Reklama

Reklama

Mladá žena se vášnivě zamiluje do bohatého, nedávno ovdovělého šlechtice Maxima de Wintera. Po brzké svatbě odjíždí na jeho panství, kde společně žijí na zámku Manderley. Na láskyplný vztah novomanželů však padá všudypřítomný stín první de Winterovy manželky Rebeky, která zahynula za zvláštních okolností. Dům je naplněn jakýmsi nevyslovitelným napětím a stísňující atmosférou, která na novomanželku padá doslova na každém kroku. Ta je také přesvědčena, že manžel na krásnou Rebeku neustále vzpomíná, a proto jí není schopen věnovat potřebnou pozornost a cit... Příběh napsala spisovatelka Daphne du Maurierová a do filmové podoby převedl slavný režisér Alfred Hitchcock (jenž stejně úspěšně natočil i její romány Hospoda Jamaika, Ptáci). Děj je soustředěn na starém šlechtickém sídle, kde výprava, nasvícení interiéru a důmyslná kamera (zachycující například v jediném záběru hlavní hrdinku a nehybný obličej postavy, která jí nahání strach) přispívají k stupňování napětí. Roli Maxima de Wintera ztvárnil Laurence Olivier, jeho novomanželku představuje Joan Fontaineová, hospodyni Danversovou hraje Judith Andersonová. Film v roce 1941 získal dva Oscary: za nejlepší černobílou kameru (George Barnes) a jako nejlepší film (producent David O. Selznick). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (223)

lesumir 

všechny recenze uživatele

I když je Hitch označován za mistra hororů, tak to byl ve skrytu duše neuvěřitelný romantik. Co film, to velká milostná zápletka a vykreslení vztahů na jedničku. U Rebeccy je to stejné, první "romantická" hodinka luxusní, seznámení a vzájemné prohloubení citů výborný, skvěle zrežírováno. Druhá hodinka neskřípe, to bych kecal, ale upouští od poutavosti a snaží se všechno kompenzovat mysteriozní atmosférou, která v tomhle případě moc nevychází, paní Danversová sice nahání hrůzu, ale přízrak první paní De Winterové vůbec a nazvat to duchařinou je dost divný, kolega betelgeuse asi nikdy nic podobnýho neviděl, když to pojmenovává "správnou duchařinou". Dramatický závěr, laděný do svižné krimi byl dobrý. Celkově romantický thriller, který dokáže takhle vykonstruovat jedině jeden muž. Hitch! Laurence Olivier je pán herec a už ve Slídilovi jsem si ho oblíbil, jeho jedinečný styl hraní je nezapomenutelný. Joan Fontaine v roli ostýchavé a nezkušené druhé paní de Winterové taky předváděla dobrý výkon, jsem ji tu nevinnosti i věřil :-) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert E. Sherwood, Joan Harrison .. Rebecco, Rebecco, co na Tobě každý vidí? V úvodu vláčné, celkově zbytečně dlouhé a ani nijak výrazné. Snaha udělat některé stěžejní scény silně dramatické až tajemné bije do očí, ovšem povýšit tím celý příběh se nedaří. Takže mimo detektivního vyústění, které má sice grady, se nic omamného nekoná. Nevyzrálý Hitch. ()

Reklama

zablaga 

všechny recenze uživatele

Jeden z veľmi mála prípadov, kde sa stretávam s tým, že film je lepší ako kniha. Lepšie spracovaný, lepšie mu človek pochopí. Príjemným prekvapením bol aj Laurence Olivier, čiže všetko dokopy to dáva peknú spleť niečoho pekne starého a takéto filmy sú raz za čas(u mňa už aj častejšie) vynikajúcim uvoľnením. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Můj asi třetí Hitchcockův film po jeho dvou velkých legendách Psycho a Ptáci. A hned jsem poznal, co mi na něm bude nejvíce vadit. Zadní projekce! To, že je ve snímcích 40. až nějakých 70. let jízda autem natočena výhradně před stěnou, i přesto, že se každou chvíli objeví střih na auto z pohledu třetí osoby (z venku), které je ve skutečném prostředí (prostě normálně na silnici), takže ven s autem stejně štáb šel, jsem si už zvykl. V Rebecce mě však dostala jedna pasáž, kdy jde tuším hlavní pár lesem, lesem! A i tam si Hitchcock vypomohl tím humusem, i s obligátním nepřirozeným zrychlením pozadí na stěně. Nechápu. Jinak byla první hodina neskutečně špatná. Pak se však, k mému neskonalému překvapení, něco začlo dít a to něco mě naprosto přikovalo k pohovce, nebýt mého dědy, který mě vyhodil za účelem sledování Sportky a já tak musil jít na poslední minuty sledovat do sklepa nepříjemně zrnitou obrazovku. Ani jsem nečekal, jak mě tato skutečnost naštve. Rozřešení sice nebylo nic moc, ale ta závěrečná třičtvrtě hodinka byla skutečně báječná. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Další z výborných Mistrových kousků, tentokrát s mým oblíbeným Laurencem Olivierem. Začátek se tváří jako romantická komedie se zbytkem filmu je to složitější. Čím dál pronikáte do tajů sídla Manderley, tím více se pro vás stává film tísnivějším, až se nakonec dozvíte tu opravdovou šokující pravdu. Jeden z nejlepších Hitchcockových filmů! ()

Galerie (116)

Zajímavosti (31)

  • Jednou z hereček, které byly zkoušeny na hlavní ženskou roli byla i Ann Baxter. Hitchcock ji později obsadil ve filmu Zpovídám se (1953). (Kulmon)
  • Druhý film Alfreda Hitchcocka založený na románu Daphne Du Maurier (první byl Jamaica Inn z roku 1939). (Kulmon)
  • Jako v původním románu nemá paní de Winter křestní jméno. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Hitchcockovská klasika se dočká remaku

Hitchcockovská klasika se dočká remaku

15.11.2018

Britský filmař Ben Wheatley (High Rise, Křížová palba) natočí remake klasického hitchcockovského thrilleru Mrtvá a živá. Hlavní role si v gotické romanci zahrají Armie Hammer (Dej mi své jméno) a… (více)

Reklama

Reklama