Reklama

Reklama

VOD (1)

Hustý smog, který na několik dní zamoří Londýn, představuje vážné zdravotní riziko. Churchillova nečinnost ho oslabuje vůči politickým protivníkům. (Netflix)

Recenze (12)

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Churchill sice umí skvělý projevy, ale možná už je opravdu čas odstoupit. Neříkám, že nejsem fanoušek Churchilla, je skvělej, ale jestli k tomu, aby se přiměl k činu, potřebuje smrt vlastní sekretářky a uprostřed obrovský krize se víc zajímá, jestli Philip může lítat... Možná už trochu stárne, jenom trošku. A už Philipa nechte na pokoji! Oni by mu nejradši zatrhli úplně všechno, chudák chlap. Jen tak mimochodem, zdá se mi to, nebo skoro v každý epizodě někdo umírá? Teď babča, předtím král. Každopádně tenhle seriál mi fakt rozšiřuje obzory. Taky sedíte u každý epizody s mobilem v ruce a přichystanou Wikipedií a hned hledáte, jestli se ty události fakt staly? Protože znám jednoho člověka, kdo to dělá. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ani jsem nevěděla, že se takovej smog někdy v Británii stal. A ta scéna, kdy najednou vysvitne slunce a královna se zeptá Churchilla, vedle koho chce sedět, je úžasná. Hodnocení: opravdová kvalitka (doufám, že jsem to teď nezakřikla)/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Churchill je v podání Johna Lithgowa tradičně obdivuhodným, byť excentrickým národním hrdinou, který sám sebe spokojeně označuje za netvora, protože "jen jiný netvor mohl porazit Hitlera". Celý seriál je však k někdejšímu britskému premiérovi také ostře kritický, zejména v této epizodě o Velkém smogu v Londýně v zimě 1952. Ve dnech, kdy se kvůli nadměrnému spalování uhlí dostalo do vzduchu množství síry smíchané s mlhou, podle pamětníků vzduch pálil v očích a na následky dýchacích potíží zemřelo 12 tisíc lidí. Ministerský předseda však odmítal uznat, že jde o katastrofu zaviněnou lidmi - a nezasáhl. Churchilla více zajímají vlastní politické body než skutečný stav londýnského ovzduší a reaguje až v momentě, kdy mu dvoupatrový autobus doubledecker v husté mlze srazí mladou sekretářku, která k premiérovi vzhlížela jako k hrdinovi. Je to tatáž, která Churchillovi za dveřmi předčítala politické dokumenty, zatímco on se státnicky koupal. Seriál jej v této epizodě vykresluje jako nezodpovědného narcistního populistu s aristokratickými manýry. Politika, který je dnes pro mnohé rasistou, nadto zodpovědným za hladomor v Bengálsku, však jindy prezentuje jako postavu, jež svou excentričností vzbuzuje sympatie. A nejvíc nakonec jako obvykle převládá interpretace Churchilla coby extrémně schopného státníka, jehož politický odchod vzbuzuje nervozitu - jak si impérium povede bez velkého vůdce? Peter Morgan je nejspíš ochotný být k národním ikonám jen tak kritický, jak tuší, že to snese většinový divák. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá epizoda byla dramatická s atmosférou přímo hororovou.V takové mlze by řízl vedle i Jack Rozparovač.John Lithgow mi přijde díl od dílu lepší,jeho Winston Churchill je naprosto dokonalý a v seriálu pro mě silně zastiňuje(nebo zamlžuje:)) ostatní postavy. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zase sa človek niečo nové a zaujímavé dozvedel. Táto epizódka nám približuje aj životy obyčajných ľudí, pozornosť je sústredená na mladú sekretárku Churchila, ktorý je tu inak veľmi uveriteľný...Ešte info z webu: Londýn začiatkom decembra 1952 skutočne zahalil taký smog, aký mesto ešte nezažilo. Miestami bola viditeľnosť päť metrov a smog sa tlačil aj do domov Londýnčanov. Došlo k viacerým nehodám, okrem metra nešla hromadná doprava. Dôvodom bola vysoká spotreba uhlia v elektrárňach počas studenej zimy a počasie nad ostrovmi. Na rozdiel od seriálu však v skutočnosti v Londýne nevnímali v tých dňoch situáciu tak kriticky a urgentne. Londýnčania boli na hmly zvyknutí. Až po pár týždňoch si Briti uvedomili, aké škody smog napáchal. V súčasnosti sa odhaduje, že zabil 6- až 12-tisíc ľudí. Premiér Winston Churchill smog podobne ako v seriáli zľahčoval tým, že je to len počasie. V seriáli ho o vážnosti situácie presvedčila až smrť jeho obľúbenej mladej sekretárky Venetie Scottovej. Táto žena nikdy neexistovala, aj keď autori priznávajú, že do fiktívnej postavy spojili niekoľko Churchillových asistentiek. Udalosť viedla k prijatiu zákona o čistom ovzduší, ktorý Británia schválila ako jedna z prvých krajín na svete... ()

Splasher

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem včera koukal na tenhle díl a co ráno nevidím z okna? Mlhu jak z Londýna. Celý den čekám na uklidňující projev pana premiéra a ono nic. Aby nám kvůli tomu ještě nespadla vláda ... ()

anatheman

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Srdce mé coby monarchisty plesá - "Monarchie je posvátnou Boží misí milosti a důstojnosti na Zemi. Aby dala obyčejným lidem ideál hodný následování, příklad vznešenosti a povinnosti, který je utěší v jejich bídném životě. Monarchie je posláním Božím. Proto jsi korunována v opatství, nikoli v budově vlády. Proto jsi pomazána, ne jmenována. Korunu na tvou hlavu pokládá arcibiskup, ne ministr nebo úřední osoba. Proto jsi za své povinnosti odpovědná Bohu, nikoli lidu." ()

Reklama

Reklama