Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začátek první světové války: německé zeppeliny straší britské civilní obyvatelstvo. Britský důstojník německého původu Geoffrey von Richter-Douglas (Michael York) je vyslán do Německa, aby vypátral podrobnosti ohledně stavby nového typů smrtonosných vzducholodí. Dostane se však na palubu zeppelinu, který letí do Skotské vysočiny, kde má provést nebezpečný úkol... (Pohrobek)

(více)

Recenze (17)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmů z prvné světové o vzducholodích moc není a ani si teď nějak nejsem schopen žádný vybavit... Vzducholodi měly ve své době velkou budoucnost a měly nahradit rychloparníky jako byl třeba nebohý Titanic. Z Evropy do Ameriky to i tak trvalo lodí několik dní a čas jsou peníze.  Bohatším lidem měly zkrátit cestu přes Atlantik v luxusu na který byli zvyklí. Bohužel ne vše bylo doladěno a kámenem úrazu byl plyn, kterým se vzducholodi plnily. Sice byl lehčí vzduchu, ale zase byl zatraceně hořlavý. Své by o tom mohli vyprávět přeživší ze vzducholodi Hindenburg a ani ta pochopitelně nebyla jediná, kdo zahořel jak stoh slámy. První světová pak náhle ukázala další možnosti jak tyto obry využít (řekněme spíše zneužít) k zabíjení lidí. Jestli za druhé světové války i přes sofistikované např. americké zaměřovače typu Norden bylo mnohdy vlivem mnoha faktorů strategické bombardování nepřesné, pak za první se dá hovořit jen o snaze něco někam hodit a kam to spadne něco třefit. Představa, že by vzducholoď házela pumy jen na konkrétní vojenské objekty byla v té době díky technickým možnostem nerealizovatelná a padne to i ve filmu. První letouny dokonce bombardovali tak, že střelec sedící za pilotem měl pumy na podlaze pod nohama a házel je přes bok letounu ručně. A tak se ze Zeppelinů pumy házely na doky a na města s civilním obyvatelstvem. Ne Coventry nebylo první zvěrstvo od Skopčáků. Ti si to vyzkoušeli právě už za první světové. Naštěstí první světová dala rozmoach letectví a vzniku čím dál dokonalejších letadel, takže se těmto teroristickým nájezdům dalo čelit. A byla to i letadla, která po válce vytlačila vzducholodi z civilního letectví a pro dopravu začalo být užíváno jen jich. Vzducholodi vydržely kupodivu v armádních letectvech i během druhé světové války a Amerika s nimi dělala u svého pobřeží protiponorkové hlídky. Tento film je mixem špionážního thrilleru a regulérního válečného filmu. První půlka je pomalejší, v druhé je ale akce opravdu hromada. Veškeré efekty i sama LZ byla udělána velmi věrohodně a i když dnešní divák zmlsaný digitálními efekty se možná místy ošklíbne či usměje, já byl spokojen. Yorka mám rád a je to typický představitel těchto rolí své doby. Celkově je to na slabší 4 hvězdy, ale vzhledem k tématu, které se moc často nefilmuje to dorovnám nahoru. Dávám tedy za 4 záplané střely. * * * * ()

divisak 

všechny recenze uživatele

Jak tak na to koukám, mnoho svých hodnotitelů tento snímek nemá, což je škoda, jelikož si svoji pozornost jistě zaslouží. Tak zaprvé: jedná se o příběh z první světové války; dále: ústředním tématem jsou německé vzducholodě; a do třetice: akce (téměř) od začátku do konce s nosnou dávkou napětí. O to větší překvapení vzhledem k době svého vzniku a zpracování… A v doprovodu krásných žen... 74% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mějte strpení s uzívaným začátkem a nepříliš výrazným Michaelem Yorkem a dostane se vám slušné dobrodružné podívané, která v závěru vyvrcholí velice zručně natočenými akcemi na zemi i ve vzduchu. Vzducholoď hodnotím jako lehce nadprůměrný film, který má s historií společného pramálo, a tuším, že v původním znění a s neořízlým obrazem (který si v televizi svůj štědře široký formát zachoval bohužel pouze při úvodních a závěrečných titulcích) je ještě lepší. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: Nevýrazné. Michael York mě tentokrát nepřesvědčil o svém šarmu, s jehož pomocí dobýval krásné ženy ... ani o své duševní rozpolcenosti (umocněné touhou po životě), kterou jsem byla ochotná akceptovat. Daleko víc mě zaujala obří vzducholoď, která představovala vrchol technického mistrovství a jako každá noblesní dáma si byla svých předností moc dobře vědoma - tudíž byla sama na sebe (ne)patřičně hrdá. Nelze opomenout ani závěrečnou leteckou bitvu, ne nepodobnou souboji Davidů s Goliášem. Závěr je v rámci možností vyřešený vcelku uspokojivě, přesto se dostavil neurčitý, značně rozporuplný a ničím nepodložený pocit, že příběh zůstal nedotažený. Jednoznačně pozitivní zjištění tak spočívá pouze v tom, že válka je vůl - a to není nic nového pod sluncem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3* a 4*. Vydařený snímek z první světové války na téma vzducholodě v německé armádě. Skrytě jsem Angličanům ten výprask přál, jelikož jejich nadutost a namyšlenost ve smyslu: máme všechno pod kontrolou, byla do nebe volající. Hm, mají v Německu špiona, ale téměř nikdo o něm neví, byť se snaží doručit klíčové informace.... A jelikož film točili Angláni, tak předpokládám, že se zobrazili opravdu věrně. York nepatří mezi mé oblíbence, ale zde jsem mu držel palce. Nejnapínavější scény - ty u radiové stanice, fakt na mrtvici... A Elke Sommerová byla vopravdu kóča! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Během natáčení došlo k tragédii, když se srazilo letadlo s vrtulníkem a zahynuli čtyři lidé, včetně kameramana Skeetse Kellyho. (Marek06)
  • Historická vzducholoď LZ36 poprvé vzlétla 8. března 1915 a byla provozován německým námořnictvem (nikoli armádou) pod označením „L9“. Provedla 74 průzkumných misí v Severním moři, čtyři nálety na Anglii, při nichž shodila 5 683 kg pum, a několik útoků na britské ponorky. Dne 16. září 1916 se spolu s L6 vznítila a byla zničena ve svém hangáru ve Fuhlsbuttelu. (Marek06)

Reklama

Reklama