Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Irena (J. Bohdalová) je majitelkou a šéfkou velké prosperující firmy. Když přežije těžkou autohavárii, změní jí to život. Rozhodne se firmu prodat a ze získaných milionů podporovat i zcela neznámé lidi, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. Takový nečekaný zvrat v Irenině myšlení a její charitativní úmysly se nelíbí nejen jejímu synovi (O. Vetchý), ale především jeho silně materiálně založené manželce (T. Vilhelmová). Do této doby charakterní a matku milující Jaroslav se tak nečekaně ocitne mezi dvěma dominantními ženami a prožívá osudové dilema. Má se dívat na to, jak jeho matka rozdává miliony, které měly už brzy spadnout do klína jeho rodině, nebo proti ní zakročit, a to s rizikem, že jejich vztah zůstane navždy ztracený? (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud netrpíte vyloženě averzí vůči Bohdalce a nesere vás až do morku kostí, tak vás s velkou pravděpodobností nebude srát ani tento film. Na české poměry opravdu velmi dobré. Film řeší velice aktuální pozici peněz a ukazuje, že je to nejdůmyslnější prostředek k rozeštvání rodin a přetrhání veškerých rodinných vazeb. Film beze zbytku splnil své zařazení mezi psychologické filmy. Mnoho momentů a situací velmi přifukuje a žene do velkých extrémů, až vybočuje z jakýchsi hranicí uvěřitelnosti, ale to snad v rámci filmu není nutně na škodu. Co skutečně funguje je právě ta psychologická rovina, leč je velmi zjednodušená. Člověk skvěle chápe postoje jednotlivých postav a jako nezaujatý pozorovatel musí uznat, že každý má ze svého pohledu určitou pointu a dokáže chápat motivace jednotlivých postav. Nechybí ani zdůraznění, že peníze jsou sice nádherná věc, ale zaujímají v žebříčku hodnot jaksi až druhé místo, kdy z velké dálky dýchají na zdraví. Ondřej Vetchý byl standardně úžasný a celkové obsazení rolí bylo vhodné. Trošku mi vadil snad jen ten mladý mlíčňák, což bylo možná způsobeno obrovským kontrastem v jeho projevu a v projevu mnohem zkušenějších herců. Za mě tedy milé překvápko a 4 kousky. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Každý podle svého svědomí. Návrat Zdeňka Zelenky a Jiřiny Bohdalové na televizní obrazovku je silným příběhem o lidské sounáležitosti, o tom, jak někdy stačí málo, aby člověk ztratil to nejcennější, svou čest a důstojnost. Škoda jen některých drobných scénáristických zaškobrtnutí, které kazí celkové vyznění filmu. Bohdalová hraje perfektně a adekvátně věku i roli, Vetchý předvádí jednu ze svých mimořádných kreací a Preiss tomu dodává lehký šarm a noblesu. Rozhodně je to film k hlubšímu zamyšlení, s poselstvím, které není tak marné, jak se mnozí domnívají. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak přísnou kritiku! Po dlouhé době slušný film na ČT - a konečně taky někdy bez vraždy. Začátek vlažnější, ale pak se to rozehrálo dost slušně a nebýt toho trapného komanda a blbého policajtíka tak dám 5*. Herecké výkony velmi slušné a na Zelenku silný nadprůměr. Nevím co byste si na český TV film jako představovali.... Že se nebude konat druhá Fany jsme všichni věděli ne? Kouknětě se kolik Jiřinka slaví, v tomhle věku je naprosto neuvěřitelná, nikoho jiného, tak plného života neznám. Ale naší Bohdalce to přeju jako nikomu jinému. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

Tedy takovou snůšku scenáristických klišé, nepravděpodobných situací (zásahová jednotka) a slizovitých postav (v čele s J. Dulavou a J. Hrušínským) jsem už dlouho neviděl. Naštěstí to zachránili aspoň někteří herci: O. Vetchý, V. Preiss a především jubilantka Jiřina Bohdalová. Ta by si ale bývala zasloužila lepší scénář. Protože jinak námět samotný špatný nebyl. Bohužel i po režijní stránce šitý horkou jehlou... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Tuctový příběh s černobílými postavami. Zelenka je schopný ještě vést herce - Ondřej připomíná nerozhodného Vraníka, Tatiana Dorotu Máchalovou a Bohdalová Annu Máchalovou :-) Postava právníka (V. Preisse) a ředitele psychiatrie (Miroslav Hanuš) jsou jak z děl Boženy Němcové - dobří lidé na pravé místě. Ale proti nim ti úplatní právníci. Scénáristicky jedno velké klišé s úplně nejtrapnější proměnou Bohdalové na psychiatrické léčebně. Ve stylu nesmrtelné tety se promění z utrápené stařenky v dámu. Záměr chvályhodný, výsledek průměrný. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (8)

  • Filmovalo se i v restauraci LA BOCA v Praze v Truhlářské ulici. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Zámek Trnová vlastnil bratr Františka Škroupa, který se zde údajně inspiroval ke složení "Fidlovačky", jejíž závěrečná píseň se stala později státní hymnou. (rakovnik)
  • Při soudním procesu má na sobě advokát JUDr. Nebeský (Viktor Preiss) advokátní talár. Takový talár však advokáti nosí pouze při obhajobě v trestním řízení a dále v řízení u Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu; u běžného občanskoprávního řízení jej advokáti nepoužívají. (Morttuus)

Reklama

Reklama