Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hutná filmová fantazie, roztomilí Měsíčňané, vtipný návrat na Zemi a tohle všechno z počátku minulého století. Neskonale nápaditější než moderní sci-fi plné počítačových triků. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První vědecko-fantastický film, který představuje naprostý revoluční zvrat natočený podle románu Julese Verna "Ze Země na Měsíc". V této době, kdy délka filmu nepřesáhla 2 minuty se to skoro jeví jako zázrak. Film odvážně experimentuje s některými nejznámějšími filmovými technikami, například s dvojexpozicemi, prolínačkami a střihovými postupy, které se budou široce používat v budoucnu. Film začíná vědeckým kongresem, na němž se profesor Barbenfouillis (hraje ho sám Méliès) snaží přesvědčit své kolegy, aby se zůčastnili výpravy, která má prozkoumat Měsíc. Jakmile je plán přijat, zorganizují Francouzskou expedici, v jejímž rámci je skupina vědců vyslána v raketě k Měsíci. Raketa podobajicí se obrovské patroně přistane přímo v oku Měsíce, který je představován antropomorfickou bytostí. Záhy po přistání se vědci střetnou s nepřátelskými obyvateli, Selénity, kteří je odvedou ke svému králi. Po zjištění, že protivníci snadno mizí v oblacích kouře po prostému doteku deštníku, se Francouzům podaří utéct a vrátit se na Zemi. Přistanou v oceánu a zkoumají jeho propasti, až nakonec jsou zachráněni a v Paříži vyznamenáni jako hrdinové. [9/10] (Scénář, Produkce: Georges Méliès /// Kamera: Michaut, Lucien Tainguy) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých filmov v histórii kinematorafie, asi prvý s dejom, ale keďže nemám stroj času, tak sa nedokážem vcítiť do vtedajšej doby a plne doceniť jeho kúzlo. Priznajme si, hodnotíme tu tieto faktory a nie dej. Kúzlo prvých televízorov už tiež vyprchalo. Po vzhliadnutí Huga musím jednu hviezdu pridať. To sa stáva, keď vidíte tak krásne zobrazený priebeh natáčania filmu ako nám predviedol Scorsese. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Roztomile geniální počátkofilmový počin počin překonatelného filmaře, který ve své kouzelně dobarvované podobě potěší stejně jako originál... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který nabízí i jakýsi náznak děje, leč totálně psycho děje. Těžko říct, co se tehdy nitrožilně vpichovalo, ale určitě už se to vpichovat přestalo. Každopádně, děj nemá smysl rozepisovat, ten je určen zřejmě jen velmi úzké skupince narkomanů. Film jsem viděl s doprovodným komentářem, kdy pán sděloval co ráčíme vidět, ale nebyl ani moc potřeba, protože záběry byly většinou vševypovídající. Komentář se hodil snad jen v samotném závěru, kdy se těm fousatým retardům podařilo při pádu shora dolů padnout doleva a padli napříč vesmírem do oceánu matičky Země, což tedy pořádně zmátlo i mě samotného a chvíli jsem netušil, kde vlastně jsou. Tehdejším divákům muselo zcela jistě naprosto uniknout celé rozuzlení. Těžko říct, zda nebyly v roce 1902 vůbec žádné informace o situaci mimo naši planetku, nebo mám film vnímat jako nějakou ubohou dobovou pohádku. Jediné, co se mi líbilo bylo to, jak ten vedoucí měsíční výpravy mlátil tamější obyvatele (polo hmyz a polo lidi) deštníkem a vždy z nich byla troška dýmu. Tak ten dým se mi líbil. Nikdo tomuhle nesmyslu neodpáře, že překonal velký milník a dodal do filmu děj, i když tedy, znovu se zopakuji, absolutně debilní. Nicméně, nemá smysl si nic nalhávat. Myslím, že mohu tento počin hrdě označit, jako monstrózní sračku, kterou už si ovšem troufnu prohlásit za film, a to je jediná a maximální poklona, kterou mohu udělit. Pro jisté pochopení, že tento film vážně psal dějiny, nemohu dát odpad. Těch dnešních 90 % je zde ale totálně směšných. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jen o čtyři roky mladšími výtvory Jana Kříženeckého, tohle je absolutní mistrovský kousek (tím nechci nijak shazovat dílka Kříženeckého!!). Je pro mě téměř nepochopitelné, že před více než sto lety byl Méliès schopen vytvořit něco tak fungujícího a odvážného. Vždyť mně to místy (nejen díky kulisám) připomínalo Zemanovu Cestu do pravěku. Bravo!! ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film od George Méliese, nápady oplývajícího pána, který musel v této době poutat oči tisíců diváků. A poutá je dodnes. Po Louisi Lumiérovi, Thomasi Alva Edisonovi a dalších, kteří přecejenom točili buď běžné činnosti nebo zachycovali na kameru různé události, Mélies nechával ve svých snímcích mizet různé části svého těla a nebo celé lidi, nechával je zase objevovat a téměř v každém dalším snímku překvapoval dalšími a dalšími nápady. Cesta na Měsíc překvapuje svými úžasnými efekty a triky již přes 102 let (!). Opravdu nádhera... ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Vědecká naivita je obrovská, ale výprava bere dech, zvlášť když to srovnáte s těmi kvanty krátkých kamerových záznamů z přelomu 19. a 20. století. Dechberoucí je nasnímaný obličej Měsíce a v podstatě pobaví i zároveň vám je líto, když mu raketa vlítne rovnou do oka. Nevím, zda-li emzáci byli v Julesovi Verneovi, ale prý jsou v H.G.Wellsovi, měsíční povrch je vědeckofantasticky krásný. Inu, představte si, že jste malý špunt narozený na konci 19. století na tom v kině a v důchodcovském věku sledujete Apollo 11 s Neillem Armstrongem… ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika a povinnost nejen pro fandy žánru. První opravdová sci–fi, první opravdový příběh a taky první akční film. Z filmařského hlediska revoluční počin, něco na způsob Stvoření. Vizionář Méliés při něm namíchal většinu ingrediencí, ze kterých budou vařit všechny následující generace filmařů, stvořil většinu trikových technik a postupů, které budou sloužit až do příchodu CGI. I dnes je jeho Cesta na Měsíc stále kouzelná. Naivitou, výpravou i bezbřehou fantazií a technickou genialitou. Ovšem na druhou stranu poněkud hořká projevy lidské přirozenosti. Protože co udělají pozemští hosté na Měsíci? Zlikvidují každého Měsíčňana, který se k nim přiblíží. Včetně krále, který je přijme ve svém paláci. Jak typické. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z najlepších filmov, čo som kedy videl. Fantastická hudba, skvelá atmosféra a človek absolútne cíti úplne všetko čo sa deje. Dokonca i tie triky sú podľa mňa excelentné a vyzerajú na svoju dobu skvele. Je to film, ktorému sa nedá nič vytknúť. Je to ako krátka rozprávka pre malých aj dospelých. Proste fantázia a ukážka toho, ako chcel niekto skutočne tvoriť nové svety a objavovať pomocou filmu. Zážitok. Hodnotenie: A+ ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dospívajícího fascinující. Dneska mi to přijde hezké. Už mi to nepřijde tak dávno, tak magické, jako když jsem dospíval. Ale 108 let od vzniku tohoto filmečku je z pohledu lidského života hodně dlouhý čas, ale z pohledu lidstva tohoto druhu. co je tady pár tisíc let, tak je lepší kinematografii mít, než ti lidé, co tu žili a neměli ji! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Rok 1902? Môže byť ... ale ja by som si radšej zacestovala v čase do tých rokov a pozorovala Mélièsa pri práci .... to by bol zážitok! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S reprízami mám tenhle kousek z filmového pravěku stále radši a po té dnešní jsem se konečně odhodlal ho ohodnotit i podívat se na další Mélièsovy počiny. Nejeden by řekl, že to bylo na svou dobu něco úžasného a neskutečného – já dnes zjistil, že Cesta na Měsíc na mě úžasně a neusktečně působí i z dnešního pohledu, ta kombinace malovaných kulis, živých herců, přidaných filtrů, triků a dodatečně kolorovaných kostýmů i rekvizit mi přijde unikátní a fascinuje mě. Prostě fantazie... i ve jménu toho, jak si lidé průkopníci představovali let na Měsíc dávno před tím, než se skutečně udál. Pouhých 13 minut, přesto zážitkově velkolepý začátek sci-fi žánru ve filmu. Ano, příběh je silně naivní, co si budeme povídat, ale výtvarná a scenická stylizace i samotná stopáž u mě naivitu dostatečně omlouvají, stejně jako mnoho úžasných nápadů. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Má to síce už viac ako sto rokov, trvá to ani nie štvrťhodinku, napriek tomu sa jedná o neopakovateľný, zásadný a v podstate MUST SEE zážitok z časov, kedy bola ešte svetová kinematografia v plienkach, z ktorého podstatne cítiť veľké nadšenie pre vec, z ktorého cítiť lásku k remeslu, skrátka, ako písal kolega Matty, mrzí ma, že Mélièsovo úchvatné dielo nebolo prvým filmom, ktorý som kedy videl. A myslím to úprimne... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je strašně těžké hodnotit jeden z prvních filmů jaký kdy vznikl. Rozhodně zajímavý nápad a zpracování ale nedá se to hodnotit jako plnohodnotný film. Ale raketa zabořená do měsíce (známé také z videoklipu "Heaven for everyone" od Queen) má něco do sebe. ()

Reklama

Reklama