinový western je přes absenci většího děje zábavný a nejde z něj spustit oči. Hawks prostě točit umí a právem patří mezi režisérskou elitu! Rio Bravo je klasickým příkladem amerického westernu, který je těm špageti daleko jako Moskva od Uralu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi konečně podařilo vidět western s legendou tohoto žánru Johnem Waynem a věřím tomu, že jsem narazil na jeden z jeho nejlepších kousků. Rozhodně se nejedná o western typu "Tenkrát na západě", jelikož se celý film odehrává v jednom malém městečku a plyne hodně pomalu. To však neznamená, že by film nudil. Celý příběh je o tom, že šerif s partičkou svých pomocníků (opilec a mrzák) hlídají vězně, kterého se jeho parta snaží za každou cenu dostat ven z vězení. Na této jedoduché zápletce se rozprostírá takřka dvou a půl hodinový snímek, který nešetří napětím a dobrými herci. Ve filmu je minimum akce a převážná část se odehrává v rytmu různých rozhovorů ale i tak zabaví a donutí diváka dokoukat ho do konce. Jinak John Wayne byl machr a závěrečná přestřelka vypadá dobře i dnes. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu vidíme pouze dva detailní záběry: Joe střílející z pušky a Dudeho ruce snažící se ubalit cigaretu. (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 1959 v New York City. (BMW12)

Reklama

Reklama