Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (192)

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria absolútne ničím nesklamala, všetko bolo perfektne vyladené. Svojou atmosférou mi pripomínala prvú časť Votrelca, pretože tu podobne ako tam, po celú dobu tých ôsmich epizód prakticky ani neviete ako ten Demogorgon má vôbec vyzerať. Celú dobu nás necháva v napätí čakať a my si jeho vzhľad môžeme jedine domýšľať. Ani jedna časť pre mňa nebola slabšia a práve preto som sa rozhodol dať každej jednej a aj celej 1. sérii 5*. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stranger Things Season 1 – Netflix a jeho další trefa do černého. Seriál Stranger Things se stál události léta 2016. Mluví a píše se o něm naprosto všude a během chvilky si tato novinka vydobyla místo na vrcholu seriálového potravního řetězce. Jak se mi líbil tento projekt? Bez mučení přiznám, že opravdu dost, i když to v mém případě není „stovková“ událost. ST se odehrává v roce 1983 a zaměřuje se na partu obyčejných mladých nerdíků, kteří tráví mnoho času u D&D a scifi filmů až do chvíle, kdy se musí vypořádat se zmizeních jednoho z nich. Od tohoto okamžiku se jim svět obrátí naruby a zažijí naprosto šílenou kapitolu ve svém životě. Seriál pobral inspiraci na různých místech, od E.T.ho přes Kingova díla a Poltergaista až k filmům Johna Carpentera. A to je jen dobře, neboť to dělá velice chytře a taktně. Jeden z prvních zásadních kladů a pozitiv je zanesení děje do osmdesátých let. V dnešní záplavě kriminálek a stupidních komedií tak působí originálně a neotřelé. S každou epizodou se více a více ponoříte do tohoto období a budete si přát, aby první řada obsahovala více epizod, abyste si mohli naplno vychutnat místní atmosféru. Další premisou je naprosto perfektně zvládnutý casting mladých aktérů. S dětskými protagonisty to bývá většinou těžké a více dokážou diváka iritovat než nějak potěšit. Zde se nic takového rozhodně neděje a naopak jsem si v některých pasážích přál větší začlenění těchto postav. Dovolím si také vypíchnout postavu šerifa Jima Hoppera. Po delší době mě dokázala zaujmout postava nějakého šerifa. Většinou jsou vyobrazení jako naprostí gerojové, kteří zvládnou sami vyřešit jakýkoliv případ či naopak jako neschopní blbečkové, kteří se nenaučili ani správně připíchnout svůj odznáček na uniformu. Jim je zahraný velice věrohodně a po většinu času budete fandit jeho postupu při pátrání a jeho prozíravosti a chytrosti. Po technické stránce se tvůrcům nedá také nic vytknout a po zhlédnutí osmého dílů budete ihned utíkat na youtube a vyhledávat použitý soundtrack, neboť se vám vryje pod kůži od první chvíle poslechu. Problémy jsem měl pouze s trošičku pomalejším začátkem a některými pasážemi, které na mě působily nezajímavě a trochu odváděli pozornost od hlavního příběhu (trampoty matky zmizelého Willa). Také některé vedlejší postavy dostávaly zbytečně mnoho prostoru na úkor hlavní skupinky a například taková Nancy mi první polovinu řady dost vadila. Přesto jde spíše o menší výtky a v konečném zúčtování se ze Stranger Things vyklubal nebývalý klenot, který rozhodně stojí za vaší pozornost. Season 1 – 80% ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netflix se vytasil s další seriálovou peckou. Výborně vymyšlené a takřka dokonale zrealizované sci-fi hororové dobrodružství, které skutečně vypadá, jako kdyby ho v 80. letech natočili Spielberg s Carpenterem podle (velmi dobrého) scénáře Stephena Kinga. Tvůrci neskrývaně čerpají z hromady žánrových klasik, vzdávají jim hold a činí na ně sympatické narážky (přirovnávání zdejších postav ke kultovním filmovým charakterům, filmové plakáty visící na zdech hlavních hrdinů atd.). Napínavé, mysteriózní a strašidelné scény patří mezi nejlepší, které jsem za poslední roky viděl. Výraznější chyby se na první sérii hledají docela těžko, snad jen dosti (a hlavně nečekaně) mizerně přehrávající Winona Ryder (ostatní herci, včetně dětských, jsou naopak výteční) mě občas trochu vytrhávala z objetí jinak perfektně ukuchtěné retro atmosféry. Jsem zvědav, s čím přijde druhá řada. 90 % ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Super vec (sedemdesiatkový Stephen King verzus osemdesiatkový Steven Spielberg + pár ďalších vecí), ale k stovke jej k dokonalosti pár vecí chýba. Niektoré otázky nie sú uspokojivo zodpovedané, niektoré postavy sa nedočkajú takého dôstojného konca, aký si zaslúžili a občas sú dvierka k prípadnému pokračovaniu otvorené dokorán až príliš, až tak, že to vadí, vytvárajúc to nezrozumiteľnú hmlu. Rozhodne ale prevládajú nadpriemerné pocity, od skvelých hereckých výkonov deciek i dospelých, cez parádnu osemdesiatkovú retro atmosféru (ale pesničiek mohlo byť viac) až po scény, ktoré sú skvele zrežírované. Občas je to mierna nuda a nie so všetkými vecami som bol spokojný, ale rozhodne a bez debaty sa teším na druhú sériu. A, pravdaže, na Jedenástku. ()

Script 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je super. To propojení mezi postavami a divákem v sérii perfektně funguje a do konce, než skončí série vás bude vás zžírat zaživa hrůza z toho jak to nakonec dopadne. Monstrum je děsuplné až do chvíle, kdy dojde na bitvu mezi stvůrou a agenty CIA. V tu dobu ty efekty už nejsou vůbec děsivé, ale udržovat ve mě takové napětí se ještě žádnýmu filmu ani seriálu zatím nepovedlo, jako u Stranger Things. Pořád mi zůstalo spousta věcí nevyřčená, ale jde přece o seriál. Tvůrci to dovysvětlí v další řadě. 5 hvězd za první sérii. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • Scéna, ve které šerif Hopper (David Harbour) sepisuje hlášení, je úmyslně natočena tak, aby připomínala podobnou scénu z Čelistí (1975), což je jeden z nejoblíbenějších filmů režisérských bratrů Dufferových. (HellFire)
  • Will Byers (Noah Schnapp) si na konci epizody zpívá „Should I Stay Or Should I Go“ od skupiny The Clash. (Duoscop)

Reklama

Reklama