Reklama

Reklama

Francie je dvanáctiletý chlapec z malého irského městečka, který žije spolu se svým nejlepším přítelem Joem ve vysněném světě kovbojských dobrodružství. Skutečný Francieho život se však od toho vysněného bolestně liší. Jeho otec je notorický opilec a jeho matka svádí věčný boj s chudobou, manželovým alkoholismem a nezadržitelně propadá šílenství. Nejhorším prokletím Francieho života je všetečná, vševědoucí sousedka paní Nugentová, která činí Francieho odpovědným za všechno neštěstí, které jej postihuje. Francie se stále více uzavírá do vzdáleného světa komiksových příběhů a do svých osamělých snů. Když je odsouzen obyvateli městečka, chlapcova frustrace z krutého okolního světa jej dovedou až do neudržitelně vypjatého stavu s ohromujícími a brutálními následky... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (49)

Morholt 

všechny recenze uživatele

První, co mi přišlo na mysli byla jedna z prvotin Tima Rotha Made in Britain. I v Malém řezníkovi se rozehrává příběh chuligána pocházejícího z nuzných sociálních poměrů, jehož rebelanství nakonec přeroste do tragických rozměrů. Nicméně pokud mám porovnávat, tak Made in Britain mi bylo mnohem bližší svojí formou a i tím, že se hlavní hrdina hlásil k jednomu ze subkulturních směrů a já se s ním poměrně snadno identifikoval. To mi tady, i přes výborný výkon hlavního hrdiny, příliš nešlo. 60% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě zpracovaný námět, kam to dotáhne mladý hoch, když vyrůstá v rozpadající se rodině v katolickém Irsku a navíc v době ohrožení studenou válkou. Hlavní hrdina je dobře zahraný a uvěřitelný, stejně jako ostatní role, ale pro ně to bylo jednodušší. Čekal jsem větší drsňárnu, ale výsledek byl decentní. Humor tohoto filmu mi seděl dobře a čtyří hvězdičky si určitě zaslouží. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Butcher boy som videl s anglickými titulkami, čo bol nakoniec väčší problém, ako sa zprvu zdalo. Väčšinou stíham, avšak pri tomto filme som mal niekedy problémy s rýchlym prekladom v hlave. Asi preto ma film natoľko nezaujal, ako iné Jordanove filmy. Myšlienka pekná, herci dobre hrajú, ale je to celé také príliš írske, mne osobne vzdialené. Ak budú tie titulky, pôjdem do toho znova. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Co tohle bylo za cypovinu? Od Neila už jsem viděl asi 4 filmy. Vžádném mě nepřesvědčil, ale tento je suveréně nejhorší. 1* za dětský výkon hlavní postavy, jinak je to děs a bída kombinující se s nudou. Děj je veškerý žádný, motivace je vycucaná z prstu. S hlavní postavou se nedá sžit. Sledovat 100 minut psychopatické děcko s násilnými sklony pohybující se bezdějovou liní filmu od prasárny k prasárně je naprosté utrpení. Korunu tomu dávají mimozemšťani a promlouvající panenka Marie (nebo kdo to byl), to už jsem opravdu valil bulvy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, že tohle bude takové fajnové irské Páni kluci. Záběry na malé irské městečko mě bavily. Kluk v hlavní roli dělal adekvátní bordel. Všechno bylo v pohodě. Teda do chvíle, dokud mě tenhle kluk nezačal svými klukovinami štvát tak, že bych ho i já seřezal jak žito. Jenže všechny tyhle průsery se míchaly se smutnými scénami, kde jsem ho asi měl oplakávat, ale já spíš čekal, co se z tohodle všeho nakonec vyvede. Chápu, že rozum máme všichni jen jeden. Závěr filmu je ale jeden velkej brutální masakr, kde Páni kluci nemají místo na rozdíl od mých dvou vykulených očí, které snad víc vykulený ještě nebyly. Takovou změnu a šok v jednom jsem ve filmu snad nikdy nezažil. O to víc mě fascinuje, že se někdo takový příběh, původem kniha, vůbec rozhodl natočit. Klobouk dolů a klobouk dolů i před tím klukem, co se ujal hlavní role a ještě si s ní vysloužil nejednu cenu. Tomu se totiž vůbec nedivím. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Film získal cenu Golden Reel za nejlepší editaci zvuku. (Terva)
  • Adaptace je povětšinou věrná knize Patricka McCabeho, existují však určité rozdíly. Hlavní odlišností je závěr. V knize Francie (Eamonn Owens) neopouští vězení, nýbrž se pokouší navázat přátelství s vězni podobné tomu, které měl v dětství s Joem (Alan Boyle). (venus)
  • Film získal na Berlínském filmovém festivalu ceny v kategoriích nejlepší režie a zvláštní uznání. (Terva)

Reklama

Reklama