Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opět příběh o jednom z řady hrdinů. Liam Neeson ztvárnil Michaela Collinse naprosto přesvědčivě. Podle mě je Liam rozený řečník, věřila jsem mu každé slovo. Samozřejmě film drží skvělé herecké obsazení v čele s Liamem, Aidanem a samozřejmě Alanem Rickmanem a aby obsazení nebylo jen drsného mužského rázu, tak režisér zvolil skvělou Julii Roberts. Musím říct, že Neil Jodan je genius, dokázal napsat a natočit tak skvělý film. Nádherná hudba, akorát dialogů by mohlo být méně, jinak nemám k filmu absolutně nic. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

I když o událostech od Velikonočního povstání do smrti Micka Collinse (zakladatele teroristické organizace IRA) mám jen velice povrchní znalosti, tak musím říct, že film mě bavil od začátku až do konce. Přesněji řečeno víc mě bavila druhá půlka, ačkoliv "kmotrovské" vraždy v první půli byly skutečně působivé. Těšil jsem se hlavně na scénu vyjednávání Collinse s britským premiérem Davidem Lloydem Georgem ohledně vzniku samostatného Irska, která ve filmu bohužel nebyla. Děj odehrávající se po návratu Collinse z Londýna a jeho definitvní rozchod s de Valerou, který vygradoval vypuknutím občanské války, mě zaujal nejvíc. Bavilo mě sledovat, jak se Collins vypořádává s nezáviděníhodnou pozicí napůl zrádce - napůl národního hrdiny, která mu víceméně zůstala až dodnes. Zájemcům o tuto problematiku doporučuju taky o deset let mladší snímek Zvedá se vítr. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Irsko a irskou hudbu mám ráda, tak proč se neponořit trochu i do její historie. V tomhle případě do doby, kdy byla založena IRA Michaelem Collinsem. Zrovna tak jak je Irsko drsná zem, tak i takovým způsobem bojovala za svou nezávislost. Chvílemi až moc kruté drama se skvělým výkonem Liama Neesona i když věkově mě do této role moc nesednul, tady vypadal o dost starší (ale zřejmě splňoval všechny atributy této role) a s vynikajícími herci ve vedlejších rolích to byla velmi poutavá podívaná do minulého století. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Collinsův životopis je historicky přesný a poměrně objektivní, i přes poměrně nataženou stopáž ale rozhodně nenudí. Jordanovi se podařilo hezky vyvážit akční scény se soukromými dramaty jednotlivých postav, poutavý je především ústřední konflikt mezi Collinsem (Neeson) a de Valerou (vynikající Rickman). Povinná četba pro každého, kdo se zajímá o dějiny Velké Británie a Irska. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • V dvoch scénach možno vidieť vlaky DART, vnútromestskú železničnú rýchlodráhu v Dubline. Film sa odohráva v rokoch 1916 až 1922, no DART bol spustený až v roku 1984. (Arsenal83)
  • V roce 1996 na 53. MFF v Benátkách získal Liam Neeson Volpiho pohár za nejlepší mužský herecký výkon. (Rakosnicek77)
  • Po úspechu Neila Jordana s Interview s upírmi (1994) sa štúdia pýtali, čo natočí najbližšie. Režisér a scenárista vyrukoval s Michaelom Collinsom, ktorého scenár mal v vymyslený už 12 rokov dopredu. (Elessar.)

Reklama

Reklama