Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani tento film vzešlý ze spolupráce John Wayne a Howard Hawks mi moc nesedl. Jednak mi ani tentokrát nezačal být Wayne sympatický a také děj mi přišel s malými odchylkami totožný jako u El Dorado. Spousta nadbytečných dialogů a na chlup stejné postavy: zkrachovalý opilec co se pokouší začít znovu (mimochodem jediný sympaťák z celého filmu), otravný bláznivý dědek, žena co hledán nový život, mladík co umí rychle tasit a… John Wayne. Než se tyhle postavy zdárně prokecali ke konci, málem jsem usnul. Filmově také žádný větší zážitek, jen spousta nažehlených kovbojů ukazujících divoký západ tak, jak nejspíš nikdy nevypadal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný, oddychový western. Wayne je tu obklopený sympatickými ráznymi figúrkami, ktoré napriek svojej nekomplikovanosti a problémovosti pôsobia milo. Rovnako Wayne nie je priamočiary drsňák, v otázkach osobných a citových je to skôr taký "ňouma". Pôvodný dabing je kvalitnejší, na MGM išiel film s novým a stratil trochu zo svojho kúzla. Filmu by neuškodilo výraznejšie použitie nožníc pri strihu. Niekde medzi 70% a 80%, medzi moje najobľúbenejšie westerny 50tych rokov sa ale nezaradil. Mám radosť, že tentokrát vidím Johna Wayna vo filme bez vraždiacich maniakálnych indiánov, to bude spôsobené ale zmenou na režisérskom poste. Wayne je ale stále pod krídlami giganta svetového filmu. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Klasický western, ve svém žánru asi jeden z nejlepších. Jenže jak už jsem zmlsaný všemi těmi „antiwesterny“ bořícími mýty o tradičním západu, tak mi Rio bravo přišlo až příliš naivní. John Wayne hraje všemi oblíbeného šerifa, z tváře mu úsměv téměř nezmizí. Film je často porovnáván s High noon, ve kterém se šerif v podání Garryho Coopera musí vypořádat s podobným problémem. Zatímco ale Cooperův hrdina prosí o pomoc, aniž by mu nakonec byla poskytnuta, ten Waynův ji odmítá. Z tohoto hlediska je zajímavá i poznámka Johna Waynea, že mu High noon nepřijde příliš americké. Rio bravo je pohádka o ideálním divokém západu, nic víc, nic míň. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Špičkový western a jedna z nejlepších ukázek žánru. Někdo by se mohl ptát, proč právě tento film je klasikou, když na svoji stopáž jsou v něm pouze tři malé a jedna velká přestřelka a děj neopustí hranice města. Důvod je jasný. Nádherná atmosféra Divokého západu a hlavní postavy, které jsou propracované hodně do hloubky. Chlapácký šerif Chance (John Wayne) má problémy s půvabnou hazardní hráčkou (Angie Dickinsonová) a ona s ním. Oba se milují, ale jejich povahy jim nedovolují, aby to jeden druhému řekli. Zástupce Dude (Dean Martin) má problémy s alkoholem a druhý zástupce Šlupka (Walter Brennan) s Dudem a s Chancem, kterým musí vařit, nakupovat jim a musí hlídat ve vězení zločince Joa Burdetta (Claude Akins). Mladý pistolník Colorado (Rickie Nelson) nemá problémy s nikým, jako spíš sám se sebou. Umí střílet tak dobře, že o tom nemusí nikoho přesvědčovat. Takže shrňme si to. "Rio Bravo" je western pomalý a klidný a je v něm vše co má být (správní chlapi, záporáci, krásné ženy, láska, napětí, humor a silný smysl pro kamarádství a spravedlnost). A vše jenom dokresluje hudba Dimitri Tiomkina. Super. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obcas mam chut aj na nejaky klasicky slavny western z 50-tych rokov a tento mi zrovna dobre zapadol na zlepsenie nalady. Scenar bol jednoduchy ale dobry, len keby bola trosku kratsia minutaz a rychlejsie tempo a pridal by som aj piatu hviezdicku, avsak srandovny bol dedko, ktory daval pozor na väzna v cele a obcas tam boli aj napinave sceny vratane zaverecneho akcneho finale. Na svoju dobu to malo urcite svoje caro. Reziser Howard Hawks je vsestranny reziser, ktory rad natacal rozne zanre, vratane komedii LEOPARDI ZENA (1938) s Katharine Hepburn alebo JEHO DIVKA PATEK (1940) s Carym Grantom, ktory si taktiez zahral aj v Leopardej zene. Okrem toho natocil aj slavnu gangsterku ZJAZVENA TVAR (1932) na zaklade ktorej bol natoceny aj remake s Al Pacinom v roku 1983 od rezisera Briana De Palmy. ________ John Wayne - (Šerif John T. Chance) +++ Dean Martin - (Dude) +++ Ricky Nelson - (Colorado Ryan) +++ Angie Dickinson - (Feathers) +++ Walter Brennan - (Stumpy) +++ Ward Bond - (Pat Wheeler) +++ John Russell - (Nathan Burdette) +++ Claude Akins - (Joe Burdette) +++ Produkcia: Howard Hawks +++ ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno