Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (6)

Kosmo (2016) 

"Dokud neuděláme něco velikého, zůstaneme národem malých zmrdů." Já mám takový divný dojem, že národem malých zmrdů zůstaneme, i když uděláme něco velkého, ale třeba se poprvé v tomto tisíciletí mýlím. Nicméně Kosmo mělo vynikající chvilky, kdy tepalo do velkých hráčů (Evropská Unie, S.R.A.Č, Č.U.B.K.A., Čína), středních slouhů systému (Německo, Polsko, Slovensko) a hlavně do domácí politické scény. Některé nápady tajemníka Repelenta byly v souladu se směrnicemi EU naprosto impozantní, Boučkovo zařizování nemožného zavánělo genialitou, ministr Šnajdr se svým karťákem uhrával politické body naprosto dokonale a gurmánská kuchařka Filoména mě se svým "Co je to salát?" taky dokázala pobavit. O něco horší to bylo se zábavností posádky a sponzora Hrabiše, ale já jsem spokojený zejména s neuvěřitelně trefným rýpnutím do americké politiky - Budeme vyhlašovat válku Polynésii. Naši experti tam udělali pár vrtů a zjistili, že je tam ohrožená demokracie. Boj za lidská práva nezná hranic. - Američanům se nedá dovolat. Dnem i nocí se snaží v OSN zabránit válce v Polynésii. ()

Sumec nemá kníry (2016) (E01) 

"Vesmírné středisko Brdy 2 se tak nějak přirozeně ztransformovalo do luxusního hotelu v Karibiku." Jsem si naprosto jist tím, že pokud se Česká republika jednou rozhodně dobýt vesmír, tak to dopadne přesně takhle - nějaký Sumec (čti Symak) se na tom nehorázně napakuje a mezitím budou naši astronauti trénovat přetížení 3G na řetízkáči, beztížný stav si nacvičí v rybníku a fyzickou kondici naberou během s ovcí na zádech do kopce. Mě to dost pobavilo, protože z opuštěné školní družiny, tedy vlastně z vesmírného střediska Brdy 1, je to do vesmíru už jen krůček. A já rozhodně budu přitom. ()

Česká škola (2016) (E02) 

"Naši experti tam udělali pár vrtů a zjistili, že je tam ohrožená demokracie." Není to skupina budoucích tchibonautů či vejconautů, která by mne nějak mimořádně bavila, ale je to politika. Šťourání do ruské, americké či čínské diplomatické školy je zkrátka dokonalé, stejně jako pan Bouček prezentující brněnské metro, stravenky na let do vesmíru či "nenápadné" zasazení pilotovaného letu do vesmíru mezi zateplení pláště školních budov a nákup křídy. Ovšem vůbec nejlepší byl tajemník Repelent, který jakoby z pusy vypadl siru Humphreymu Applebymu a to je hodně vysoký level. ()

Smrt docenta (2016) (E03) 

"Libore, co to je? Pošlu Vás obstarat blbej vysokoškolskej diplom a Vám to trvá čtyři hodiny?" Tak docentura pro Miss Kurník 2015 mne opravdu pobavila, Karťáci byli naprosto báječní, hromadně menstruující členky SRPŽ rozhodně měly něco do sebe a sžívání astronauta Cikána s registrační pokladnou taky stálo za to. Jenže Číňani mi připomínali spíše karikatury, kapitánka Zlata Chutná to evidentně nezvládla, Agáta je na můj vkus málo blond a cokoli kolem astronauta Hejla mi zasmrdělo trapností. Alespoň ta šalina do vesmíru se povedla. ()

Řekl někdo kočička? (2016) (E04) 

"Ty bys jako letěl s Pšonkama? Co bys to byl za člověka?" Byl by to Pepík. Normální český Pepík, který udělá cokoli, aby získal nějakou tu výhodu. Jsem prostě hrdým občanem národa Pepíků a jelikož mi nevadí údery pod výšku vlastního pasu, tak se tomu čecháčkovství s chutí zasměju. A stejně tak rýpaní do Poláků na téma, že by na Marsu ukradli kolečka z vozítka Curiosity. Jen humor Miss Kurník 2015 mi pořád nesedí a nepřítomnost tajemníka Repelenta v tomto dílu považuju za absolutní selhání české diplomacie. Tuto složitou partii totiž skvělý ministr sám ukočírovat nedokázal. ()

Triumf (2016) (E05) 

"Pán prezident, Ďuľovčík, Mimozemské. Máme kontakt." Tak tentokrát to schytali bratia Slováci, kuřecí magnát Hrabiš a Úřad na ochranu soukromých údajů. Mě tedy nejvíce pobavily pokusy o slovenštinu kapitána Chromého, svlékací rituál Agáty, Kuříp a samozřejmě přesvědčování Rakušanů o tom, že jsme zbourali Temelín. Jen tu politickou satiru nějak odválo vakuum a Bouček s Repelentem už taky dokázali vymyslet větší hovadiny, takže pro mě bylo dobytí Měsíce ve výtahu menším zklamáním. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama