Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Diskuze

Tomas.Krsek

Tomas.Krsek (hodnocení, recenze)

Nemůžu uvěřit, že je to už tak dávno, co byly Pelíšky natočené, jako bych je viděl včera. Opravdu povedená česká komedie od režiséra Jana Hřebejka, plná českého humoru s krásným dějem. Film je vyprávěn očima chlapce a odehrává se na konci 60. let 20. stol.. Realizace filmu trvala 6 let a původně mělo jít o dvoudílný televizní film. Obsazení filmu je opět dokonalé a pokud se chcete pobavit, zasmát a zároveň si zavzpomínat a smutnit, je tento film pro Vás ideální. 

Hermanka

Hermanka (hodnocení, recenze)

Moc nerozumím, proč má Stašová ráno kuře v troubě, ještě než děti odcházejí do školy. Tohle mi vždy unikalo.

dawid

dawid (hodnocení, recenze)

fedoo

Před revolucí se říkalo, že za války byli východoněmečtí vojáci ti hodní, protože stříleli do vzduchu a ne do vojáků SSSR. Východní Německo se po válce stalo satelitem SSSR (a přeneseně se do područí Svazu dostali tím, že po rudoarmějcích jakože nestříleli - což je samozřejmě hovadina, ale je to docela vtipný).

na příspěvěk reagoval LastWalk, fedoo

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

Zatiaľ som nestretol človeka, ktorí by vedel čo je na tejto hláške vtipné:

"Mě by jenom zajímalo, kde udelali soudruzi v NDR chybu."
"Stříleli za války do vzduchu."

 

Možno budem za idiota, ale viete to niekto vysvetliť? Alebo to ani nemá byť vtipné?

na příspěvěk reagoval dawid

jirilapus

jirilapus (hodnocení, recenze)

Co to je ? Kopat do komunistů je jako in ? Ale čemu se divím ? Český národ umí ze všeho nejlíp střílet nepřátele až do zad . A teď si vzali na mušku komunisty. To ještě naivně doufali, že může bejt jenom líp. A kdo by šel proti nim protestovat teď ? Nasr..t na to. Je to odpad a hnusný nabubřelý machrování. Natočte dobovej film a řekněte v něm, že vláda stojí za prd a já tomu dám třeba i plnej počet. Tohle je klasika na h.uno.

na příspěvěk reagoval ceebero

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Nevíte někdo, co je zač ten divnej song, co jej hraje Elien na klavír? (Pak na ni naváže nějakou koledou, myslim, že Rolničky, rolničky)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

DonGenero

DonGenero (hodnocení, recenze)

Mandalorian: jednoznacne ucelovy film, ktery mel preorientovat mysleni divaku novym dnes uz oblibenym smerem...ironicky receno!

haillie

haillie (hodnocení, recenze)

pelíšky bezmezně miluji od prvního shlédnutí... dokonale vystižená doba ... vtipné a zárovneň jsem měla i často husí kůži děsem - lítostí... čím častěji na to koukám, tím silněji to na mě působí - hlavně konec.. viděla jsem ho dnes asi po 20. a myslela jsem, že se mi proderou slzy...

za mě jednoznačných 5 *

boshke

boshke (hodnocení, recenze)

donnovann: Nemohl jsem si to odpustit, zvlaste po tvem prispevku. Mel jsem...

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

Dřív jsem to moc nemusel, ale dnes už to beru jako českou klasiku a jednou za rok v rodinném kruhu jsem schopen to zkouknout bez úhony. Nej hláška - "Komu tim prospějete, co?"

Zmetkokrtek

Zmetkokrtek (hodnocení, recenze)

Zdravim

nevíte někdo název skladby kterou hraje Elien na klavír když je sám o vánocích?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

hodně dobrej filmek, je škoda že ta elita nejlepších herců už vymírá...

z.z.jarush

z.z.jarush (hodnocení, recenze)

po obecné škole je to zcela jistě druhý nejlepší film 90. let. na víc jak jednu hvězdu to však sotva může stačit. *

Morinek

Morinek (hodnocení, recenze)

donutil,kodet a další jsou bestový obsazení..donutil je podle mě nejlepší současný herec

Stinkard

Stinkard (hodnocení, recenze)

Opravdu povedená Česká komedie. Moc se mi líbila a hlavně jsem se u toho i hodně nasmála. Ve filmu bylo opravdu dost zábavných okamžiků. Myslím, že kdybych si ho pustila ještě jednou, tak mě neomrzí a budu se smát v těch samých chvilkách jako před tím.. Proto 5*!

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama