Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hughesov pohľad do duše spratkov a flákačov. Oproti Breakfast Club, Sixteen Candles a Wierd Science to postráda nielen ten úžasný tmel medzi humorom a drámou, tak špecifický pre Hughesa, no postráda to aj samotnú drámu a humor a film je len mdlou jednodňovou jazdou Chicagom. Kult (a kultúrny dopad) Ferrisa Buellera je obrovský, no na rozdiel od ostatných klasík Johna Hughesa ide absolútne mimo mňa. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Naopak, nůda zvaná Snídaňový klub, jejíž natočení a zbožňování některými jen těžko pochopit, by se tu mohla učit, jak vtipně a s grácií natočit teenage high school comedy. Některé scény jsou božsky promyšlené, a nebýt několika zbytečnějších a hluchých míst (patos v garáži na konci), jdu ve stupnici na plnou. My muži prostě máme rádi bijáky, ve kterých se to takovými vychytávkami jen hemží, a Ferris měl svoji simulaci přítomnosti v pokoji opravdu zmáknutou. Mimochodem, asi je to jiným vkusem, ale Mia Sara je v tomhle opravdu pěkná, nenechte se odradit (i když ještě větší kost je Kristy Swanson v malé roli spolužačky Simone). ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak nasimulovat nemoc a ulejt se ze školy. Příběh je poměrně jednoduchý. Ferris (Matthew Broderick), jeho šukna a jeho kamarád se ulejou ze školy a poflakujou se jen tak po městě. Během toho se je snaží někde načapat ředitel školy (Jeffrey Jones). Je to celkem zábava, ale neni to zase až taková prdel, aby se z toho člověk válel smíchy. Kdybych to viděl v době, kdy jsem ještě chodil do školy, tak bych minimálně 1 hvězdičku přidal. Jinak mě na filmu zaujal Ben Stein v roli profesora, kterej přednášel látku tak nudně, že jsem z toho skoro usnul, pak taky Charlie Sheen v jedný z jeho prvních rolí a jedna legendární písnička od Yello... Jinak je zajímavý, jak má ten film tady málo hodnocení. V USA je to údajně téměř kultovní záležitost. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že existuje film, ve kterém bude Broderick docela v pohodě. Volný den Ferrise Buellera je pro mě naprosto utajená komediální pecka, u které divák zamačkává slzičku, protože zaprvé dnes se takové pohodové filmy prostě netočí a zadruhé John Hughes nám toho evidentně dal v minulosti mnohem víc než Kevina samotného doma a Snídaňový klub. Twist and Shout v nejvíc sexy filmové verzi všech dob. 75% ()

havLord 

všechny recenze uživatele

První půlka celkem pobaví, bezmála čtyřhvězdičkově, ovšem až na ty části, kde se objevuje Brodedick, což asi nebyl záměr; jinak opravdu fajn podívaná se všemi 80s atributy. Ale ta druhá... ta druhá půlka neskutečně moralizuje a sklouzává k ultimátnímu kýči a červený knihovně a příběhu o nalezení vlastní hrdosti a síly v sobě vzepřít se a postavit se za své ideály, což je lol s velkým L a O a L. Tak aspoň že ta Babe je k nakousnutí =) ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Ferrari Cameronova otce (Lyman Ward) není skutečné Ferrari, jelikož zapůjčení tohoto sporťáku by enormně zatížilo rozpočet filmu. Namísto toho byly vyrobeny tři repliky se sklolaminátovou karoserií. (darek kartac)
  • Závěrečná scéna, kdy ředitel nastupuje do školního autobusu, byla původně z filmu vystřižena a měla následovat poté, co po incidentu v domě Ferrisových rodičů odběhne Jeanie (Jennifer Grey) zavolat policii a ředitel Roonie (Jeffrey Jones) se musí někde schovat. Protože scéna patřila na úplně jiné místo, můžete zaznamenat několik nesrovnalostí, způsobených touto střihačskou rošádou. Například je slunce vysoko na obloze, přestože se má scéna odehrávat pozdě večer. Rovněž školní autobusy ve večerních hodinách již nerozvážejí žáky domů. (darek kartac)
  • Jednou ze skladeb, která ve filmu zazní, je „Oh Yeah“ od švýcarského electro dua Yello. (Frontie)

Reklama

Reklama