Reklama

Reklama

Moonlight

  • USA Moonlight (více)
Trailer 2

VOD (1)

Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnutelných sil, které formují lidské životy. (Aerofilms)

(více)

Recenze (343)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Neskutečně obyčejný, nudný, fádní film. Akademie je úplně v p*deli. Ukájet se nad tímhle a dát tomu cenu, protože tak je to politicky "správné" zamrzí a hlavně zamrazí. Jinak existuje x lepších snímků věnující se tématice gayů. Tady se to strašně táhlo...23%. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

A já myslel, že jdu na film z drsnýho negerskýho prostředí, kde po sobě bude střílet miamská verze Crips a Bloods. Místo toho jsem dostal tuhle utahanou Zkrocenou horu, kde se mi navíc snažili naservírovat fakt, že ten přecitlivělej gay je boss nějaký buňky drogovýho byznysu. Tahle vlezlá homotematika v nezávislym filmu mně poslední dobou už trochu leze na nervy - dneska se nikdo v západnim světě nemůže tvářit, že je třeba takhle tlačit na pilu s "osvětou", je to po stý to samý emoční drama s těma samejma motivama (navíc bez akce, dobrejch dialogů, vtipu nebo jakýkoliv jiný další přidaný hodnoty). Film občas mění místo a čas děje, ale ty scény jsou jak přes kopírák. Koneckonců závěrečná scéna "setkání" trvá snad půl hodiny. Z nominací na Oscara jde brát vážně snad jen Mahershala Ali jako vedlejší herec - ten zaujal i mě, ostatní nominace jsou totální výsměch. "Film, který bolí celou dobu." (Rob Roy) --> Souhlasím. (50%) ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Filmy som nekomentoval už dosť dlhú dobu nakoľko mám 4 mesačného syna a priority a hlavne čas tak dostali iný rozmer, ale po očakávanej fraške na oscaroch a následnom dopozeraní Moonlightu mi jasne rezonovalo v hlave, že teraz sa musím vyjadriť i ja. Tušil som, že tento rok "čierny" svojho oscara dostanú, ale neveril som, že to bude pri takom slabom filme. Povedzme si úprimne, Moonlight nie je dobrým filmom, nieto filmom roka preboha! Nieje tu nič výnimočné, pri dráme musím súcitiť s hlavnými hrdinami čo sa nestalo. Oscar pre Mahershala Ali? Vážne? Veď tu hrá cca do 45 minúty a jeho výkon (keď sa to tak dá nazvať) je celkom obyčajný. Afroamerickí herci sa minulý rok cítili urazene? Ako sa majú cítiť teraz "biely" herci? Budú tiež kričať aké to je nefér? Kto je potom rasista, keď sa v tomto filme biely ksicht ukázal až v čase 1:23 h. a i to na cca 5 sekúnd v reštaurácii?? To v USA na ulici neuvidíte bielych?? Stále sa cítia "farebný" utláčaný, ale v posledných rokoch mám pocit, že utláčaný sú skôr biely. Nie som rasista, ale debilita ľudí ma vie naozaj nasrať! ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

In Moonlight Black Boys Look Blue ☼ If chaos is a work of art, than his life is a masterpiece ☼ Sometimes even black boys are blue… ☼ Když se hlavní hrdina jmenuje Chiron a vy jste kentaur, tak je to must-see, a dostanete přesně to, co čekáte, syrovou lyriku a jemnou surovost života chlapce. Pro někoho tedy možná zbytečný film, nezajímavý, o ničem, táhne se a prostřihává životem… Ale dost napínavý a intenzivní… pokud jste černý, teplý, máma se synem, kentaur… Pak duši nabíhají žíly, napínají se jí šlachy a zatínají svaly. „Takže ty jseš teď tvrďák? :P „ se smály i lesby. But the movie has a happy ending after all. Somewhere in the middle of the movie. Spoiler. Sorry jako. Ale nikdy není pozdě na to mít šťastné dětství… a nakonec i mít dobrý život. ☼ Hurt that's not supposed to show And tears that fall when no one knows When you're trying hard to be your best Could you be a little less ♣ Do you know what it feels like for a boy Do you know what it feels like in this world For a boy ♣ Strong inside but you don't know it Good little boys they never show it When you open up your mouth to speak Could you be a little weak ()

