Reklama

Reklama

Němý Bobeš aneb Český Tarzan

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

To, co se stalo s Cimrmanovou hrou Němý Bobeš, je výsledkem střetnutí dvou myšlenkových živlů: nezkrotného tvořivého pudu umělcova se stejně nezkrotným pudem malého českého samozásobitele. Zatím co na jedné straně vidíme obdivuhodné úsilí poznat a ztvárnit svět a dobrat se podstaty lidského konání, na druhé straně setkáváme se jen s přízemní snahou nasušit na zimu pár hub. V případě Němého Bobše ten malý, zapšklý svět Josefa Padevěta bohužel vítězí (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle je asi jediná hra z celého DJC, která mi ani trochu nepřirostla k srdci a na kterou se dobrovolně asi nepodívám. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

V rámci Cimrmanů opět o něco slabší, na druhou stanu nápad spojit seminář a hru se mi velmi zamlouval, stejně tak jako německé alternace doktora Fiedlera..."To nebyl dobrý nápad, dávat mu přes hlavu deku, ten člověk nevidí na krok!" ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Jedna z posledních Cimrmanových her, která mi stále unikala. Oproti jiným zde není standardní rozdělení na část "přednáškovou" a "herní", ale obě se vtipně prolínají, aby divák mohl nahlédnout do procesu "rekonstrukce Cimrmanova díla". No a "Hanička - sluníčko", to je přece nejbáječnější ženská na světě, moje největší láska - jak to mohl tenkrát Cimrman tušit? ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Kluci si svoje role i po tolika letech náramně užívají. Hraní ženských rolí jim jde naprosto bezvadně a přijde mi, že v převlecích jako by jim vzrostlo sebevědomí a víc improvizují. "Tak tedy vzhůru... "... jděte si třeba do prdele"... ... do Grünbachu!" ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Cimrmanův Tarzan v podobě mlčenlivého prosťáčka Bobše patří, pro většinovou masu, mezi ty méně známé kusy svébytného pražského divadla. A ačkoliv se zvolání jako například "Cos to udělal, Pepiku?" a nebo "Hoďte na něj deku" hojně citují, je dost možné, že mnozí by měli nemalý problém s jejich zařazením. Tím však nechci říci, že by Němý Bobeš patřil mezi ty méně významné......naopak, svou kvalitou patří k těm nejlepším. Svěrákovsko-Smoljakovská rekonstrukce dramatu zničeného v roce 1911 Josefem Padevětem má své kouzlo v odlišnosti od dalších cimrmanovských kousků, kterou je nerozdělení na dvě samostatné části (referát / hra). Další nespornou devízou je fakt, že televizní záznam z roku 1997 nedovoluje účinkovat některým z později angažovaných herců-neherců (Šimon, Reidinger), ale pouze starému dobrému obsazení. O osobitém humoru, který by se dal bez nadsázky častovat označením kulturní dědictví, se ani nemá cenu opětovně zmiňovat. Tady už není dále co psát.....klasik zůstane klasikem, klasika klasikou. Obsazení: Hajný, Wassermann, baron - Ladislav Smoljak / Lékař - Zdeněk Svěrák / Farář - Jan Hraběta Marta, hostinský, sluha / Bořivoj Penc / Bobeš - Genadij Rumlena / Papoušek - Michal Weigel ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Co řešit?...Cimrman!!!...Kdo zná a chápe, rozumí...Dva různé překlady a zpracování jedné předlohy...genialita českého týmu - nejen v tom, že jejich pojetí práce je úspěšnější (jak oni tvrdí), ale hlavně v tom, že toto dokáží vymyslet... ()

brrumlaa 

všechny recenze uživatele

"Cos to udělal Pepíku? ... Hezkyyy... Hoďte na něj deku, nebo ho zabiju." Netradiční hra , která se liší od předešlých. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

"Divadelní sál byl slušně obsazen, zvláště poté, co se příchodem nás dvou počet diváků zdvojnásobil." Asi ne taková klasika jako severní pól nebo pohádka, ale stejně je zde spoustu bezvadných hlášek a skečů. Plusem navíc je originálnost s jakou je tato hra pojata. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Manonfire..chápu, že ty to nemůžeš chápat a tudíž se ti to nelíbí:)) Najdi si něco blíže ke svému intelektu, třeba Vánoční kameňák ()

Solly 

všechny recenze uživatele

Jejich hry prostě musí člověk milovat. Já osobně jsem je schopen sledovat stále dokola a každá nová je pro mě svátkem. ()

Lukasfox 

všechny recenze uživatele

všchno sem oplakal zase se osvěžil ale tohle bych Šavrdo tohle bych nepřežil!!!:-) já už bych asi nepřežil život bez cimmrmanu ,hraje mi tu každa hra stale dokola...sou to skvosty..jak tohle muže nekdo vymyslet nechápu...dekuju pane Svěráku a Smoljaku ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Smoljak plus Svěrák, neuveriteľne zvláštny druh humoru - ľudský, príjemne šteklivý, občas zaskočí, ale vždy ma pobaví. Jednu dobu som na nich fičala ako na droge. Sú skvelí. ()

Reklama

Reklama