Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

honajz 

všechny recenze uživatele

Pro mne docela zklamání. Je znát, že se to snažilo být odlehčeným filmem, ale kvalit pozdějšího Ševce to nedosahuje. Vala i Vránová jsou sympatičtí, stejně tak třeba Sovák, ale ostatní nemožně přehrávají, včetně Šmerala, který se snaží být démonický i směšný současně, což tady nějak nefunguje. Lipský hraje svůj komediální standard, Řehoř nemá moc šancí se projevit, a tak za zmínku ještě stojí svérázná postava v podání pana Kemra. Ani kamera moc nekouzlí, třeba ten úvodní záběr zcela nevyužívá celé panorama Prahy, jak by mohl (třeba hned úvodní záběr má ze třetiny pohled na kus střechy a za ní nějaké komunistické baráky). Ani z archeologického místa jsme toho příliš neviděli. Celé se to snaží být rozverné, ale n to je zde málo vtipů - když to srovnám s pozdějšími Aférami mé ženy, kde je za deset minut tolik hlášek, co tady snad ani za celý film, je to tristní. Pro mne takové rozvleklé a vtipů málo. Přitom mi přijde, že hodně věcí bylo vystřiženo, u pár scén jsou odkazy na něco nebo na dialogy, které chybí. Samotná vražda a krádež jsou v Erbenově duchu, tedy vlastně nezajímavé a nudné. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem že si trochu spravím chuť po Smrti talentovaného ševce, ale nakonec jsem vážně pošilhával po dvouhvězdičkovém hodnocení. Bylo by to k filmu hodně kruté, jenže Poklad byzantského kupce nefunguje ani jako kriminálka, ani jako komedie. Humor je suchý jak vítr nad pouští a o nějakém pátrání se pořádně nedá mluvit. Dojem zachraňují jen vynikající vedlejší role. Jiří Sovák se udělal téměř hlavní postavou a na úsečného Josefa Kemra asi jen tak nezapomenu. Samotný Exner jimi byl úplně uhlušen a upozaděn. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tohle je doslova skvěle natočená slátanina. Samotná detektivka je plná fantastických a naprosto nepravděpodobných zvratů, veřejná bezpečnost připomíná něco mezi policií z amerických kriminálek a Jamesem Bondem, odporná archeologická linka naoprosto nepravděpodobná a obecně notně mimo. K tomu přičtěme řadu bodrých, rázovitých postaviček, které ovšem patří do úplně jiného filmu... Kdybyste mi pustli jakýchkoli pět minut tohodle filmu, dám tomu bez váhání čtyři až pět hvězdiček. Viděno vcelku ovšem pochybuji i o těch třech. Pitomost pozoruhodná především tím, s jakým nasazením se jí zúčastnili herci i kameraman. Jen a jedině pro ten skvělý look a herce hrající jak o živou to u mě není není odpad... Celkový dojem: 55% Zajímavé komentáře: Adam Bernau ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Groteska s vraždou. Chybí jen ten sex ústřední dvojice, na kteroužto nemožnou možnost se celou dobu "nenápadně" pomrkává. Zato přebývá hudba (byť Liškova). Hlavní i vedlejší postavy jsou milé (taťka Kemr!), zábava příjemná, ale chtělo to ještě čtvrtého scénáristu a druhého režiséra. // Při druhém zhlédnutí 2018, poučen o tom, co je kpt. Exner, si to užívám zcela bez výhrad jako podařenou a zábavnou exnerovku (a neřeším takové věci, jako je žertovná nálada kriminalistů, když někomu oznamují, že jeho nejbližší osoba byla zavražděna) a taky to kýžené spojení hlavních postav už mi nepřipadá tak nepravděpodobné. Velmi příjemně sehráno. Jo a že by tam hrála nějaká hudba, teď nějak ani nevím. Vala je rozhodně nejzábavnější i nejžánrovatější Exner (i když ne tak ikonický jako Kodet), což platí ostatně i o ostatních postavách a celém filmu. Konkurovat mohou jen parodické Dialogy s Heřmánkem (1985). Zvýšení na (pouhé) tři hvězdičky je kompromisem mezi mým původním hodnocením a současným dojmem. Objektivní zhodnocení viz NinadeL a Šandík, zaníceně chápající viz Marthos. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Vozy, které se ve filmu srazily, jsou česká Praga Piccolo 16. série z roku 1930 a ruský vůz GAZ-M-20 Poběda – automobil střední třídy vyráběný mezi lety 1946–1958. (sator)
  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)
  • Natáčelo se v obci Miškovice a na zámku Roztěž. (nylo)

Reklama

Reklama