Lektor 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že jde o film roku, kdyby ne, tak by ještě dnes probíhali protesty proti rasismu a homofobii. Prvoplánovej šit. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Oscarový snímek, který si vítězství nezasloužil, nicméně to neznamená, že by nešlo o kvalitní a zajímavý snímek. Moonlight zaujme především tím, jak citlivě a nenápadně se zabývá homosexualitou hlavního hrdiny a jeho vypořádáváním se s pocitem odlišnosti, který je prezentován jako normální lidské dilema okolo kterého tvůrci nedělají zbytečné haló a nejde o žádnou prvoplánovou agitku, což je oproti mnohým produkcím podobného ražení vítaná změna. Struktura vyprávění je zajímavá ve svém rozdělení na tři akty odehrávající se v odlišných fázích hrdinova života jasně nám zobrazujících, jak se Chiron vyvýjí. Pochválit je také třeba krásnou kameru, která kouzlí hezké záběry. Moonlight je tedy rozhodně povedený film, který je ale někdy až příliš decentní a povrchní a jsem si jistý, že i se zvoleným stylem bylo možné jít více do hloubky a připravit příběh který by fungoval více na emoční úrovni, ale i v současné podobě jde o snímek hodný shlédnutí. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Chcete Oskara? Vsaďte na jistotu. Po průseru v minulém roce s minoritami na Oskarech není totiž nic snadnějšího, než udělat film o černošské komunitě, spojit to s problematikou homosexuality a nechat si sypat ceny filmové kritiky do klína. Pokud se od tohoto ale odprostím, tak dostanu přeci jenom dojemný příběh malého chlapce, na který se dobře kouká, s nadprůměrnými hereckými výkony. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Já tady tu modrou absolutně nechápu. Byla jsem na film hodně zvědavá, hlavně poté co získal ocenění nejlepšího filmu roku na Oscarech, ale slyšela jsem na něj dost rozporuplné názory. Já bych teda řekla, že ocenění je zasloužené. Film je skvěle propracovaný, nádherně natočený a hlavně má výborný příběh. Někteří psali, že je to nudilo, to mě teda vůbec, film mě od začátku až do konce vtáhl do děje a užila jsem si všechny tři etapy. Málokdy mě právě film, tak vtáhne do děje jako tenhle, takže tím si mě získal. Herecké výkony byly taky excelentní a jsem ráda, že jsem nedala na zdejší hodnocení, díky kterému jsem se filmu trochu obávala a pustila si ho. Ostatním doporučuji to samé, vyplatí se vidět a udělat si vlastní názor. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Dlho som tento film odkladal, ale nakoniec to nebolo až také zlé. Hlavne druhá fáza je veľmi zručne nakrútená dráma zo života dospievajúceho človeka na okraji spoločnosti. Herci na úrovni, niektoré inovatívne a veľmi zaujímavé zábery a výborná práca s kamerou. Mohlo tam byť určite viac akcie a menej kecov. Ja na tie citové výlevy prílliš nie som. Hlavný Oscar je pre Moonlight samozrejme blbosť, nič iné ako politická homo-race agitka, takže dva v jednom. Ale rozčuľovať sa nad tým nemá zmysel. Lepší priemer. 60 %!! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

