Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (64)

tron 

všechny recenze uživatele

„Byť osinou v prdeli si môže dovoliť len úspešný spisovateľ.“ Musím sa priznať, že ako sa mi do toho spočiatku vôbec nechcelo a nechápal som, prečo to pani manželka chce tak strašne vidieť, tak napokon ma to zaujalo a takmer som chcel dať 80%. Nakoniec nemôžem, lebo to má dosť veľa nudných miest, herci sú mimo Houlta a Spaceyho vyloženým krovím a obsahuje to viacero okamihov, ktoré sú WTF (nočné prepadnutie), nedotiahnuté do konca (podozrivo krátka pasáž z vojny) alebo čudným spôsobom šumiace do prázdna (psychopatickí stalkeri). Páčili sa mi všetky tie preslovy o písaní, umelcoch a spisovateľoch, takisto zachytenie doby mi prišlo správne autentické a páčila sa mi výprava v druhej polovici, kedy sme opustili vojnové zákopy, univerzitné učebne a mestá a ticho sa vnorili do krásnych amerických lesov, z ktorých kde-tu vykúkajú domy. Kniha Kto chytá v žite bola jednou z najhorších, akú som v ten rok čítal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Salingerovu knihu Kdo chytá v žitě zná asi každý, ale ne všichni ji četli a příběh, který se skrývá za jejím napsáním, nejspíš nezná skoro nikdo. A ono se ani není čemu moc divit, protože Salingerovy životní osudy nejsou ničím výjimečné. V zásadě je to o tom, jak se mladý ambiciozní spisovatel po návratu z války změní a s ním i jeho psaní, což vede k úspěchu. Samozřejmě jsou tu válečná traumata, nějaké to pití, ale to není nic, čím by tehdy neprocházely statisíce veteránů. Nicméně Strongovi se povedlo relativně tuctový příběh převést do zábavné podoby. Salinger ve výborném Houltově podání tu není za filosofického žvanila, jakkoliv k tomu jeho status spisovatele svádí, ale zase tu není ani za povrchního floutka či arogantní hvězdu. Tak nějak se motá mezi těmi všemi polohami, což z něj vlastně dělá normálního člověka. A normálně působila i traumata a alkoholické výstřelky, dá-li se o těhle věcech mluvit jako o normálních. Hlavní hrdina je díky té obyčejnosti divákovi bližší, což je největší devíza filmu. Baví i herci ve vedlejších rolích ať už Sarah Paulson v roli agentky (či co to bylo) a především Kevin Spacey, kterého, zaplať Bůh, už nestihli vymazat. Asi si to konečně přečtu. 80% ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey stvárnil asi prvého filmového profesora-flákača, akých poznám z reality, ktorí si svoju prácu vykonávajú štýlom - tu máte tému eseje a zvyšok prednášky si robte čo chcete. Povedal by som, že objaviť napriek tomuto prístupu talent je moc filmové, ale ide o životopis. Postava Zoey Deutch hovorila o zmienenom dare, že ho miluje, ale v skutočnosti milovala úspech, tak s jej nedočkavosťou stretla nositeľa talentu s menovkou Jerome David Salinger príliš skoro. Ten si musel prejsť ešte pomýleným manželstvom z vojny, aby konečne našiel úprimnú a sympatickú partnerku v podaní Lucy Boynton, ale čas ukázal, že skutočnou družkou mu môže byť iba tvorba. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnut, ci je to nudne natocene alebo bol Salingerov pribeh proste nezaujimavy. Ale skôr bude na vine rezia, kedze ani Salingerova ucast v druhej svetovej nie je podana dvakrat napinavo. Pritom islo o zlomovu udalost, ktora navzdy Salingera zmenila. Jedine co funguje je linia medzi Salingerom a jeho ucitelom Burnettom (fantasticky Spacey). Ich spolocne rozhovory su neskutocne zabavne a vyvoj ich vztahu ma ako jediny zaujimal. Vsetko ostatne vratane Salingerovho milostneho zivota pôsobi skôr otravne. 5/10. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S chutí šroubuji hodnocení do plných, tento životopisný snímek mi totiž udělal velkou radost. A to je co říct, protože Nicholas Hoult je v mých očích stále to ošklivé dítě ve svetru s duhou z oblíbené komedie Jak na věc, kde mě sice dojímal, však v pozdějším věku jsem nedokázala ocenit ani jeho umělecké, ani vizuální kvality. Změna. V tomto filmu byl naprosto skvělý, získal si mě s naprostou lehkostí, pomohl tomu i namakaný scénář, skutečně je to krásně napsaný, svižný film, s Kevinem Spaceym jim to hrálo jedna radost, rozumím tomu, že nemusí oslovit každého, ale pro bytosti čmárající by to mohlo být příjemným osvěžením. Tohle se do do mě trefilo přesně. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)
  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama