Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

zette 

všechny recenze uživatele

Sympaticke postavy a dobre vychytavky zaskolaka Ferrise:-). Ac se jedna jen o repliku, tak myslim, ze kazdeho bez rozdilu pohlavi musi zaujmout to Ferrari 250GT... Jinak si ale nemyslim, ze se jedna o nejak zvlastni komedii a zarazeni mezi 500 nejvetsich filmu vsech dob podle casopisu Empire, se mi zda mirne receno, prehnane. John Hughes svuj skutecny smysl pro humor predvedl az o par let pozdeji... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na prve pozretie mi to neprislo nejak extra skvele. Asi som cakal prilis vela vdaka skvelej povesti aku ten film ma. Ale po druhom a tretom pozreti mi to pripada stale lepsie a lepsie. Zatial to u mna skoncilo na hodnoteni 7/10, ale je mozne, ze ho este zvysim. edit 2021: Neviem či je to tým, že som mal na to proste náladu alebo tým, že ma ten film fakt s každým ďalším zhliadnutím baví viac, ale som úplne nadšený a smial som sa prakticky nonstop. Dokonca aj na tých absolútne detinských vtipoch, keď Ferris úplne primitívne pred rodičmi predstiera, že je chorý alebo pri running gagu o tom, že všetci vrátane policajtov vedia, že je Ferris chorý a dávajú ho pozdravovať. Niektoré vtipy sú fakt absurdné, ale do neskutočne pohodovej atmosféry filmu dokonale pasujú. Kto by si nechcel dať deň pauzu od školy a zažiť neskutočne vzrušujúce dobrodružstvo s kamarátmi? Popri tom sledujeme skvelú zápletku so zákerným riaditeľom, ktorý chce Ferrisa dostať. Tie jeho eskapády vyzerajú ako taká generálka toho, čo si o pár rokov neskôr vytrpia Mokrí banditi s Kevinom. A ako bonbónik tu je večne nasratá Jennifer Greyová s ešte svojím pôvodným xichtom. Na konci Hughes už tradične aspoň na chvíľu zvážnie a teenager si musí vyriešiť svoje problémy s rodičmi. Celkovo tu všetko do seba dokonale zaklaplo a už chápem, že sa z toho stala taká klasika, že ju citujú v rôznych filmoch dodnes. Však Deadpool. 9/10. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když přejdu,že Ferris má sice celkem charsima,ale jinak je to neomalený fracek,který mě většinu filmu spíš sr.l,než abych mu kdovíjak fandil,tak je jeho Volný den zábavná a vtipná jednohubka,která patří k těm lepším Hughesovkám.Hodně nahoru to tady táhnou vedlejší postavy.Ať už ředitel Jeffreyho Jonese,bláznivá ségra Jennifer Grey,nebo úzkostmi stíhaný Alan Ruck...70% ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je ukecaná nuda, která má pár vtipných okamžiků kterou jdou seřadit podle zajímavosti: 1. Twist and shout na přehlídce 2. Zběsilý průlet zahradami, dvorky a domy 3. Charlie Sheen na policajtech 4. Číro ve sprše Ne, čtvrtá hvězda to nebude, protože Alan Ruck je mi tak protivnej a nejvíc jak leží "mimo" u bazénu a nezachránit to za něj ani "Baby" ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Voľný deň Ferrisa Buellera” , snáď úplne toho najväčšieho blicéra pod šírym slnkom, a do toho si ešte primiešajte i extrémne chronického hypochondra, aký hádam nemá obdobu v dejinách varenia, keď po spojení práve týchto dvoch »receptov« dohromady, v podstate priamo ochutnáte naprosto úžasný pokrm, i napriek tomu, že veľmi dobre viete, ako chutí zakázané ovocie. Obľúbite si ho určite, pretože budete na ňom čoraz viac závislejší, než ho, povedzme vyvrátite, keďže je tak neuveriteľne naplnený samými ingredienciami, že rodičov ponúkne jedna radosť, tí mu ho totiž zhltnú i s navijakom, so sestrou Jeanie, je to už o čosi horšie, lebo jej až tak extra nechutí, kedy viac-menej len závidí, že nedokáže tak skvelo navariť, ako on, a tak ho tým pádom nenávidí, až to nie je normálne, ako nikdy nepovie na tohto (šéf)kuchára jedného, pekného slova ! Stredoškolák, ktorý je viac poza školu, ako v jej interiéri, chýbal v poslednom ročníku už 9 krát, na čo si čochvíľa posvieti sám dekan pre študentské otázky, Edward R. Rooney. Doslova sa ho snaží prichytiť pri čine, to jest, pôjde ho pozrieť domov, ako sa má... ? Má sa celkom fajn, lebo už dávno vyrazil s kamarátmi na záťah po Chicagu, išli spoznávať svet... Zamindrákovaný Cameron Frye, je prvý z dvojice, jedná sa o jeho najlepšieho kamoša, spolužiaka, ktorý zaobstará odvoz, čiže na «1961 Ferrari 250 GT California Spyder» , im bude vskutku priam vynikajúco fúkať vietor do plachiet, pokiaľ samozrejme "Came" (ne)bude súhlasiť s jeho vypožičaním, ale čo s týmto športiakom urobil neskôr, tak to je vážne na hlboké zamyslenie sa nad sebou... ?! Tretia do partie, je krásavica Sloane Peterson, ktorá je zároveň i priateľkou iniciátora akcie. Protagonista sa nám súčasne aj niekoľkokrát prihovorí priamo do objektívu kamery, čím nás nielenže vťahuje rovno do deja, ale ho to popritom robí aj nadčasovým, zaujímavým a nevšedným. / John Hughes, to je ten scenárista legendárnej, ustavične recyklovanej komédie, Alone Home, kde malo predsa to nepodarené chlapčisko nastražené pasce na myši všade po dome, a vedzte, že i naša hlavná postava je na tom skoro podobne, len používa trochu iné, dômyselnejšie, technické vychytávky. Matthew Broderick si strhol Ferrisa Buellera - geniálne, fantasticky a famózne, perfektný, herecký výkon, ktorý trochu zatienil hereckých kolegov - Alana Rucka a Miu Saru ! Naopak, celkom zručne mu sekunduje Jeffrey Jones, ktorý sa bude cítiť, ako zlodeji u Kevina McCallistera. Budúca "Baby" Houseman z Hriešneho tanca, alias Jennifer Grey, si zase zahrala neurotickú sestru M. Brodericka. Pôvodný scenár je naplnený všelijakými delikatesami, réžia je doplnená množstvom zákuskov, produkcia je už nachystaná na tanieri, a tak neostáva nič iné, než ochutnať, a buď sa budete následne oblizovať, ako aj ja, alebo vás jednoducho chytia žalúdočné kŕče, čo vám vonkoncom neprajem, záleží jedine na vašom citovom rozpoložení, ako sa s touto exkluzívnou pochúťkou sami vysporiadate ? ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Obraz, který Cameron (Alan Ruck) obdivuje v muzeu, je "Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte" (Nedělní odpoledne na ostrově La Grande Jatte") od Georgese Seurata. (darek kartac)

Reklama

Reklama