To si s námi zas jednou ta americká Akademie filmového umění a věd vytřela pěkně kakáč! Nejlepší film roku? Mahershala Ali nejlepší herec ve vedlejší roli? Nejlepší adaptovaný scénář? Vážně by mě upřímně zajímalo, co vedlo akademiky k udělení těchto cen pro tento snímek. Čím si zasloužil být nejlepším filmem roku? Za do tří životních fází rozdělený příběh ,,zřejmě´´ homosexuálního málomluvného černouška, který se téměř dvě hodiny poflakuje po venku a ukňouraným chováním dává najevo, jak ho nikdo nechápe, jak ho nikdo nemá rád a jak neví co s životem? Nevím, já na tom ale nevidím nic výrazného, zásadního, či zamyšlení hodného. Nebo to celé mělo být snad alarmující, provokativní, či jaký byl vůbec tvůrčí záměr? Případně bylo snad akademiky ohodnoceno zpracování toho filmu? Tak v tom případě jsem vedle ale i v tomto ohledu, protože i ono zpracování působilo mdle a zcela nezajímavě, držící se při zemi ve smyslu vyhýbání se jakékoliv kontroverzi, či výraznějších emocí, nehledě na to, že v podstatě všechny ty tři životní etapy navíc vyznívali vyloženě monotónním dojmem, a v podstatě ve výsledku i bez jakékoliv pointy, či jak příběhové, tak osobní katarze. A co ten Mahershala Ali? Ano, herec sice určitě zajímavý a výrazný, ale za co si zasloužil ocenění právě v této podívané? Být rýpavý, tak nejspíš za to, aby si mohli akademici odškrtnout kolonku: udělení Oscara prvnímu muslimskému herci, ale rýpavý být nechci, takže znovu se ptám, za co? Za těch pět smutných, chápavých obličejů? Za těch sedm životem protřelých vět? Za jeho v součtu zhruba desetiminutovou účast v tomto snímku? Nechápu, nerozumím. Takže zkrátka ne, toto není film, který si zasloužil veškerá ta ocenění, není to ale ani film, který by měl být publikem vyhledáván pro jakoukoliv výraznější kvalitu v jakémkoliv ohledu, není to film, co dokáže strhnout, co dokáže oslovit, co dokáže zaujmout. Je to šedá filmová myš, nevyčnívající zcela ničím. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

