Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tušila jsem, že další film z pera někoho, kdo vytvořil Sám doma nebo Snídaňový klub, bude fajn, ale nakonec jsem se bavila možná ještě víc, než jsem čekala. Jde zkrátka o takovou příjemnou středoškolskou hříčku. Mnoho z toho se musí brát s lehkou nadsázkou, ale proč ne - jde ostatně o rozvernou komedii. A na člověka z toho dýchnou příjemná osmdesátá léta, taková ta atmosféra jakou mají filmy jako Návrat do budoucnosti a jemu podobné z tohoto období. Navíc mě pobavily i vedlejší role Jennifer Grey a Charlieho Sheena. Za mě tedy velmi příjemný, zábavný a milý zážitek. ~(4,0)~ ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších kultov (aspoň za veľkou mlákou) v rámci osemdesiatkových tínedžerských komédií na mňa paradoxne zapôsobil skôr rozpačitým dojmom. Narozdiel od ďalších uznávaných filmov Johna Hughesa na čele s Raňajkovým klubom tu v kombinácii s humornými pasážami dramatická línia (premena Ferrisovho najlepšieho kamaráta) trochu škrípe a vyznieva ako klišé, ktorému sa dalo vyhnúť. Osobne ma nemilo prekvapila aj nekonzistentná nadväznosť jednotlivých scén na seba, čo môže človeka občas zbytočne miasť. Aj napriek neduhom však Voľný deň Ferrisa Buellera v sebe nesie nezameniteľný rukopis už spomínaného výnimočného scenáristu a režiséra, vďaka čomu aj po troch desaťročiach od svojho vzniku dokáže stále dobre pobaviť. (65%) ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Až dekadentně bezproblémová happy-go-lucky záškolácká pohodovka, jejíž všeobjímající optimismus by mohl být veleprotivný, kdyby nebyl tak nakažlivý a kdyby to nebylo napsané, zahrané a natočené s vkusem a stylem, o jakém si 99 procent teenage komedií může nechat jenom zdát. Jít to tenkrát u nás… no, vlastně nevím, jestli bych tím byl morálně otřesen (byl jsem dost zaprděný osmdesátkový puberťák) nebo by mi to změnilo život; s odstupem tří dekád už mi to „jenom“ na pár dní značně vylepšilo náladu. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

První půlka celkem pobaví, bezmála čtyřhvězdičkově, ovšem až na ty části, kde se objevuje Brodedick, což asi nebyl záměr; jinak opravdu fajn podívaná se všemi 80s atributy. Ale ta druhá... ta druhá půlka neskutečně moralizuje a sklouzává k ultimátnímu kýči a červený knihovně a příběhu o nalezení vlastní hrdosti a síly v sobě vzepřít se a postavit se za své ideály, což je lol s velkým L a O a L. Tak aspoň že ta Babe je k nakousnutí =) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Na Snídaňový klub, naprostý vrchol teenagerovských filmů 80. let, to ani zdaleka nemá. Přesto v rámci žánru stále nadprůměrná záležitost, která neurazí, pobaví a zvedne náladu. Narozdíl od některých komentujících dokážu pochopit, proč se Volný den Ferrise Buellera stal za velkou louží kultovním filmem. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Ferrari Cameronova otce (Lyman Ward) není skutečné Ferrari, jelikož zapůjčení tohoto sporťáku by enormně zatížilo rozpočet filmu. Namísto toho byly vyrobeny tři repliky se sklolaminátovou karoserií. (darek kartac)
  • Cameron (Alan Ruck) nosí vo filme dres Gordieho Howea, ktorý je legenda tímu Detroit Red Wings a jeden z najlepších hráčov histórie NHL. (kacer4)

Reklama

Reklama