Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

anais 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že Miyazaki jen naznačuje, nevysvětluje. I když příběh Naušiky může být naší vlastní budoucností, nechává stále dostatek prostoru pro fantazii. Naušika z Větrného údolí je směsí science-fiction, fantasy, bilogie, steampunku, prastarých bájí, opravdu kruté podívané o střetu člověka s přírodou, a přitom dokáže být i poetickým dětským filmem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zámer vidieť všetky filmy, ktoré užívatelia ČSFD zaradili do najvyššej trojstovky, prináša so sebou aj nutnosť pozrieť si filmy ako je tento. Filmy s celkom príťažlivou grafikou, s vynaliezavým zobrazením fantastického sveta, ekologickým ladením na hranici únosnosti a úplne neúnosným dejom a dialógmi. Síce som ho dopozeral do trápneho konca, ale pridelené tri hviezdičky sú najmä výrazom mojej dobrosrdečnosti a viery v to, že tieto filmy majú svoju divácku klientelu. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Staršia verzia Princezny Mononoke. Miyazakiho ústredný motív sa spravidla točí okolo neustálych konfliktov medzi mocným prírodným božstvom a bezohľadným ľudstvom, čo je, samozrejme, pri hlbšom ponímaní prenesenou metaforou, odraz našej vlastnej spoločnosti. Miyazaki má obrovský duchovný dar, jeho myšlienky sú odzbrojujúce. Skôr som však videla jeho neskoršie filmy, ktoré sú najmä po obrazovej stránke jednoducho krajšie než tento ranný a vizuálne trochu nepríťažlivý. Toto bol jeho sľubný štart, všetky podobenstvá dokonale rozvil v nasledujúcich snímkach, ale tu, napriek vynikajúcemu scenáru, som sa chvíľami pomerne nudila. Keby som tento film videla ako prvý, neviem, či by ma presvedčil natoľko, aby som sa odhodlala na jeho prekrásne diela ako Cesta do fantázie či Zámek v oblacích. Keď som tam dala 4*, tak tu musím ostať pri 3*. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Mijazakiho diela sú nádherne animované, tam je to takmer vždy akoby stopercentné, na to sa mi dobre pozerá. Čo sa týka deja a motívov, tak je to vždy rozmanité, niekedy možno až príliš chaotické, ale zväčša inšpirujúce a originálne. Tu som sa konečne našiel aj v príbehu s odkazom, ktorý bol ozaj silný a pritom tak prostý. Krásna rozumná čiastočne rozprávka pre deti a dospelých. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nakonec to byl přece jenom velmi pěkný film. Ze začátku mne moc nezaujal, neměla jsem chuť na poučování "obor ekologie", ale pak si mne kdesi, v nějakém bodu, film získal a já doufala, že bude ještě chvíli trvat. V tomto případě mě Mijazakiho fantazie a schopnost utvořit příběh nezklamala. Neholduju filmům s ekologickým podtextem, ale tenhle jako jediný bych si pustila klidně znovu. Jediné, co mě trošku zklamalo, byl hudební doprovod - nevýrazný, nemasný-neslaný, snad jen v jediné chvíli mi tam pasoval (ve smyslu "Ano, sem se nic jiného opravdu nehodí"), přesto to filmu neubralo na kráse. EDIT. 28. 1. 2017 - je zajímavé, jak se člověku mění vkus. Po téměř sedmi letech jsem na filmě byla v kině a nejvíc si nakonec užila hudební doprovod, který od Hisaišiho považuji za jeden z nejlepších. Naopak samotný film mi přišel možná až moc zdlouhavý, nedokázala jsem udržet pozornost, a tak z původních 5* snižuji na 4*. Něco mi tam na to plné hodnocení chybělo. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • Jméno Naušikova kluzáku "Mehve" je odvozeno od německého označení pro racka "möwe". (profhubert)
  • První kapitola mangy vyšla v časopise "Animage" v únoru 1982. (Geriel)

Reklama

Reklama