8(!!!) nominací na Oscara za tohle? Tak tomu teda říkám pořádný úlet. Možná se podivíte nad tak nízkým hodnocením, ale když je nějaký snímek nominován na Oscara za nejlepší film, tak jsou logicky očekávání značně navýšena. Kdybych si film pustil úplně nezávazně mimo oscarovou sezónu, možná bych tak netlačil na pilu, ale teď nemůžu jinak. Začnu pozitivy. Výkon Aliho je výborný a dál? No a dál nic, jelikož následuje seznam negativ. Téma je v pohodě, i když tisíckrát viděné a milionkrát natočené, ale budiž. Nepříjemným překvapením je pak výkon Naomie Harris, jenž je prostě mizerný a vůbec se do filmu nehodí a její nominace na Oscara (a Zlaté Glóby a BAFTA) je už vlastně naprostým výsměchem pro ostatní nenominované herečky. No dobrá, trochu to urychlím, šíleně nelogické, některé dějové linky vyjdou totálně naprázdno, rádoby umělecky efektivní střihy, mizerně podbízivý soundtrack (déjà vu s loňskou Dánskou dívkou) a mohl bych pokračovat. Jednoduše v podobně laděné konkurenci prohrává Moonlight jednoznačně s Hidden Figures a co chci především říct - veškeré nominace, které Moonlight v rámci rádoby kauze "white oscars" obdržel, by si loni Straight Outta Compton zasloužil stokrát více. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Další černý oscarový zástupce, který nezajímavé vyprávěnce o přechodových rituálech určené sociálním pracovnicím dodává zcela suverénní obrazovou a formální podobu...Strhující kamera a barevné kompozice... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se teda na ten oscarovej film taky podíval, když už kolem toho byl takovej humbuk. A mám na to asi dost podobnej názor jako většina zdejších. Ani zdaleka to není taková pecka, která by vás usadila zase zpátky nebo by vás umlčela atd. Je to vykalkulovaná záležitost, která na zlatý sošky cílila tím, že se bude dotýkat ožehavých témat a tlačit na pilu, co to dá. V hlavní roli je totiž utlačovanej a šikanovanej černoch (a vůbec teď přemýšlím nad tím, že tam snad žádnej běloch nebo asiat nehrál), kterej zjistí, že je navíc gay, je z neúplné rodiny, matka fetuje a stará se o něj hodnej drogovej dealer. Tady už by fakt stačilo, aby to byl ještě vegan a islamista a už by byla sbírka kompletní. Obzvlášť v USA je rasová situace v poslední době dost probíraná, takže proč nenatočit takhle zaměřenej film, že?! A akademie tomu ty hlasy dá, protože by zase mohly být nějaký nepokoje. Jestli to tak je, nevím, ale minimálně to takhle působí. No jinak ten příběh nebyl špatnej, líbí se mně rozdělení do tří dějství (až potom vlastně zjistíte, proč plakát vypadá, jak vypadá), ale jinak je to bez emocí, žádná hloubka. A to mně na tom vlastně asi vadí nejvíc. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Straight and real, nejlepší je nevyřčeno a nechává vás to plavat v atmosféře scén a mezi řádky. Chvílemi je to falešná citová vydíračka (celá linie s matkou), ale kdyby už, hlavní problém vidím v tom, že si film laťku toho, jak realistický a silný bude, nastavil vysoko... a tím se tak trochu sám sráží. Ale obecně je to dobrá filmařina, líbí se mi příběhy, co nemají potřebu se nějak šíleně patlat v charakterizaci postav nebo člověka zaplavit tunou scén, kde se pořád něco děje a radši zvolí minimalističtější přístup, co vás víc nechá žít obyčejné chvíle s postavami. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se teda nepodbízel. Dvacetiminutová scéna z hospody, při které se v podstatě nic nestane, to už jsem v novým bijáku dlouho neviděl. Napadá mě Môj pes Killer, ten se mi ale narozdíl od Moonlight nelíbil. Tenhle příběh mě zaujal, líbil se mi styl jeho vyprávění, cítil jsem z toho velkou sílu. Nevěřím sice na drogový dealery, kteří si celý mládí odpírají sex, ale nechci se v tom pitvat, atmošku mi to nepokazilo. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Silně depresivní sociální drama o nelehkém dospívání a následcích, které si z něj přinesete. Herecky hodně přesné, navíc ta parádní hudba...ale pořád mi tady něco chybělo. Možná silnější závěr nebo nějaká emocionálnější scéna. Zatím někde mezi 3-4. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Nech sa na mňa nikto nikto nehnevá, ale počuli ste tie dialógy? Pri takých amatérskych dialógoch ťažko hovoriť o skvelej dráme, to bola ťažká úroveň markizáckych seriálov. Neautentické nie sú však iba dialógy, ale aj viaceré životné momenty vyobrazené na plátne. To, že ste drogový díler je zrejme fakt, ktorý vešáte na nos každému koho stretnete, ako keby sa za to nešlo sedieť na 10 + rokov. Iný drogový díler je dokonca bodrý strýco zo susedstva. K výberu Akadémie sa ťažko vyjadrovať, tvorcovia filmu zaň nemôžu. Ale Oscary sú na najlepšej ceste stať sa politickou fraškou ako Eurovízia. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Naprosto normální obyčejný film o klukovi co má na hovno matku a nemá kamarády a je s největší pravděpodobností gay. Kdyby o tomhle filmu nemluvili na Oskarech a nevyhrál Film za rok 2016 asi bych se k němu dostal někdy hodně později. A myslím, že by mi to asi nevadilo protože to není žádný zázrak. Asi v tom filmu vidí ostatní něco víc, ale já tedy ne. Ať se na tenhle film koukne každý, kdo chce a udělá si názor podle sebe, ale za mě je to naprosto obyčejný drama nic víc a nic míň. 50% ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento velmi citlivej snímek schytal všechen možnej hate, protože byl natočen v době, kdy začala "antidiskriminace", kdy si hodně lidí myslelo, že akademickej úspěch filmu je postavenej zcela na tom, že se jedná o film o gay černoších - to ale není pravda. Objektivně se jedná o úžasnej snímek, kterej absolutně dokonale vyobrazuje lidský vztahy, ne jen třeba v homosexuální komunitě, ale i "obyčejný" vztahy členů sociálně vyloučenejch rodin mezi sebou. Každej druhej záběr by mohla bejt umělecká fotografie, každej střih byl naprosto padnoucí pro film, každá hudební vložka přesně sedla obrazu a kontextu. Viděl jsem už 3x a pokaždý se mi to líbilo víc. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

07.11.2022

Podoba oscarového ceremoniálu se po několika velmi hrbolatých ročnících vrací aspoň trochu k normálu, nebo se to tak v tuto chvíli alespoň zdá. Po čtyřech letech, kdy se předávání světově… (více)

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

26.10.2019

Ať už si o nových bondovkách s Danielem Craigem myslíte cokoliv, na jedné věci se asi všichni shodneme. A to že vedlejší postava sekretářky Moneypenny prošla vítanou změnou a herečka Naomie Harris je… (více)

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Reklama

Reklama